Λεοντόψαρα και στον Κυπαρισσιακό

0

Ένα ακόμα λεοντόψαρο αλιεύτηκε στην περιοχή του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού κόλπου. Ο πρώην δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας και δεινός ψαράς Γιώργος Αηδόνης, ανέβασε χθες από τα νερά το ξενικό αυτό είδος που είναι επικίνδυνο λόγω των δηλητηριωδών αγκαθιών που φέρει.

Δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο ο λαγοκέφαλος αλλά χρειάζεται πάντα πολύ προσοχή στην προσέγγισή του λόγω του δηλητηρίου που κρύβει…

Το ξενικό λεονταρόψαρο Pterois miles (λεοντόψαρο, devil firefish, common lionfish) πρωτοεμφανίστηκε στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Ρόδο, το καλοκαίρι του 2015 και είναι τροπικό ψάρι, που κατάγεται από τον Ινδικό Ωκεανό, όπου φτάνει από την Ερυθρά Θάλασσα, τον Περσικό Κόλπο και τη Νότια Αφρική στα δυτικά, ίσαμε την Ινδονησία και τη Σουμάτρα, στα ανατολικά.

Το είδος εισήλθε στην Μεσόγειο, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, είναι δηλαδή ένας Λεσσεψιανός μετανάστης. Ο πληθυσμός του δείχνει γρήγορη εξάπλωση στην ανατολική Μεσόγειο, για αυτό κατατάσσεται μεταξύ των χωροκατακτητικών εισβολέων. Οι συχνές αναφορές, επιβεβαιώνουν τον εισβολικό χαρακτήρα του είδους, όπως έχει επισημανθεί σε σχετικές ανακοινώσεις.

Εξαιτίας των δηλητηριωδών μακρόστενων αγκαθιών που φέρει το είδος, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για το πως θα το πιάσει κάποιος ώστε να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα και τρυπηθεί από τα αγκάθια του. Ωστόσο όπως λέγεται το λεονταρόψαρο μπορεί να καταναλωθεί όπως και το ψάρι «σκορπιός», το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια και φέρει παρόμοιο δηλητήριο στις αγκάθια.

https://www.ilialive.gr/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων