Αγέλες αδέσποτων σκυλιών δημιουργούν προβλήματα στους κτηνοτρόφους της Θάσου

0

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Θάσου από επιθέσεις αδέσποτων σκύλων. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, «μόνο τον τελευταίο μήνα είχαμε 50 θανάτους ζώων».

«Το πρόβλημα είναι κυρίως στην κεντρική και βόρεια περιοχή του νησιού», τονίζει και προσθέτει: «από το 2017 κάνουμε επώνυμες καταγγελίες αλλά δεν γίνεται τίποτα από πλευράς πολιτείας. Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους φοβούνται να αντιδράσουν για να μην έχουν προβλήματα με το νόμο. Όμως εκτός από κτηνοτρόφους επιτίθενται και σε ανθρώπους. Οι κτηνοτρόφοι της Θάσου παθαίνουν οικονομική ζημιά, κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους».

Η επιστολή, που έστειλε ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας προς το Δήμο Θάσου και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας, αναφέρει τα εξής:

«Ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας με έγγραφη καταγγελία, στις 15/6/2017. προς τη ΔΑΟΚ Καβάλας και κοινοποίηση προς την περιφέρεια ΑΜΘ, την αντιπεριφέρεια Καβάλας, το Δήμο Θάσου και την Εισαγγελία Καβάλας, ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα ζημιών που δημιουργούν αγέλες αδέσποτων σκυλιών στο ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων της Θάσου. Άμεσα κινήθηκε η διαδικασία επιτόπιου ελέγχου της διεύθυνσης κτηνιατρικής της περιφέρειας σε ιδιωτικό χώρο που λειτουργεί ως κυνοκομείο, χωρίς καμία νόμιμη άδεια και ουσιαστικά είναι η πηγή από την οποία αφήνονται ελεύθερα μεγαλόσωμα σκυλιά, τα οποία έχουν δημιουργήσει τις αγέλες που επιτίθενται στα αιγοπρόβατα, αλλά και στους ίδιους τους κτηνοτρόφους.

Μετά τον επιτόπιο έλεγχο των αρμοδίων κτηνιάτρων της περιφέρειας στις 29-6-2017 συντάχθηκε έκθεση ελέγχου, η οποία απεστάλη στο δήμο Θάσου, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος βάση της νομοθεσίας ν.4039/2012 (ΦΕΚ Α 15/2-2-2012) κι όπως αυτός τροποποιήθηκε με το ν.4235/2014 (ΦΕΚ Α 32/11-2-2014), για κάθε δραστηριότητα στην περισυλλογή και διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Η έκθεση ελέγχου κοινοποιήθηκε στο Σύνδεσμο Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας, στο ΥπΑΑΤ, στην περιφέρεια ΑΜΘ, στη ΔΑΟΚ Καβάλας και στην Εισαγγελία Καβάλας στις 17-7-2017. Το ίδιο διάστημα και μετά από τις συνεχείς προφορικές οχλήσεις και καταγγελίες, ο Δήμος Θάσου δημιούργησε την επιτροπή που προβλέπεται να συστήσει για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Τίποτα ουσιαστικά περισσότερο μέχρι σήμερα, με τη λογική ότι έχουμε νομικά τα νώτα μας καλυμμένα, με τη σύσταση της επιτροπής. Η Εισαγγελία Καβάλας, που θα μπορούσε να είναι μοχλός πίεσης για την εφαρμογή του νόμου, παρέπεμψε στο Πταισματοδικείο Θάσου, την υπόθεση της παράνομης λειτουργίας του ιδιωτικού κυνοκομείου. Η υπόθεση θα εκδικάζονταν στις 25/6/2019, όμως αναβλήθηκε για το Νοέμβριο. Έτσι και η Εισαγγελία Καβάλας βγήκε από την υποχρέωση.

Ο Δήμος Θάσου και η Εισαγγελία Καβάλας έπραξαν το καθήκον τους!
Έμειναν όμως οι κτηνοτρόφοι να παθαίνουν συνεχώς ζημιές από τις αγέλες των αδέσποτων σκυλιών, απροστάτευτα τα ζώα τους, αλλά και οι ίδιοι, αφού τα συγκεκριμένα σκυλιά επιτίθενται και σε ανθρώπους. Νομοτελειακά είναι θέμα χρόνου να γίνει το δυστύχημα και να θρηνήσουμε θύμα ή θύματα, σε ένα από τα τουριστικότερα νησιά της χώρας. Όμως τότε κύριοι ποιος θα είναι ο υπεύθυνος;

Θα κατηγορήσετε τα σκυλιά που μπορεί να είναι από τα εξυπνότερα ζώα, όμως δεν παύουν να είναι ζώα; Λειτουργούν με το ένστικτο της επιβίωσης κι από τη στιγμή που είναι ανεξέλεγκτα για καιρό, αποκτούν συνήθειες που πηγάζουν από το ένστικτο τους για επιβίωση κι όχι από την ανθρώπινη λογική.

«Πριν λίγες ημέρες προσπάθησα να τα διώξω κι επιτέθηκαν σε μένα και το παιδί μου»,
«Θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας»,
«Κανένας δεν ενδιαφέρεται για το πρόβλημα με τις αγέλες των σκυλιών»,
«Χάνουμε τα ζώα μας, το βιός μας».
«Τα ζώα μας έχουν τρομοκρατηθεί, φοβούνται και το γάλα λιγοστεύει».
Αυτά μας είπαν οι κτηνοτρόφοι στο νησί. Πείτε μας τι να απαντήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους; Αυτό γίνεται εδώ και 12 περίπου χρόνια, ο κόμπος όμως έφτασε στο χτένι.

Ίσως ότι την καταγγελία την κάνει ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας κι όχι κάποιος επιστημονικός φορέας, κάποιο σημαντικό πολιτικό πρόσωπο ή κάποια μεγάλη εταιρία, να μην σας έδωσε το κίνητρο της ενεργοποίησης , όπως έχετε το καθήκον να κάνετε. Ας πούμε ότι το καταλαβαίνουμε! Άλλωστε πολλοί θεωρούν την κτηνοτροφία επάγγελμα δεύτερης διαλογής κι ανάλογα τους κτηνοτρόφους, που ασχολούνται με αυτή.

Όμως για την πολιτική και τη δικαιοσύνη δεν θα έπρεπε να ισχύει αυτό. Οι κτηνοτρόφοι της Θάσου παθαίνουν οικονομική ζημιά, κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους και βρίσκονται σε άμυνα. Έχουν κάθε δικαίωμα να προστατέψουν το βιός και τις οικογένειές τους. Κινδυνεύουν οι ίδιοι και ο καθένας που κινείται στις περιοχές που δρουν, οι αγέλες των αδέσποτων σκυλιών.
Σας ενημερώσαμε! Τώρα πια το γνωρίζετε! Έχετε την πολιτική, τη νομική αλλά κυρίως την ηθική ευθύνη για ότι συμβεί από εδώ και μπρος!
Μην κρύβεστε! Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας!».

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ν. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων