Ο κρητικός λαγός θέλει κρητικό μαγείρεμα!

0

Ο κρητικός λαγός θέλει κρητικό μαγείρεμα!

Η παραδοσιακή κρητική συνταγή
Έπιασε λοιπόν ο κυνηγός της οικογένειας λαγό ή σας τον έφερε ο σύντεκνος, ο κουμπάρος, ο φίλος, ο συνάδελφος, ως πολύτιμο γαστρονομικό δώρο. Ωραία! Και τώρα τι κάνουμε; Για πολλές νοικοκυρές ο λαγός είναι μπελάς και τον βλέπουν με δέος, όμως τελικά το μαγείρεμά του με τον παραδοσιακό κρητικό τρόπο είναι πολύ εύκολο.

Κίνηση πρώτη, με το δεδομένο ότι ο λαγός είναι γδαρμένος και καθαρισμένος, (Εκείνος που κάνει δώρο λαγό, πρέπει να έχει την ευγένεια να τον έχει καθαρίσει κιόλας!), η πρώτη κίνηση λοιπόν είναι:

Σίτεμα.

Ο λαγός είναι άγριος. Έχει ελάχιστο λίπος και δυνατούς μύες. Άρα χρειάζεται σίτεμα. Τον αφήνουμε λοιπόν στο ψυγείο στη συντήρηση, από 3-6 ημέρες ανάλογα το μέγεθος και την ηλικία του. Μετά τον μαγειρεύουμε ή τον βάζουμε στην κατάψυξη. (O λαγός στην κατάψυξη μπαίνει γδαρμένος και αεροστεγώς κλεισμένος σε νάιλον)

Στέγνωμα

Όταν είναι να τον μαγειρέψουμε, τον στεγνώνουμε καλά, αν δεν έχει στεγνώσει εν τω μεταξύ. Αφού τον κόψουμε σε μερίδες, τον στεγνώνουμε σκουπίζοντάς τον με χαρτί κουζίνας. Οι παλιοί τον κρεμούσαν στο «ντολάπι», ένα κουτί με σίτα γύρω γύρω για τα έντομα, το οποίο κρεμόταν στην κουζίνα και μέσα κρεμούσαν τα κρέατα για να αερίζονταινα στεγνώνουν και να σιτεύουν.

Κρεμμύδια

Λαγός χωρίς κρεμμύδια δε γίνεται! (καμιά φορά γίνεται, όταν κάποιοι τον προτιμούν απλά τσιγαριαστό), όμως αρχικά, τα κρεμμύδια μαγειρεύονται χωριστά! Προτιμούμε κρεμμύδια μικρά, τα βάζουμε ολόκληρα σε λίγο καυτό λάδι και ελάχιστο νερό, τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να «καραμελώσουν».

Ο Λαγός

Τον έχουμε κόψει μερίδες, τις έχουμε στεγνώσει. Τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα όπου έχει κάψει το λάδι και αρχικά «τσιγαρίζουμε» τις μερίδες γύρω γύρω. Ωστόσο ρίχνουμε ελάχιστα μπαχαρικά, δηλαδή αλάτι πιπέρι λίγο σκόρδο, 2-3 δαφνόφυλλα και λίγη ρίγανη και θυμάρι, αυτά είχαν οι παλιοί, αυτά ρίχνουμε και μεις. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τον μαγειρεύουμε για 1-1,5 ώρα περίπου ανάλογα με την ηλικία και το μέγεθος του λαγού. Δοκιμάζουμε πότε πότε, για να μείνει το κρέας του στητό και μαλακό και να μη μας λιώσει. Όταν καταλάβουμε ότι κοντεύει, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια όπως είναι από την κατσαρόλα τους και δυναμώνουμε τη φωτιά να πάρει μια βράση. Σβήνουμε με κόκκινο κρασί

Ο Κρητικός λαγός θέλει και καλό Κρητικό κρασί

Καλή μας όρεξη!

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων