Κρύβεται από τους κυνηγούς ο Χατζηδάκης!

0

Ένα περίεργο κρυφτούλι φαίνεται να παίζει ο νέος υπουργός περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους των κυνηγετικών οργανώσεων που αριθμούν περισσότερα από 170 χιλιάδες μέλη.

Οι τελευταίοι έχουν ζητήσει επανειλημμένως από το γραφείο του υπουργού συνάντηση, καθώς η κυνηγετική περίοδος αρχίζει όπως κάθε χρόνο στις 20 Αυγούστου και τα περιθώρια πλέον για την έκδοση της νέας ρυθμιστικής απόφασης που ορίζει το πλαίσιο των θηρευτικών δραστηριοτήτων είναι ασφυκτικά στενά.

Το γραφείο του κ. Χατζηδάκη και συγκεκριμένος παράγοντας ο οποίος φιλοδοξεί να κάνει τον «ενδιάμεσο» στον διάλογο με τους κυνηγούς(όπως και με τους δημοσιογράφους…), επικαλούνται «έλλειψη χρόνου» του υπουργού. Την ίδια ώρα όμως ο Κωστής Χατζηδάκης έχει…προλάβει να δει την WWF και όλες τις οικολογικές οργανώσεις, πολλές εκ των οποίων έχουν ψηλά στην ατζέντα την πλήρη απαγόρευση της νόμιμης θήρας!

Η πρωτοβουλία αυτή του υπουργού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την επικαλούμενη «έλλειψη χρόνου» για τους κυνηγούς, δημιουργεί πλείστα ερωτηματικά και τείνει να γίνει «αιτία πολέμου» για την κυνηγετική κοινότητα που αριθμεί 7 ομοσπονδίες και περισσότερους από 250 συλλόγους σε όλη τη χώρα. Ο προβληματισμός μάλιστα εντείνεται, ύστερα από ένα διάστημα άριστης συνεργασίας που είχαν οι κυνηγετικές οργανώσεις με τον προηγούμενο υπουργό περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο.

Αν και προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος αγνόησε πλήρως τις αριστερές αντικυνηγετικές προκαταλήψεις, αλλά και τις ψευτο-οικολογικές ευαισθησίες διαφόρων «επαγγελματιών πρασίνων» που συμμετείχαν και στην κυβέρνηση, προχωρώντας σε μία στενή συνεργασία με τους κυνηγούς για τον εμπλουτισμό των βιοτόπων και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Διαψεύδοντας τις αρχικές επιφυλάξεις ο Σωκράτης Φάμελλος αποδείχθηκε στον καλύτερο αρωγό και συμπαραστάτη των κυνηγετικών οργανώσεων, πάντα όμως στην λογική διατήρησης της αειφορίας και σεβασμού των νόμων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με κάποιους προκατόχους του, φρόντιζε να εκδίδεται κάθε χρόνο η νέα Ρυθμιστική στην ώρα της, ενσωματώνοντας σε αυτήν και όποια αιτήματα των κυνηγών έκρινε εύλογα(π.χ. αύξηση των ορίων θήρευσης αγριόχοιρων που έχουν κατακλύσει την επικράτεια με αποτέλεσμα να σημειώνονται και πολλά τροχαία ατυχήματα από συγκρούσεις με εκπροσώπους του είδους).

Η συνεργασία του υπουργείου με το προεδρείο της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας που σήμερα αποφεύγει να συναντήσει ο κ. Χατζηδάκης έφτασε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και σήμερα ο κ. Χατζηδάκης κινδυνεύει να περάσει κάτω από τον πήχη. Ενδεικτικό είναι ότι η φετινή Ρυθμιστική έχει συνταχθεί ήδη επί θητείας Φάμελλου από το υπηρεσιακό επιτελείο του υπουργείου και το μόνο που έχει να κάνει ο κ. Χατζηδάκης είναι να δεχτεί σε μια εθιμοτυπική έστω συνάντηση τους εκπροσώπους των κυνηγών και να την υπογράψει! Αν αυτό δεν συμβεί τις αμέσως επόμενες μέρες τίθεται υπό αίρεση η άσκηση της θηρευτικής δραστηριότητας για ολόκληρη την περίοδο 2019-20.

Υπάρχουν επιπλέον επείγοντα ζητήματα που θέτουν προς συζήτηση οι κυνηγετικές οργανώσεις και σχετίζονται άμεσα με την προστασία του θηράματος και των βιοτόπων. Τα πλέον επιτακτικά είναι η κρατική ενίσχυση της ομοσπονδιακής θηροφυλακής που έχει εμφανίσει τεράστιο έργο, αλλά κινδυνεύει με οικονομικό στραγγαλισμό και ασφαλώς η δημιουργία νέου πλαισίου ελέγχου και αντιμετώπισης των θηρευτικών παραβάσεων(πιθανότατα με το μοντέλο Κύπρου όπου επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα ανάλογα με την βαρύτητα του αδικήματος). Με τον νέο ποινικό κώδικά πολλές από τις μέχρι σήμερα θηρευτικές παραβάσεις γίνονται απλά πταίσματα με κίνδυνο να παραγραφούν και να μην έχουν καμία απολύτως συνέπεια για τους ασυνείδητους και τους λαθροκυνηγούς.

Είδε μόνο την WWF

Με τόσα μέτωπα ανοιχτά, ιδιαίτερο εκνευρισμό έχει προκαλέσει στις τάξεις των κυνηγών η εκτενής κουβέντα του κ. Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους της γνωστής οργάνωσης WWF για τις περιοχές της ελληνικής επικράτειας που έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA.

Oπως έχει διακηρύξει η συγκεκριμένη οικολογική οργάνωση, η κυνηγετική δραστηριότητα σε ολόκληρες αυτές τις εκτάσεις που αποτελούν το 28% της ελληνικής επικράτειας πρέπει να απαγορευθεί πλήρως. Αντίστοιχες προτάσεις για την απαγόρευση και του…ερασιτεχνικού ψαρέματος υπάρχουν και για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές που πρόσφατα αυξήθηκαν από το 6.5% στο 22% της θαλάσσιας επικράτειας.

Σε αυτές ανήκουν περιοχές εξαιρετικά δημοφιλών νησιών, όπως οι Βόρειες Κυκλάδες, όπου διακηρυγμένος στόχος της WWF, εκτός φυσικά από την απαγόρευση του κυνηγίου είναι να απαγορευθεί πλήρως και το νόμιμο υποβρύχιο ψάρεμα με ελεύθερη κατάδυση και γενικότερα το ερασιτεχνικό ψάρεμα (στα πρότυπα πρόσφατης ρύθμισης που αφορά την νήσο Γυάρο). Μια εντελώς παράλογη ρύθμιση που αν προκύψει θα στερήσει μια αγαπημένη καλοκαιρινή δραστηριότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες…

Εφημερίδα Δημοκρατία

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων