Η αφρικανική πανώλη… σκιάζει τη νέα κυνηγετική περίοδο!

0

Ομάδες δίωξης αγριόχοιρων θα ενεργούν σ’ όλη την Ήπειρο και μετά τη λήξη του κυνηγιού για να προλάβουν τα χειρότερα • Τι ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ Ν. Παπαγρηγορίου για τα μέτρα που λαμβάνονται

Με τα όπλα… επί ποδός βρίσκονται οι κυνηγοί και στην Ήπειρο, καθώς απομένει μόλις μία ημέρα ως το αποκορύφωμα της κυνηγετικής περιόδου, δηλαδή την έναρξη του κυνηγιού και τριχωτών θηραμάτων, λαγού και αγριόχοιρου.
Ωστόσο, πάνω από την περιοχή μας πλανάται ως… βαριά σκιά φέτος η νόσος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, η οποία, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για την τοπική κτηνοτροφία. Το θέμα απασχολεί έντονατην Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου και τους κατά τόπους συλλόγους, που αποφάσισαν, από κοινού με τα αρμόδια υπουργεία, να συγκροτήσουν ομάδες δίωξης των αγριογούρουνων ώστε να προλάβουν τα χειρότερα.
Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος της Ε΄ ΚΟΗ Νίκος Παπαγρηγορίου, ο οποίος μίλησε ακόμα για την ανάγκη να σπάσει το «άβατο» στα καταφύγια άγριας ζωής, ενώ ζήτησε από τους κυνηγούς να είναι συνετοί!

Το κυρίως «μενού»…
Η θήρα γενικότερα έχει αρχίσει εδώ και 20 ημέρες όμως από αύριο ξεκινάει επίσημα η νέα κυνηγετική περίοδος και για τα τριχωτά θηράματα, «βασιλιάδες» των οποίων είναι ο λαγός και το αγριογούρουνο. Για το πρώτο θήραμα τα πράγματα παραμένουν ως έχουν, αυτό όμως δεν ισχύει και για το δεύτερο. Η αφρικανική πανώλη των χοίρων που έχει ενσκήψει και στη χώρα μας απασχολεί ιδιαίτερα τον κυνηγετικό κόσμο και της Ηπείρου γιατί οι συνέπειες από μία ενδεχόμενη εξάπλωση της νόσου μπορεί να είναι ανυπολόγιστες.
Στο πρόβλημα επικεντρώθηκε χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, ο Πρόεδρος της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Νίκος Παπαγρηγορίου ενόψει της αυριανής ημέρας, ιδιαίτερα δε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης.

Συναγερμός για τη νόσο!
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων αποτελεί το δεύτερο μεγάλο ζήτημα της επικαιρότητας για τον κυνηγετικό κόσμο και όχι μόνο, καθώς έκανε την εμφάνισή της στα βόρεια σύνορα της χώρας μας. Ο κ. Παπαγρηγορίου έκανε λόγο για μία εξαιρετικά δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση με τις κυνηγετικές οργανώσεις να συνεργάζονται με τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης αντίστοιχα, ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Κομβικό σημείο των μέτρων σε αυτή τη φάση είναι, όπως είπε, η συγκρότηση των ομάδων δίωξης του αγριόχοιρου σε κάθε περιφέρεια με την ευθύνη των δασικών υπηρεσιών και τη συνεργασία των Κυνηγετικών Συλλόγων, που καλούνται να συγκροτήσουν τις ομάδες αυτές, αξιοποιώντας δυναμικό από τους κυνηγούς της περιοχής τους.

Οι ομάδες δίωξης
Ο πρώτος στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Παπαγρηγορίου, είναι οι ομάδες δίωξης να ενεργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να περιοριστεί ο πληθυσμός του αγριόχοιρου, να μπορούν να εισέρχονται σε καλλιέργειες μέρα και νύχτα για να αποτρέπουν ζημιές, αλλά και να δρουν σε «ευαίσθητα» σημεία, όπως, για παράδειγμα, περιμετρικά χοιροτροφικών μονάδων, ώστε να προλαμβάνουν τυχόν προσέγγιση αγριόχοιρων που μπορεί να μεταφέρουν σ’ αυτές τη νόσο της πανώλης.
Φυσικά, οι ομάδες αυτές έχουν έξοδα, όπως καύσιμα, φυσίγγια, τα κυνηγετικά σκυλιά που θα φέρνουν μαζί τους κ.λ.π., άρα θα χρειαστεί και η συνδρομή της Πολιτείας πέρα από αυτή των κυνηγετικών συλλόγων. Έχει προταθεί δε από τους κυνηγούς να γίνουν μικρά ευέλικτα σφαγεία σε όλη την Ήπειρο και οι αγριόχοιροι που θα φτάνουν σ’ αυτά, εφόσον δεν έχουν τη νόσο, να διανέμονται στα κοινωνικά παντοπωλεία των Δήμων.

Άρση Καταφυγίων
Ο πρόεδρος της Ε’ Κ.Ο.Η. τόνισε ότι έχουν ληφθεί υπόψη από το υπουργείο Περιβάλλοντος οι προτάσεις της Συνομοσπονδίας που αναφέρονται στη λειτουργία των ομάδων δίωξης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και κυρίως μετά τη λήξη της περιόδου θήρας. Παράλληλα, εξετάζεται και άλλη μία πρόταση, να αρθεί η απαγόρευση άσκησης της θήρας στις περιοχές που έχουν οριστεί ως Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ), καθώς εντός τους παρατηρείται μεγάλη αναπαραγωγή αγριόχοιρων.

Συστάσεις προς κυνηγούς
Με αφορμή την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου, ο Ν. Παπαγρηγορίου αφού ευχήθηκε σε όλους τους κυνηγούς μία καλή και πάνω απ’ όλα αναίμακτη και χωρίς ατυχήματα κυνηγετική χρονιά, συνέστησε στο σύνολο των μελών της κυνηγετικής οικογένειας να θεωρήσουν τις άδειες θήρας πριν βρεθούν στον κυνηγότοπο και παράλληλα να τηρούν τους γραπτούς και άγραφους νόμους που διέπουν το κυνήγι.
Διαβεβαίωσε δε πως η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή θα βρίσκεται, όπως πάντα, επί ποδός για τον προληπτικό έλεγχο, αλλά και για να διαπιστώσει τυχόν παραβάσεις του νόμου.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων