Έκτακτη πρόσληψη κτηνιάτρων στη Ροδόπη για την πρόληψη εισόδου της αφρικανικής πανώλης

0

Δεν προχώρησε η δημιουργία χώρου απολύμανσης στον μεθοριακό σταθμό Νυμφαίας, ποιες οι προτάσεις στο τραπέζι

Την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό αναμένει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ για να εντείνει τις ενέργειές της στην κατεύθυνση της πρόληψης εισόδου της αφρικανικής πανώλης στην χώρα μας. Τα κρούσματα σε Ρουμανία και Βουλγαρία έχουν σημάνει συναγερμό στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην περιφέρειά μας που γειτνιάζει με την Βουλγαρία. Η σοβαρότητα του νοσήματος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, των χοιροτρόφων, κυνηγών, επαγγελματιών και όλων των εμπλεκομένων φορέων.


Με σκοπό την πρόληψη εισόδου στη χώρα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και τον έλεγχο του νοσήματος σε περίπτωση εξάπλωσής του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για την άμεση πρόσληψη και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κτηνιάτρων. Η σχετική διάταξη αφορά στην πρόσληψη 46 κτηνιάτρων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, για ένα έτος, «για την αντιμετώπιση εκτάκτων ή απρόβλεπτων κινδύνων που σχετίζονται με την προστασία της αγροτικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής, την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία της δημόσιας υγείας», όπως επί λέξει αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

«Με την πρόσληψη του έκτακτου προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πλέον σε θέση να παρέμβει άμεσα περιορίζοντας ή ανακόπτοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις ενός έκτακτου συμβάντος», προστίθεται στην ίδια αιτιολογική έκθεση.

Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, το πρωί της Πέμπτης (8/8/2019), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης εξήγησε τις συνέπειες της συγκεκριμένης ζωονόσου διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους αλλά μόνον για το ζωικό κεφάλαιο» και ότι σε καμία περιοχή της ελληνικής επικράτειας «δεν έχει εκδηλωθεί αυτή τη στιγμή κρούσμα για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Αιτιολογώντας την αναγκαιότητα της κατάθεσης της συγκεκριμένης τροπολογίας ο κ. Βορίδης τόνισε ότι πλέον η αφρικανική πανώλης των χοίρων εμφανίστηκε και στη γειτονική μας Βουλγαρία για να προσθέσει: «Μέχρι πρότινος ήταν σχετικά βόρεια (σ.σ.: στο έδαφος της Βουλγαρίας), όμως τώρα εμφανίστηκαν κρούσματα και στη Φιλιππούπολη. Επομένως, η νόσος κατεβαίνει νοτιότερα. Πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα».

Παράλληλα ανέφερε ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα από το υπουργείο προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι και να ενημερωθούν οι χοιροτρόφοι για τα πρωτόκολλα διαχείρισης. «Τώρα, απλώς, επειδή βρισκόμαστε σε αυτό τον βαθμό εγγύτητας (σ.σ.: Στη Φιλιππούπολη), εκείνο το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να μην έρθει η ζωονόσος σε εμάς», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Έκανε δε σαφές προς τη Βουλή ότι υπάρχει ήδη έτοιμο το σχέδιο υπουργικής απόφασης το οποίο και θα υπογράψει, εφόσον εγκριθεί η τροπολογία, με την κατανομή των κτηνιάτρων σε όλες στις Περιφέρειες που είναι απολύτως αναγκαίοι, αλλά και με τα κριτήρια, τον τρόπο, τη μοριοδότηση, τις αρμοδιότητες και όλες τις λεπτομέρειες για την πρόσληψή τους.

Ως προς την αμεσότητα εφαρμογής της διάταξης ο κ. Βορίδης τόνισε: «Θέλουμε να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους σε μία περίοδο τουριστική, γιατί αυτή τη στιγμή δεχόμαστε πίεση, η νόσος δυστυχώς μεταδίδεται και με τα τρόφιμα, όχι μόνο με τα ζώα, και επομένως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ελέγχου και των τροφίμων», καταλήγοντας ότι «το υπάρχον προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου και των αντιστοίχων υπηρεσιών των Περιφερειών, δεν επαρκεί για την αυξημένη επαγρύπνηση που απαιτείται».

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 18 ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα προσληφθούν 18 κτηνίατροι, ενώ στη Ροδόπη ειδικότερα θα προσληφθούν 3 κτηνίατροι. Το προσωπικό θα προσληφθεί για τους σκοπούς της αποτροπής της εισόδου και μετάδοσης του ιού της αφρικανικής πανώλης στις εκμεταλλεύσεις χοίρων που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και για τον έλεγχο τήρησης μέτρων βιοασφάλειας στο πεδίο κατά το κυνήγι αγριόχοιρων. Στο πλαίσιο αυτό θα μετακινείται με υπηρεσιακά οχήματα, μετά από έγκριση του προϊστάμενου της Δ.Α.Ο.Κ. και σύμφωνα με τις υποδείξεις του, σε όλη την έκταση των διοικητικών ορίων της Περιφερειακής Ενότητας για την οποία προσελήφθη.

Σύμφωνα με την προκήρυξη οι ενδιαφερόμενοι καλούνται το αργότερο μέχρι την Παρασκευή (23/8/2019) να καταθέσουν τις αιτήσεις τους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τους είτε απευθείας στη Διεύθυνση Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Αχαρνών 2) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις διευθύνσεις [email protected] και [email protected]

Το υπόδειγμα της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/proclamations-contests/8744-diag6153-204490-120819)

Οι προτάσεις για δημιουργία χώρου απολύμανσης στα σύνορα
Στο μεταξύ δεν προχώρησε ακόμη η δημιουργία χώρου απολύμανσης στον μεθοριακό σταθμό Νυμφαίας. Η δημιουργία τάφρου σε σημείο εισόδου προς την χώρα μας είναι μία από τις προτάσεις που εξετάζονται, όμως οι γνωρίζοντες κρίνουν ως καλύτερη την πρόταση δημιουργίας τούνελ απολύμανσης, όπως αυτό που λειτουργεί ήδη στην επικράτεια της Βουλγαρίας, και επιτρέπει την πλήρη απολύμανση του οχήματος, και όχι μόνο τις ρόδες αυτού.

Συνάντηση περιφερειάρχη με την Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας
Για το ίδιο ζήτημα εντός του Αυγούστου ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος δέχθηκε στο γραφείο του το διοικητικό συμβούλιο της νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Μπούρα και την παρουσία του εκπροσώπου της Περιφέρειάς στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Χρήστου Σταυρινάκη.

Θέμα της συνάντησής μας ήταν η ζωονόσος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και οι τρόποι αποτελεσματικής προστασίας του ζωικού κεφαλαίου της Περιφέρειάς μας.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων