Οι βίσονες επιστρέφουν στη Ροδόπη

0

Κάποτε ήταν άρχοντες του δάσους,  μεγάλα θηράματα που προορίζονταν ως άθλημα και τρόπαιο για βασιλείς. Τώρα, ο βίσονας είναι πίσω, στη Ροδόπη με τους Βούλγαρους να γιορτάζουν τη γέννηση του πρώτου μοσχαριού στην άγρια ​​φύση μετά από οκτώ αιώνες.

Μια μικρή αγέλη επτά ευρωπαϊκών βισόνων απελευθερώθηκε σε ένα φυσικό καταφύγιο στα βουνά της Ροδόπης της Βουλγαρίας αυτό το καλοκαίρι, και εκεί γεννήθηκε πρόσφατα το πρώτο μοσχάρι. “Είναι ο πρώτος άγριος βίσωνας που γεννήθηκε νότια του Δούναβη από τον Μεσαίωνα”, δήλωσε ο Χρίστο Χριστόφ, μέλος της ομάδας που εργάστηκε για την επανεισαγωγή, στην Telegraph.  “Δεν είμαστε σίγουροι πότε γεννήθηκε ο μοσχάρι γιατί  γεννήθηκε σε ένα από τα πιο δυσπρόσιτα μέρη του καταφυγίου, μια κοιλάδα πολύ δύσκολη. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για εμάς. Είμαστε περήφανοι που μετά από οκτώ αιώνες ή και περισσότερο, ο πρώτος βίσονας γεννήθηκε στη φύση στη Βουλγαρία.”

Οι υπεύθυνοι έχουν ονομάσει το μοσχάρι Nadezhda, που σημαίνει “ελπίδα” στα βουλγαρικά. Το ζώο είναι “σύμβολο ελπίδας για το βουνό και για τη βιοποικιλότητα στην οροσειρά της Ροδόπης”, δήλωσε ο κ. Hristov.

Η οργάνωση που φρόντισε την επανεισαγωγή του ευρωπαϊκού βίσονα  ονομάζεται Rewilding Europe, η οποία επανεισάγει ζώα όπως αγριογούρουνα και άγρια ​​άλογα σε περιοχές άγριας φύσης σε ολόκληρη την ήπειρο.
Ο στόχος είναι διττός. Πρώτον να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη του τουρισμού στις αγροτικές περιοχές όπου η ανεργία είναι συχνά υψηλή, μέσω επισκεπτών που παρακολουθούν άγρια ​​ζώα αλλά και για την αποκατάσταση των ζώων που κάποτε έπαιζαν βασικούς ρόλους στην οικολογία του δάσους.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κοπάδι έως 50 βισόνων  στα ορεινά της Ροδόπης, μια τραχιά περιοχή στα νότια σύνορα της Βουλγαρίας με την Ελλάδα.

Το έργο ήταν εφικτό μόνο επειδή οι τοπικές κοινότητες υποστηρίζουν την επιστροφή των ζώων, δήλωσε η Dessy Kostadinova από την Rewilding Rhodopes, μέρος του ευρύτερου οργανισμού Rewilding Europe. “Οι ντόπιοι είναι υπερήφανοι που οι βίσονες επέστρεψαν σε αυτό το τμήμα της Βουλγαρίας”, είπε. “Στην αρχή ήταν λίγο φοβισμένοι, ρωτώντας αν οι βίσονες ήταν επικίνδυνοι. Αλλά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αρκεί να δώσετε στα ζώα το χώρο τους και να τα παρατηρήσετε από απόσταση.”

Αν και υπάρχουν αρκετοί λύκοι στην περιοχή, μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις. “Οι βίσονες είναι μεγάλα ζώα και οι λύκοι δεν τους έχουν δει αιώνες, γι ‘αυτό δεν έχει υπάρξει  πρόβλημα”, δήλωσε ο κ. Hristov.

Βίσονες έχουν επανεισαχθεί στα Καρπάθια Όρη της γειτονικής Ρουμανίας σε ένα έργο που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, ενώ υπάρχουν και κοπάδια στην Ολλανδία και τη Γερμανία. Συνολικά, υπάρχουν σήμερα περίπου 3.500 βίσονες που ζουν σε άγρια ή ημι-άγρια κατάσταση σε όλη την Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκοί βίσονες, κυνηγήθηκαν μέχρι εξαφανίσεως από τις αρχές του 20ού αιώνα. Λίγοι επέζησαν στην αιχμαλωσία και τελικά επανεισήχθησαν στο δάσος Bialowieza της Πολωνίας και της Λευκορωσίας, το οποίο φιλοξενεί τώρα το μεγαλύτερο κοπάδι στον κόσμο.

Σε σύγκριση με τον αμερικανικό ξάδερφό του, ο ευρωπαϊκός βίσονας είναι πιο ογκώδεις και προτιμά να ζει σε δασικές εκτάσεις, παρά σε ανοικτές πεδιάδες.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων