Πολλαπλή προσφορά, αλλά πληρώνουν μόνο οι κυνηγοί

0

Από το 2000, οπότε ιδρύθηκε η Θηροφυλακή, το έργο της υποστηρίζεται αποκλειστικά από τη συνεισφορά των κυνηγών. Σήμερα, απασχολούνται περί τους 250 θηροφύλακες σε ολόκληρη τη χώρα, με 250 οχήματα, τα οποία προμηθεύτηκε και συντηρεί η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, που βαρύνεται με το ποσό των 6 εκ. ευρώ ετησίως για τη λειτουργία του Σώματος.

Ωστόσο, ανταποδοτικά από την πολιτεία προς τις κυνηγετικές οργανώσεις δεν υπάρχουν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Παναγιώτης Σκαμαντζούρας, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, σημειώνοντας πως 60 ευρώ από τα 100 ευρώ που κοστίζει η άδεια θήρας στους κυνηγούς, κατευθύνονται στο Πράσινο Ταμείο. «Συμμετέχουμε όπου μας χρειαστούν, στην πυρόσβεση, στην αντιμετώπιση φαινομένων λαθροϋλοτομίας, λαθραλιείας, στην πρόληψη για τη λύσσα, τώρα για την πανώλη των χοίρων και πάντα με δαπάνες των κυνηγών… Τι θα έκανε η πολιτεία για τον υπερπληθυσμό των αγριογούρουνων, αν δεν υπήρχαν οι κυνηγετικές οργανώσεις; Αν δεν υπήρχαν οι θηροφύλακες να φυλούν νύχτα μέρα, ποιος θα ήλεγχε την παράνομη θήρα;», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ο κ. Σκαμαντζούρας σημείωσε ότι, αν συνεχιστεί η ίδια απαξίωση από την πλευρά της πολιτείας, και με δεδομένη τη μείωση του αριθμού των κυνηγών λόγω της οικονομικής κρίσης, κατά συνέπεια και των εσόδων από την έκδοση και αναθεώρηση αδειών, που στηρίζουν τη λειτουργία της Θηροφυλακής, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη συνέχιση αυτής της δραστηριότητας. «Θα βρεθούμε σε αδιέξοδο και θα μας κυνηγήσουν, με το δίκιο τους, οι εργαζόμενοι για τα δεδουλευμένα τους. Τι πρέπει να κάνουμε; Να απολύσουμε θηροφύλακες;», διερωτήθηκε.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η πολιτεία, αντί να «επιστρέψει» 5 με 10 ευρώ ανά άδεια, στις κυνηγετικές οργανώσεις, όπως ζήτησαν προκειμένου να καλύψουν και τη λειτουργία της Θηροφυλακής, αποφάσισε να αυξήσει κατά 5 ευρώ το κόστος των αδειών, ως έκτακτη συνεισφορά στην Συνομοσπονδία, να μετακυλήσει δηλαδή το βάρος πάλι στους κυνηγούς.
Πάντως, οι κυνηγετικές οργανώσεις σκοπεύουν να συνεχίσουν να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες, που είναι σημαντικές και για την προστασία των οικοσυστημάτων, ειδικά σε προστατευόμενες περιοχές. Μάλιστα, άμεσα πρόκειται να προσληφθούν τρεις θηροφύλακες για την περιοχή της Σαγιάδας, όπως ανέφερε ο κ. Σκαμαντζούρας, όπου θα ακολουθηθεί το παράδειγμα του Αμβρακικού.
«Μόνο έτσι, όπως έγινε στον Αμβρακικό, αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα λαθροθηρίας», σημείωσε. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξουν οι διαδικασίες πρόσληψης, εφόσον ολοκληρωθεί η προεργασία που απαιτείται από την Συνομοσπονδία.

https://www.agon.gr/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων