Κατακτούν τις θάλασσες οι λαγοκέφαλοι

0

Σημαντικό θέμα της επικαιρότητας φαίνεται πως είναι οι ψαριές τεράστιων λαγοκέφαλων.

Μετά από αυτόν των 5,5 κιλών που αλίευσαν ψαράδες στην Κρήτη, ακόμα ένα μεγάλο ψάρι φαίνεται πως έκανε τις βόλτες του στα νερά του Ιονίου και συγκεκριμένα στο νομό μας και την περιοχή του Αγίου Ανδρέα.

Ο Γιώργος Κολόσακας κατάφερε να πιάσει το βράδυ της Κυριακής ένα λαγοκέφαλο 3,8 κιλών, που χαρακτηρίζεται εκ των μεγαλύτερων που έχουν βρεθεί στην περιοχή.

Ο πληθυσμός του στο Ιόνιο δείχνει να αυξάνεται διαρκώς, με την εμφάνισή του στη Μεσόγειο και το Αιγαίο να προσδιορίζεται για πρώτη φορά το 2003

http://www.patrisnews.com

Ο Λαγοκέφαλος ή Lagocephalus Sceleratus όπως είναι κανονικά η επιστημονική του ονομασία ανήκει στην οικογένεια Tetraodontidae Τα είδη αυτής της οικογένειας έχουν από δύο ισχυρά δόντια στην κάθε γνάθο και γι’ αυτό και ονομάζονται τετραοδοντίδαι. Τα είδη της συγκεκριμένης οικογένειας έχουν την ικανότητα να διογκώνονται, να γίνονται σφαιρικά και να επιπλέουν για αυτό και ονομάζονται και pufferfish.

Η κατανάλωση του ψαριού και της εξαιρετικά τοξικής ουσίας που παράγεται στο σώμα του, που ονομάζεται τετροδοτοξίνη (tetradotoxin-TTX), επιδρά επί του κεντρικού νευρικού συστήματος του ανθρώπου και μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο από πνευμονική ανεπάρκεια. Δεν υπάρχει αντίδοτο στην τετροδοτοξίνη, ενώ τα συμπτώματα που παρουσιάζει η δηλητηρίαση είναι: Μούδιασμα στα χείλη και τη γλώσσα, παραίσθηση στο πρόσωπο και τα άκρα, πιθανό πονοκέφαλο, πόνος στο στομάχι, διάρροια και/ή τάση εμετού, παράλυση, πνευμονική ανεπάρκεια, (δυσκολία στην αναπνοή), θάνατο.

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων