Προσπάθειες επανεισαγωγής της ιταλικής γκρίζας πέρδικας

0

Αυτή τη στιγμή θεωρείται εξαφανισμένη στην άγρια ​​φύση, η ιταλική γκρίζα πέρδικα (Perdix perdix italica). Από τον Ιανουάριο του 2019 βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου LIFE Perdix. Το εν λόγω σχέδιο της ΕΕ αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ιταλικού προγράμματος αναπαραγωγής και επανεισαγωγής του πτηνού, και δημιουργίας ενός βιώσιμου πληθυσμού, εντός του βιότοπου Valle del Mezzano, που αποτελεί ζώνη ειδικής προστασίας (SPA) ενταγμένης στο Natura 2000, εκτάσεως περίπου 18.000 εκταρίων στη Βόρεια Ιταλία. Με την ανάκτηση και τη διατήρηση της γενετικής κληρονομιάς, το έργο στοχεύει στην εφαρμογή των βέλτιστων τεχνικών διαχείρισης και υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση του είδους.

Η Ιταλική Ομοσπονδία Κυνηγών (Federazione Italiana della Caccia) – και ειδικότερα το Γραφείο Μελετών και Μελετών – είχε τη μεγαλύτερη συμβολή, όσον αφορά την έννοια, την πρόταση και το σχεδιασμό και είναι προς το παρόν ο πιο δραστήριος συνεργάτης του έργου. Η Γαλλική Εθνική Ομοσπονδία Κυνηγών ( Fédération nationale des chasseurs de France ) είναι επίσης μέλος της ομάδας του LIFE Perdix.

Λόγω των φιλόδοξων στόχων του έργου, είναι σημαντικό να συμμετάσχουν οι τοπικοί φορείς και οι πολίτες στη διαδικασία διατήρησης μέσω πρωτοβουλιών παρακολούθησης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης. Ως εκ τούτου, οι Ιταλοί κυνηγοί έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν άμεσα σε ένα έργο που επικεντρώνεται στην γκρίζα πέρδικα, σε δράσεις συνεργασίας με το Ινστιτούτο Προστασίας και Έρευνας Περιβάλλοντος ISPRA – στη γενετική επιλογή και την αναπαραγωγή γκρίζων πτηνών, στη διαχείριση των εργασιών επανεισαγωγής στην περιοχή Mezzano, ή συντονίζοντας τις δραστηριότητες που αποσκοπούν στη βελτίωση των οικοτόπων τους (π.χ. παρακολούθηση, έλεγχος αρπακτικών).

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι η δεύτερη για την τόνωση πληθυσμών της γκρίζας πέρδικας μετά το έργο INTERREG “PARTRIDGE” (2016-2023) στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας, ένα έργο που έχει ανατεθεί στο Trust Conservation Game & Wildlife Conservation . Η διαφορά με το πρόγραμμα LIFE Perdix είναι ότι δεν αποσκοπούν μόνο στην επανεισαγωγή του πτηνού σε μια περιοχή όπου εξαφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά και στην ανάκτηση γενετικά ενός υποείδους που ήταν επίσημα εξαφανισμένο στη φύση.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων