Η νόσος Καρέ των σκύλων

0

Τι είναι η νόσος Καρέ

Πρόκειται για μία νόσο που έχει στενή συγγένεια με τον ιό της Ιλαράς στους ανθρώπους και με τη νόσο πανώλους των βοοειδών. Είναι ένας θανατηφόρος ιός για τα σκυλιά ωστόσο δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Ο ιός, είναι ένα μονόκλωνο RNA αρνητικό, μπορεί να προκαλέσει συστημική μόλυνση στο σαρκοφάγο ξενιστή. Τα κουτάβια από τριών έως έξι μήνών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Η νόσος αυτή εξαπλώνεται μέσω αερολύματος σταγονιδίων και μέσω της επαφής με μολυσμένα σωματικά υγρά, συμπεριλαμβανομένου ρινικές και οφθαλμικές εκκρίσεις, κόπρανα, και τα ούρα, 6 έως 22 ημέρες μετά την έκθεση τους σε αυτά. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από την τροφή και το νερό εάν έχουν μολυνθεί με αυτά τα υγρά. Ο χρόνος μεταξύ της μόλυνσης και της νόσου είναι 14 έως 18 ημέρες, αν και ένας πυρετός μπορεί να εμφανιστεί σε χρονικό διάστημα 3 εώς 6 ημερων μετά τη μόλυνση.

Αυτός ο ιός μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στους νευρικούς ιστούς. Ο ιός αντιγράφεται αρχικά στο λεμφικό ιστό του αναπνευστικού συστήματος. Ο ιός στη συνέχεια εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και να μολύνει τα αναπνευστικό, γαστρεντερικό, ουρογεννητικό, κεντρικό νευρικό σύστημα και τα οπτικά νεύρα. Ως εκ τούτου, τα τυπικά χαρακτηριστικά της νόσου του Καρέ περιλαμβάνουν λεμφοειδή εξάντληση (που προκαλεί ανοσοκαταστολή και οδηγώντας σε δευτερογενείς λοιμώξεις) , πνευμονία, εγκεφαλίτιδα με απομυελίνωση, και υπερκεράτωση της μύτης και τα μαξιλάρια ποδιών.

Ποσοστό θνησιμότητας

Το ποσοστό θνησιμότητας του ιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανοσολογική κατάσταση των μολυσμένων σκύλων. Τα κουτάβια έχουν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, όπου επιπλοκές, όπως η πνευμονία και η εγκεφαλίτιδα είναι πιο συχνές. Περίπου το 15% των σκύλων με ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι αποτέλεσμα του ιού αυτού.

Ο έγκαιρος και σωστός εμβολιασμός των σκύλων αποτελεί τον μόνο αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης της νόσου Carre/ Distemper.  Συστήνεται επίσης από τους κτηνιάτρους να γίνεται και ο ετήσιος αναμνηστικός εμβολιασμός των σκύλων μια φορά το χρόνο. Στα εμβόλια που γίνονται στους σκύλους περιλαμβάνετε και η πρόληψη από αυτή τη νόσο όπως και για άλλες. Δεν αποκλείεται και η περίπτωση τα κρούσματα να εμφανιστούν και στις ελεύθερες περιοχές αφού τα ανεμβολίαστα σκυλιά κινδυνεύουν από αυτή τη νόσο.

Η νόσος πιθανόν να εμφανίσει συμπτώματα παρεμφερή με αυτά της λοιμώδους γαστρεντερίτιδας (τύφος) του σκύλου στο αρχικό της στάδιο. Έμετος, διάρροια, ανορεξία, υπνηλία, κατήφεια. Ρινικό έκκριμα, επιπεφυκίτιδα. Επίσης πιθανόν να εμφανίσει κάποια συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, όπως δύσπνοια, βήχας, πνευμονία. Όμως το κλασσικό και κύρια χαρακτηριστικό σύμπτωμα της μόρβας είναι η προσβολή του νευρικού συστήματος.

Καθώς ο ιός είναι νευροτρόπος προσβάλλει νευρικά κύτταρα με συνέπεια μία πλειάδα νευρικών συμπτωμάτων. Εγκεφαλίτιδα, αταξικό βάδισμα, χωλότητα οπισθίων άκρων, τρέμουλο της κεφαλής και στη συνέχεια του πίσω μέρους του κορμού, παράλυση μερική ή γενική με κατάληξη την απώλεια του σκύλου. Τέλος σε σκύλους προσβεβλημένους από μόρβα πιθανή είναι και η εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων. Πρέπει να αναφέρουμε ότι τα νευρολογικά συμπτώματα δυνατόν να εμφανιστούν με αρκετή χρονική καθυστέρηση, βέβαια η εμφάνιση νευρικών συμπτωμάτων σηματοδοτεί τη μη αναστρέψιμη πορεία της νόσου.

Ποια μέτρα να πάρετε για την προστασία του σκύλου σας

Μπορείτε επίσης σε επικοινωνία με το κτηνίατρο σας να κάνετε μια απλή λήψη αίματος και να δείτε αν το σκυλί σας έχει προσβληθεί από το συγκεκριμένο ιό. Με το δείγμα αίματος χρησιμοποιείται ένα απλό τεστ το οποίο θα σας δείξει εάν ο σκύλος σας έχει μολυνθεί από τη νόσο. Και ο κτηνίατρος σας θα σας ενημερώσει για το πως θα προχωρήσετε.

Η τήρηση του κύκλου εμβολίων σώζει τις ζωές των σκύλων σας!

 www.alphanews.live/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων