Τρεις νεκροί στη Ρουμανία από συναντήσεις με αρκούδες

0

Από το 2016, η Ρουμανία αποφάσισε να μην εκδώσει άδειες προληπτικής θήρευσης αρκούδων και λύκων. Αυτό έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των συγκρούσεων μεταξύ ανθρώπων και άγριων ζώων στη Ρουμανία. Οι επιθέσεις αρκούδων στη Ρουμανία αυξάνονται, έχοντας ήδη προκαλέσει πολλούς τραυματισμούς και απώλεια 3 ανθρώπινων ζωών από τις αρχές του 2019. Οι αγρότες της Ρουμανίας απαιτούν τώρα άμεση δράση.

Στις 6 Ιουνίου, η ρουμανική κυβέρνηση διοργάνωσε  διάσκεψη, στο πλαίσιο του προγράμματός της για την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα επιστημονικά στοιχεία και τα σκληρά δεδομένα που παρουσιάστηκαν  δείχνουν σαφώς μια αύξηση στους πληθυσμούς της Καφέ αρκούδας στη Ρουμανία.

Εάν η κυβέρνηση της Ρουμανίας δεν εκδώσει άδειες προληπτικής θήρευσης για τις αρκούδες, θα πρέπει  η ρουμανική ύπαιθρος να γεμίσει προειδοποιητικές πινακίδες κινδύνου.  Παρ ‘όλα αυτά, η στάση της ρουμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει από το 2016 και συνεχίζει να μην επιτρέπει τη θήρευση των μεγάλων σαρκοφάγων.

Η ρουμανική κυβέρνηση κρατείται όμηρος; Εάν ναι, από ποιον; Εάν όχι, γιατί δεν υπάρχει καμία ενέργεια; Αυτά ήταν τα ερωτήματα που τέθηκαν στους διαδρόμους και στο τραπέζι της  Υπουργικής Διάσκεψης για τα Μεγάλα Σαρκοφάγα, που διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας.

Ένας εισηγητής μίλησε για τα “παραδοσιακά μέτρα διαχείρισης” και τη σημασία τους σήμερα για τον περιορισμό των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει τα σαρκοφάγα στη Ρουμανία. Υπάρχει μακρά παράδοση συνύπαρξης μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και των σαρκοφάγων στη χώρα. Σήμερα, έχει ξεπεραστεί η κοινωνικο-οικολογική φέρουσα ικανότητα για τα είδη αυτά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι ντόπιοι να παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων δολοφονιών μέσω παγίδων, δηλητηρίων και δολωμάτων.

Το νόμιμο κυνήγι, πάντα αποτελούσε μέρος της παραδοσιακής διαχείρισης μεγάλων σαρκοφάγων στη Ρουμανία. Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που επέτρεψαν στα μεγάλα σαρκοφάγα να παραμείνουν στη χώρα κατά τη διάρκεια αιώνων, ενώ άλλα κράτη της ΕΕ τα είδαν να εξαφανίζονται από τα τοπία τους.

Η συνέχιση του καθεστώτος προστασίας και η απεριόριστη ανάπτυξη των μεγάλων πληθυσμών των σαρκοφάγων είναι ανεύθυνη και θα οδηγήσει σε περισσότερες απώλειες.
Δυστυχώς, τρεις άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει στη Ρουμανία το 2019 ως αποτέλεσμα της αύξησης  συναντήσεων με τις αρκούδες!
Πρόκειται για θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των ζώων. Πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να θυσιάζουμε τη ζωή των ανθρώπων, των ζώων και ακόμη και άλλων προστατευόμενων ειδών όταν υπάρχουν δοκιμασμένες λύσεις; Κάτι πρέπει να γίνει.

Ένα παράδειγμα λύσεων δόθηκε από εκπροσώπους της κυβέρνησης της Φινλανδίας, οι οποίοι δήλωσαν ότι “η εμπειρία της Φινλανδίας δείχνει ότι μπορούμε να συνδυάσουμε το κυνήγι με μεγάλη διατήρηση των σαρκοφάγων”. Αυτό έγινε δεκτό από τον πρόεδρο στις τελικές του παρατηρήσεις, στις οποίες υπογράμμισε ότι “οι ποσοστώσεις θήρευσης για μεγάλα σαρκοφάγα που προκύπτουν και υποστηρίζονται από την επιστήμη μπορούν να μειώσουν τις ζημίες και τις συγκρούσεις”..

FACE

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων