Διαστάσεις επιδημίας οι δηλητηριάσεις ζώων στην Πάφο

0

Διαστάσεις επιδημίας προσλαμβάνουν τα κρούσματα δηλητηριάσεων ζώων και πτηνών στην επαρχία, δεν περιορίζονται πλέον στις κατοικημένες περιοχές, αλλά επεκτείνονται και σε δασικές.

Πρόσφατα στο δάσος Πάφου άντρες της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας εντόπισαν και περισυνέλεξαν από το δάσος Πάφου μεγάλο αριθμό δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλων).

Έντονο προβληματισμό για το μέγεθος του προβλήματος διατυπώνει – με ανακοίνωσή της – η Υπηρεσία, για την οποία ο εντοπισμός και η συλλογή δηλητηρίων αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Μέσω της ανακοίνωσης, η Υπηρεσία υπενθυμίζει ότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι παράνομη και καλεί το κοινό όπως ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές στις περιπτώσεις που εντοπίζει τέτοιου είδους φαινόμενα.

Επισημαίνει ότι αποτελεί μία παράνομη μη επιλεκτική μέθοδο θανάτωσης θηλαστικών και πτηνών και μία από τις κύριες αιτίες θανάτου αρπαχτικών πτηνών και σκαντζόχοιρων. «Δυστυχώς, αυτή η παράνομη μέθοδος χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα από κάποιους που στοχοποιούν σαρκοφάγα θηλαστικά, στην περίπτωση της Κύπρου αλεπούδες και αδέσποτους σκύλους, με στόχο τη μείωση είτε των ζημιών σε κτηνοτροφικά ζώα, είτε στο θήραμα. Αρκετά είδη αρπαχτικών βρίσκονται κάθε χρόνο δηλητηριασμένα από δολώματα, όπως σπιζαετοί, αετοβαρβακίνες, διπλοσιάχινα, ενώ η τοποθέτηση δηλητηρίων σκοτώνει και άλλα είδη όπως πέρδικες, πάπιες, λαγούς, σκαντζόχοιρους και αγρινά.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τις περιπτώσεις του πυρόχρου γύπα, η δηλητηρίαση αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες της δραματικής μείωσης του πληθυσμού του, ως επίσης και μία από τις αιτίες εξαφάνισης του Μαυρόγυπα ως φωλεάζοντος είδους», αναφέρει η ανακοίνωση.

https://foni.online 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων