Απ’ τα ορεινά στα πεδινά… τα αγριογούρουνα

0

Απορία για τον μεγάλο αριθμό τους και αναστάτωση για τις ζημιές που προκαλούν ή μπορεί να προκαλέσουν στο διάβα τους έχουν δημιουργήσει σε κατοίκους χωριών της Αγιάς τα αγριογούρουνα, που καθημερινά εδώ και καιρό, κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε καλλιέργειες, αλλά και πολύ κοντά σε οικισμούς.

Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν δει να φθάνουν ακόμη και λίγα μέτρα από τα σπίτια τους. Άλλοι πάλι διαπίστωσαν «επιθέσεις» σε καστανοπερίβολα, άλλοι καταστροφές σε χωράφια με καλαμπόκια, άλλοι καταστροφές σε λάστιχα ποτίσματος στα κτήματά τους, μα – ίσως το κυριότερο – άλλοι με τ’ αυτοκίνητά τους τράκαραν μαζί τους με αποτέλεσμα να έχουν ήδη καταγραφεί σοβαρές ζημιές σε οχήματα από τέτοιες, λίγες ευτυχώς, περιπτώσεις. Δεν είναι πάντως λίγοι οι οδηγοί στην ευρύτερη περιοχή που έχουν να διηγηθούν φέτος μια απρόβλεπτη, βραδινή «συνάντηση» με αγριόχοιρους ακόμη και σε πολύ κεντρικούς δρόμους του Δήμου Αγιάς, σαν αυτόν που συνδέει την Αγιά με τη Λάρισα ή τον Αγιόκαμπο.

Αρκετοί αγρότες, που είδαν την παραγωγή τους σε καλαμπόκι μέσα στο καλοκαίρι να πάει στράφι από την «επέλαση» των αγριογούρουνων, υποστηρίζουν πως καλό θα ήταν να επιμηκυνόταν η περίοδος κυνηγιού τους, σε συνεργασία με τα δασαρχεία ώστε να γίνεται στοχευμένα όπου παρατηρείται υπερπληθυσμός. Επίσης, ζητούν ν’ αλλάξει ο ισχύων κανονισμός των αποζημιώσεων και να συμπεριληφθούν σ’ αυτόν και οι ζημιές στις καλλιέργειες που προκαλούνται από άγρια ζώα.

Για την κοινή πλέον διαπίστωση ότι φέτος οι αγριόχοιροι έχουν κατέβει σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, πεδινά θα έλεγε κανείς, κόβοντας ουσιαστικά βόλτες μεταξύ των χωριών, κυνηγοί θεωρούν πως αυτό έχει συμβεί για τον λόγο ότι αναζητούν τροφή και νερό, μιας και η παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων μηνών στέγνωσε ρέματα και πηγές, ακόμη και ψηλά στον Κίσσαβο και στο Μαυροβούνι.

Σιγά-σιγά, βέβαια, το φαινόμενο θα εκλείψει, αφού γρήγορα θα λιγοστέψει κι ο πληθυσμός με το κυνήγι, τη στιγμή μάλιστα που αυτό γίνεται χωρίς περιορισμό λόγω της ρύθμισης για τη θήρα που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισόδου στη χώρα μας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που έχει πλήξει γειτονικές βαλκανικές χώρες και αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα και για την Ελλάδα.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») 
Του Νίκου Γουργιώτη

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων