Επιχείρηση μεταφοράς 27 κατασχεθέντων ελαφιών

0

Το Δασαρχείο Πεντέλης ασκώντας τις κατά νόμο προβλεπόμενες ενέργειες, είχε προβεί στην κατάσχεση 27 περίπου ελαφιών (dama dama) από συγκεκριμένο χώρο που λειτουργούσε ως εκτροφείο (?) θηραμάτων μέσα σε κατοικημένη περιοχή και χωρίς καμιά σχετική αδειοδότηση.

Εκκρεμούσε η μεταφορά τους σε ελεγχόμενο χώρο φιλοξενίας, στον οποίο θα τηρούνται οι όροι ευζωίας για τα συγκεκριμένα ζώα και βεβαίως θα υπάρχει κτηνιατρικός έλεγχος και φροντίδα, μιας και είναι δύσκολη η απελευθέρωσή τους όχι μόνο γιατί τα συγκεκριμένα ζώα έχουν εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία αλλά και γιατί για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να προηγηθεί συγκριτικός γενετικός έλεγχος..

Αυτό το θέμα είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε διότι έχουν γίνει δεκάδες κατασχέσεις σε όλη τη Χώρα ειδών της άγριας πανίδας που κάποιοι συμπολίτες μας τα διαχειρίζονται σαν οικόσιτα και τα “φυλακίζουν” σε αυτοσχέδια μαντριά χωρίς την τήρηση κανόνων κτηνιατρικής ασφάλειας και φροντίδας. Αυτά τα ζώα δεν μπορούν να απελευθερωθούν και αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Συνεπώς (δεδομένης της έκτασης του προβλήματος) πρέπει να δούμε και νομοθετικά πώς θα διευθετηθεί . Κάθε περίπτωση κατάσχεσης και απελευθέρωσης ή φιλοξενίας ειδών της άγριας πανίδας έχει μεγάλες δυσκολίες Για να γίνει η συγκεκριμένη επιχείρηση δραστηριοποιήθηκαν οι Δασικές Υπηρεσίες και διοργανώθηκε επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποί της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας, των Δασικών Υπηρεσιών (Δασαρχείο Πεντέλης), των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, Θηροφύλακες της Δ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας που με την παρουσία και την αμέριστη βοήθεια ειδικού κτηνιάτρου που διέθεσε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ολοκλήρωσαν με επιτυχία την απομάκρυνση των ελαφιών.

Τη διαδικασία παρακολούθησε και δασολόγος από το Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας για τη μεταφορά εμπειρίας χειρισμού ελαφιών. Τονίζουμε την παρουσία ειδικών κτηνιάτρων που ήταν απαραίτητη για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας . Οπότε οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους εκπροσώπους των παραπάνω φορέων και ιδιαίτερα τους κτηνιάτρους , τους Δασοφύλακες του Δασαρχείου Πεντέλης και τους Θηροφύλακες της Δ΄ΚΟΣΕ , το προσωπικό από το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του ΥΠΕΝ , την υπεύθυνη Θήρας του Δασαρχείου και το Δασάρχη Πεντέλης . . (Για την ενημέρωση Νικ.Μπόκαρης)

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων