Άνοιξαν «κλειστή» περιοχή κυνηγίου για εκλεκτούς

0

Κύπρος. Αναστάτωση προκλήθηκε στις τάξεις των κυνηγών την περασμένη Τετάρτη όταν εκατοντάδες κυνηγοί εισήλθαν και κυνηγούσαν σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου με βάση τις πινακίδες που υπήρχαν τοποθετημένες, ενώ στον χάρτη κυνηγίου η περιοχή Ακακίου – Δένειας φαινόταν επιτρεπόμενη.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, στην εν λόγω περιοχή είχαν τοποθετηθεί λανθασμένα πινακίδες ότι επρόκειτο για απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου και επομένως οι κυνηγοί αγνοούσαν ότι μπορούσαν να κυνηγήσουν. Αυτό μέχρι και την περασμένη Δευτέρα όταν κάποιοι με τη χρήση της τεχνολογίας εντόπισαν το γεγονός αυτό και ενημέρωσαν την Υπηρεσία Θήρας, η οποία ωστόσο αποφάσισε να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια, δεδομένου ότι την προσεχή Κυριακή ολοκληρώνεται η περίοδος κυνηγίου του επιδημητικού θηράματος.

Ωστόσο, το θέμα όχι μόνο δεν κρατήθηκε μυστικό, αλλά από στόμα σε στόμα ενημερώθηκαν αρκετές ομάδες κυνηγών, με αποτέλεσμα την περασμένη Τετάρτη να εισέλθουν στην εν λόγω περιοχή και να κυνηγήσουν και κάποιοι άγνωστοι αφαίρεσαν μάλιστα και τις πινακίδες που καθόριζαν απαγορευμένη την περιοχή.

Χθες η Υπηρεσία Θήρας ξεκίνησε έρευνα για τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν σε λανθασμένη σήμανση για τις περιοχές κυνηγίου στην περιοχή Ακακίου – Δένειας, η οποία απολογείται για την αναστάτωση που προκλήθηκε μεταξύ των κυνηγών.

Όπως αναφέρεται, από τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαίνεται ότι από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, αριθμός πινακίδων, στην πιο πάνω περιοχή, είχαν τοποθετηθεί εκ παραδρομής σε λανθασμένα σημεία, με αποτέλεσμα ενώ στον χάρτη κυνηγίου η περιοχή φαινόταν επιτρεπόμενη, βάσει των πιο πάνω πινακίδων στο πεδίο, πεδινή περιοχή έκτασης μικρότερης των 0,3 τ. χιλιομέτρου φαινόταν ως απαγορευμένη.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κυνηγοί με τη χρήση συσκευών GPS εντόπισαν το πιο πάνω γεγονός για το οποίο ενημέρωσαν την Υπηρεσία την περασμένη Δευτέρα.

Ωστόσο, η Υπηρεσία, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η περίοδος κυνηγίου ολοκληρώνεται την προσεχή Κυριακή, θεώρησε ορθό να μην προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τροποποίηση της θέσης των πινακίδων που οριοθετούσαν την εν λόγω απαγορευμένη, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί σύγχυση στις τάξεις των κυνηγών.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη, ομάδες κυνηγών εισήλθαν στην εν λόγω περιοχή και κυνηγούσαν. Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός η Υπηρεσία Θήρας, αποστάλθηκαν στην περιοχή περίπολα όπου διαπίστωσαν ότι οι πινακίδες που υποδείκνυαν την περιοχή ως απαγορευμένη απουσίαζαν. Τα μέλη της Υπηρεσίας, αξιολογώντας την όλη κατάσταση που είχαν ενώπιόν τους, θεώρησαν ορθό να τοποθετήσουν πινακίδες σε σημεία που θα έπρεπε να ήταν από την αρχή της κυνηγετικής περιόδου έτσι ώστε κυνηγοί να μην εισέλθουν στην παρακείμενη απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου.

Η Υπηρεσία διαβεβαιώνει όλους τους κυνηγούς ότι η έρευνα της όλης υπόθεσης θα συνεχισθεί και αν προκύψουν ευθύνες για μέλη της, αυτές θα αποδοθούν.

Καταδικάζει η κυνηγετική οικογένεια

Κυνηγετικές ομοσπονδίες, σύνδεσμοι και σύλλογοι με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν τα γεγονότα της περασμένης Τετάρτης και παράλληλα επικρίνουν την Υπηρεσία Θήρας για τις ενέργειές της. Η ΚΟΚ&ΔΑΖ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «ευρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει το αυθαίρετο, παράνομο και κατά υπέρβαση εξουσίας άνοιγμα απαγορευμένης περιοχής κυνηγιού στην περιοχή Δενειας, την 16η εξόρμηση του ενδημικού θηράματος». Σύμφωνα με την ΚΟΚ&ΔΑΖ υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η συγκεκριμένη περιοχή ήταν λανθασμένα διατυπωμένη στον χάρτη κυνηγιού και στο διάταγμα Θήρας. «Και έτσι να είναι θεωρούμε εγκληματικό να αφαιρεθούν οι πινακίδες και να επιτραπεί σε λίγους προνομιούχους να σφάξουν κυριολεκτικά εκατοντάδες πουλιά και δεκάδες λαγούς, στην παρουσία εις την περιοχή της Υπηρεσία Θήρας».

Από πλευράς του το Κίνημα Κυπρίων Κυνηγών (ΚΚΚ) σε ανακοίνωση αναφέρεται για ένα τραγικό γεγονός που συνέβη στις 18/12/2019, κάνοντας λόγο για «άνοιγμα μόνιμα απαγορευμένης περιοχής κυνηγίου στο χωριό Δένια μέσα σε μία μέρα». Το Σωματείο εγείρει σειρά ερωτημάτων: ● Ποιος έδωσε την εντολή αυτή; ● Ποιος δεν σεβάστηκε τους κόπους των κυνηγετικών συλλόγων; ● Πώς γίνεται να ανοίγει μια περιοχή μόνιμη απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου στις δυο τελευταίες εξορμήσεις κυνηγίου; ● Πώς γίνεται να μετακινηθούν οι ταμπέλες της απαγορευμένης; ● Πώς γίνεται κάποιοι να εισέρχονται σε απαγορευμένη περιοχή, με αποτέλεσμα τον αφανισμό του θηράματος και οι αρμόδιοι φορείς να σφυρούν ανέμελα; ● Πώς γίνεται κάποιοι να εισήλθαν σε χρόνια απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου και κάποιοι να μην κάνουν σωστά τη δουλειά τους;

Το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για την ξεφτίλα του κυπριακού κυνηγίου. «Ανήκουστο και όμως αληθινό, άνοιξαν περιοχή για κυνήγι πέντε μέρες πριν το τέλος του κυνηγίου», αναφέρει. Επικαλούμενο καταγγελίες από μέλη του Κινήματος, επισημαίνει ότι σε περιοχή στο χωριό Δένεια είχε σηματοδοτηθεί λανθασμένα απαγορευμένη από την Υπηρεσία Θήρας. Η περιοχή άνοιξε την Τετάρτη 18/12 αλλά αυτό το γνώριζαν μόνο συγκεκριμένα άτομα που εξόρμησαν στην περιοχή. Στην περιοχή χτυπήθηκε μεγάλος αριθμός λαγών, περδικιών αλλά και φασών εις άγνοια της μάζας του κυνηγόκοσμου.

Κυνήγι τσίχλας μετά τα Χριστούγεννα

Στις 26 Δεκεμβρίου αρχίζει η περίοδος κυνηγίου για τις τσίχλες, η οποία θα συνεχιστεί την Κυριακή 29/12/2019, την Πέμπτη 2/1/2020, ενώ στη συνέχεια το κυνήγι θα επιτρέπεται κάθε Κυριακή και Τετάρτη μέχρι τις 26/2/2020, καθώς και στις 27/2, στις 28/2 και στις 29/2/2020. Στις καθημερινές περιοχές κυνηγίου το κυνήγι θα αρχίσει στις 26/12/2019 και θα ολοκληρωθεί στις 29/2/2020. Το κυνήγι θα απαγορεύεται σε όλες τις περιοχές από τις 23/12/2019 μέχρι τις 25/12/2019, καθώς και την 1/1/2020.

http://www.philenews.com/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων