Σώστε τα Άγραφα

0

Να μην ισοπεδωθούν τα Άγραφα από αιολικές εγκαταστάσεις!

Ζητούμε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο να ακυρώσει τις δύο Άδειες Εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών πάνω στην Ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας Αγράφων με αρ.πρωτ.ΑΠΠΕΚ/Γ/Φ17.2134/οικ.173623 και ΑΠΠΕΕΚ/Γ/Φ17.1962/ΟΙΚ.173624

Υπογράφουμε για να διαφυλάξουμε το ορεινό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον των Αγράφων ως πολύτιμο αγαθό για την παρούσα και τις μελλοντικές γενεές.
Ο ορεινός όγκος της Πίνδου, στην καρδιά του οποίου βρίσκονται τα Άγραφα, είναι μια από τις καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης. Η ήπια ανάπτυξη της περιοχής με έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό, την κτηνοτροφία και άλλες παραδοσιακές δραστηριότητες είναι η μόνη βιώσιμη προοπτική για να ανακάμψουν οι ανθρώπινοι πληθυσμοί και να συμβάλλει η περιοχή στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην εθνική οικονομία.
Οι δυο μεγάλες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών πρόκειται να κατασκευαστούν στις απάτητες κορυφές των Αγράφων στο μεγαλύτερο ως τώρα υψόμετρο της Ελλάδας και παγκοσμίως σε 1600 με 2000 μέτρα (!!!) σε μια ανόθευτη και προστατευόμενη περιοχή Natura, με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες. Αν πραγματοποιηθεί αυτό το έργο είναι η απαρχή της ισοπέδωσης της καρδιάς της Νότιας Πίνδου καθώς είναι οι πρώτες μιας σειράς αιολικών εγκαταστάσεων που καλύπτουν το 80% (!) των κορυφογραμμών από την Ευρυτανία μέχρι και την Αργιθέα!.
Για την μεταφορά των τεράστιων ανεμογεννητριών,μακριά από κατάλληλα οδικά δίκτυα και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργεια θα απαιτηθεί διάνοιξη ατέλειωτων δρόμων και κατασκευή εναέριων γραμμών υψηλής τάσης μέσα σε πυκνά ελατοδάση και παρθένα αλπικά λιβάδια, σε εδάφη με μεγάλες κλίσεις και ποτάμια, με τεράστιες συνέπειες στο τοπίο και στην ελάχιστα μελετημένη πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Τμήμα δε της γραμμής μεταφοράς Υψηλής Τάσης μήκους 3,8 χιλιομέτρων διατρέχει το «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» (ΤΙΦΚ) της περιοχής Λίμνης Πλαστήρα εισάγοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν γνώριζαν σοβαρούς τέτοιους κινδύνους.
Οι δεσμεύσεις της χώρας ως προς την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος υπονομεύονται καθώς στο παρθένο ορεινό οικοσύστημα ζουν όλα τα μεγάλα θηλαστικά της Ελλάδας και σχεδόν όλα τα σπάνια προστατευόμενα είδη αρπακτικών. Η περιοχή προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία με ζώνες ειδικής προστασίας ορνιθοπανίδας. Πλήθος φορέων και πολιτών αντιτίθεται κάθετα, αλλά η δίψα για επενδύσεις ωθεί την πολιτεία να δέχεται τέτοιες εγκληματικές πρακτικές. Οι περιβαλλοντικές μελέτες είναι ελλιπέστατες, αντίγραφα συνήθως άλλων μελετών και σχεδόν ποτέ δεν τηρούν αυτά που δεσμεύονται.

https://secure.avaaz.org/ 

Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή των Αγράφων στο όνομα μιας δήθεν «πράσινης ανάπτυξης»!

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων
Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων