Θα απελευθερώσει 300 πέρδικες ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου

0

Έτοιμος να απελευθερώσει 300 πέρδικες στη φύση είναι ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου θέλοντας να συμβάλει στην προστασία του αριθμού του ζώου. Πρόκειται για 200 ορεινές και 100 πεδινές πέρδικες που το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει και φροντίζει ο Κυνηγετικός Σύλλογος στο εκτροφείο 40 στρεμμάτων που διατηρεί στο Παλιούρι Διμηνίου.

Οι κυνηγοί, που φροντίζουν τις πέρδικες θα τις απελευθερώσουν σε χώρους ευθύνης του Συλλόγου στη Μαγνησία και την κυνηγετική περίοδο θα προστατευθούν.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Γιάννη Μόσδρομο είναι δύσκολη η αναπαραγωγή της ορεινής πέρδικας ενώ ο πληθυσμός της έχει μειωθεί στα βουνά της Μαγνησίας.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας από φέτος χρηματοδοτεί πλήρως το εκτροφείο του Συλλόγου. Τα έξοδα για τη συντήρηση και λειτουργία του είναι πολλά και μέχρι φέτος καλύπτονταν από μέρος του ποσού της άδειας που αφορούσε φιλοθηραματικούς σκοπούς.

Εκτός από την απελευθέρωση των 300 πουλιών, θα δοθούν άλλα 350-400 στην Ομοσπονδία για να απελευθερωθούν σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας.
Στο εκτροφείο υπάρχουν επίσης φασιανοί και λαγοί (ζουν ελεύθεροι έξω και χωρίς κλουβιά) που και αυτοί όταν μεγαλώσουν θα απελευθερωθούν στο φυσικό περιβάλλον.
«Σκοπός μας είναι η μονάδα να μεγαλώσει περισσότερο για να μπορέσουμε να εκτρέφουμε 1000 πουλιά τον χρόνο» δήλωσε στη «Θ» ο κ. Μόσδρομος ενώ ευχαρίστησε την κυνηγετική ομοσπονδία και ιδιαίτερα τον κ. Μπαλατσό για τη βοήθειά του.
Τη φροντίδα των ζώων έχει επωμιστεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οποίος μεταβαίνει καθημερινά στο εκτροφείο, τα ελέγχει και τα ταΐζει. Παράλληλα υπάρχει συνεργασία με το εκτροφείο του Καρπενησίου για την ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και με κτηνίατρο.
Πριν την απελευθέρωση γίνεται μελέτη για την επιλογή των κατάλληλων σημείων.

«Η μελέτη αυτή πρέπει να εγκριθεί. Στη συνέχεια η Κτηνιατρική Υπηρεσία παίρνει δείγματα από τα ζώα και μετά γίνεται η απελευθέρωση. Η λήψη των δειγμάτων γίνεται από το 10% του πληθυσμού, εξετάζεται η υγεία τους, και εφόσον είναι όλα όπως πρέπει, τότε υπάρχει απόφαση για απελευθέρωση».
Η μελέτη αυτή βασίζεται και στο υψόμετρο της περιοχής και η απελευθέρωση μπορεί να διαρκέσει και δύο ημέρες, προκειμένου να είναι κατάλληλες οι καιρικές συνθήκες.
Στη συνέχεια γίνεται η παρακολούθηση του πληθυσμού που έχει απελευθερωθεί. Στα σημεία που αφέθηκαν ελεύθερα τα ζώα μεταβαίνουν αυτοκίνητα του συλλόγου για επίβλεψη, ενώ ενημέρωση παρέχουν και οι κυνηγοί.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου μετρά σήμερα 1.600 ενεργά μέλη και η ανανέωση των αδειών γίνεται κάθε χρόνο.
«Η νέα διοίκηση παρέλαβε πριν τρία χρόνια το εκτροφείο με 60 ζεύγη πέρδικες και τις φτάσαμε 190. Θέλουμε να προστατεύουμε τον πληθυσμό και ειδικά τα τελευταία χρόνια που έχει μειωθεί. Για τον λόγο αυτό έδωσε βαρύτητα ο σύλλογός μας και η Ομοσπονδία με ομόφωνη απόφασή της» κατέληξε ο πρόεδρος του Συλλόγου

https://e-thessalia.gr/ 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων