Συναγερμός με κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στις Σέρρες

0

Σαν βόμβα έπεσαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι πληροφορίες για εντοπισμό κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε μικρή μονάδα εκτροφής στις Σέρρες. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του prototothema.gr, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι σε συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, καθώς ο κίνδυνος να εμφανιστεί κρούσμα στη χώρα μας, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, είχε εκτιμηθεί ως σοβαρός ήδη από τα τέλη καλοκαιριού.

Σε μία προσπάθειά του να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε προσλάβει ήδη από τον Αύγουστο 46 κτηνιάτρους, καθώς υπήρχαν κρούσματα τότε σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη από τον Νοέμβριο, είχε εντοπιστεί κρούσμα σε αγριόχοιρο σε περιοχή της Βουλγαρίας, πολύ κοντά σε σύνορα με την Ελλάδα, γεγονός που έκανε περίπου αναπόφευκτη την «εισβολή» της ασθένειας και στη χώρα μας.

Οι πληροφορίες τώρα αναφέρουν ότι τι κρούσμα στις Σέρρες επιβεβαιώθηκε πλήρως τις τελευταίες ημέρες και παραμένει άγνωστη η ένταση του προβλήματος. Μάλιστα ο μεγάλος αριθμός αγριόχοιρων, μέσω των οποίων η μετάδοση της νόσου μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη, διαμορφώνει μία κατάσταση εξαιρετικά επίφοβη.

Η ανησυχία που υπάρχει στο υπουργείο αφορά στον κίνδυνο να πληγεί σοβαρά η χοιροτροφία, καθώς τα ζώα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο θανατώνονται με ανυπολόγιστη ζημιά για τις επιχειρήσεις. Άλλος τρόπος αντιμετώπισης από τη μαζική σφαγή δεν υπάρχει προς το παρόν, άρα γίνεται αντιληπτή η απειλή για την ελληνική κτηνοτροφία.

Τι είναι η αφρικανική πανώλη

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ιογενές νόσημα μεγάλης μεταδοτικότητας, που προσβάλλει χοίρους και αγριόχοιρους, αλλά όχι τον άνθρωπο ή άλλα ζώα. Ο ιός επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον και στα πτώματα των ζώων και μπορεί να μεταδοθεί είτε με κατανάλωση μολυσμένης τροφής είτε με άμεση επαφή με ασθενή ζώα αλλά και από αντικείμενα ή εξοπλισμό που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα που φέρουν τον ιό, όπως οχήματα μεταφοράς, ρούχα, παπούτσια κ.λπ. Επίσης μπορεί να μεταφερθεί από έντομα που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα ζώα.

https://www.protothema.gr/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων