300 πολίτες ζητούν έλεγχο για την προστασία των κυνηγετικών σκύλων

0

Περισσότεροι από 300 πολίτες του Δήμου Αλεξανδρούπολης υπογράφουν επιστολή, την οποία κοινοποιούν στο Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης, Κυνηγετικούς Συλλόγους, Εισαγγελία και Δήμο Αλεξανδρούπολης, ζητώντας την εφαρμογή της νομοθεσίας και την πραγματοποίηση επιπλέον ελέγχων για την προστασία των κυνηγετικών σκύλων.

Στην επιστολή τους περιγράφουν με λεπτομέρειες και στοιχεία, συγκεκριμένα περιστατικά εγκατάλειψης κυνηγόσκυλων, σε άθλια κατάσταση, που εντοπίστηκαν από πολίτες, σε διάφορες περιοχές του νομού Έβρου, τα τελευταία χρόνια.

Όπως επισημαίνουν την επιστολή τους, «δηλώνουμε την ανησυχία μας σχετικά με την τήρηση της επικείμενης νομοθεσίας όσον αφορά την προστασία των κυνηγετικών σκύλων. Θέλουμε να εκφράσουμε την βαθιά ανησυχία μας ως πολίτες και νόμιμοι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, σχετικά με την εγκατάλειψη άρρωστων και χωρίς ηλεκτρονική σήμανση κυνηγετικών σκύλων, σε κάποια χωριά του Έβρου. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι φορείς και οι κυνηγοί – ιδιοκτήτες ζώων όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων καθώς και την ανάληψη των ευθυνών που τους αναλογούν».

Ενδεικτικές περιπτώσεις εγκατάλειψης
Ενδεικτικά, οι συντάκτες της επιστολής, παραθέτουν ορισμένα μόνο περιστατικά εκ των πολυάριθμων, σε διαφορετικές περιοχές του Δήμου, που οι ίδιοι, ως ευσυνείδητοι πολίτες, γίνονται πάρα πολύ συχνά μάρτυρες.

Νοέμβριος 2019: Εντοπίστηκε κυνηγετικός σκύλος, ράτσας Σεγκούτσι – ιταλικός ιχνηλάτης, αποστεωμένος, υπερβολικά ισχνός και αδύναμος να περιφέρεται στο χωριό, φανερά χαμένος. Ο σκύλος αυτός, σύμφωνα πάντα με τον κτηνίατρο του Δήμου, βρισκόταν σε ασιτία κοντά στους 2-3 μήνες και έτρωγε μέχρι και λάσπη για να επιβιώσει. Ο σκύλος αυτός είχε εντοπιστεί και από άλλους κατοίκους στο χωριό πριν από τον τραυματισμό του. Η προσπάθεια να προσεγγιστεί το ζώο για σίτιση καθώς και για να ενημέρωση του Δήμου ώστε να γίνει έλεγχος, κατέστη αδύνατη καθώς το σκυλί έτρεχε σε άθλια κατάσταση και δεν ήταν δυνατόν να πιαστεί. 45 λεπτά αργότερα βρέθηκε ο ίδιος σκύλος στην άκρη του δρόμου να αιμορραγεί από το στόμα, κόπρανα και αίματα γύρω του, με βραδύπνοια και βραδυκαρδία και σε σχεδόν κωματώδη κατάσταση με τραύματα σε όλο του το σώμα. Ενημερώθηκε απευθείας ο κτηνίατρος του Δήμου και το Αστυνομικό Τμήμα Αλεξανδρούπολης. Ο κτηνίατρος βρισκόταν σε χειρουργείο και δεν ήταν εφικτό να έρθει άμεσα. Κατόπιν οδηγίες του κτηνιάτρου, κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί το σκυλί άμεσα στο κτηνιατρείο του Δήμου για να του παρέχουν τις πρώτες βοήθειες. Η πρώτη εκτίμηση του κτηνίατρου ήταν ότι τα τραύματα που είχε το σκυλί φαίνεται να προκλήθηκαν από άλλο ζώο εξαιτίας της αδυναμίας του και του υποσιτισμού του. Ο σκύλος κατέληξε μετά από τέσσερις ημέρες νοσηλείας, την 01/12/2019, στο κτηνιατρείο του Δήμου.

Μάρτιος 2016: Βρέθηκε στην περιοχή της Χιλής εγκαταλελειμμένο καθαρόαιμο θηλυκό κυνηγόσκυλο ράτσας Αγγλικό Σέττερ, αστείρωτο, χωρίς λουρί και χωρίς ηλεκτρονική σήμανση, ηλικίας περίπου 5 ετών τότε, σύμφωνα με τον κτηνίατρο. Υποσιτισμένο, βρώμικο, σε άθλια κατάσταση, περιφερόταν σχεδόν ένα χρόνο στην περιοχή της Χιλής. Το ζώο ελέγχθηκε από κτηνίατρο και βρέθηκε άρρωστο, θετικό στο τέστ για διροφιλαρίωση. Το ζώο έκανε θεραπεία πολυέξοδη και πολύχρονη, φροντίστηκε από εθελοντή κατά τα νόμιμα και υιοθετήθηκε.

Μάρτιος 2016: Έξω από το σχολείο της Άνθειας, καθαρόαιμο θηλυκό κυνηγόσκυλο ράτσας Αγγλικό Σέττερ, αστείρωτο, χωρίς λουρί και χωρίς ηλεκτρονική σήμανση, ηλικίας περίπου 3 ετών, φανερά εγκαταλελειμμένο και υποσιτισμένο με σπασμένα τα δύο μπροστινά του δόντια. Το ζώο έλαβε κτηνιατρική βοήθεια, φροντίστηκε από εθελοντή κατά τα νόμιμα και υιοθετήθηκε. Επιπλέον μάρτυρες του περιστατικού αυτού είναι η Βαρβάρα Ευαγγελία Ασπιώτη και ο κτηνίατρος που περιέθαλψε το σκυλί.

Σεπτέμβριος 2017: Στο Μικρό Δέρειο εντοπίστηκε κυνηγόσκυλο αρσενικό χρώματος καφέ με μαύρο, εγκαταλελειμμένο, τρομερά υποσιτισμένο, με υποψία ότι είναι τυφλό και κουφό, αφού δεν αντιδρούσε σωστά στα ανάλογα ερεθίσματα. Την επόμενη εβδομάδα, εθελόντρια μετέβη στο Μικρό Δέρειο με σκοπό να μεταφέρει τον σκύλο σε κτηνίατρο. Ο σκύλος εντοπίστηκε μετά από ώρα, σε απόσταση 20 λεπτά με το αυτοκίνητο, σε ερημική περιοχή ανάμεσα σε Μικρό και Μεγάλο Δέρειο. Δεν είχε ηλεκτρονική σήμανση, ζύγιζε μόλις 9 κιλά ενώ έπρεπε να ζυγίζει 17, είχε κατεστραμμένο συκώτι, διροφιλαρίωση (σκουλήκι στην καρδιά) και αποδείχτηκε ότι είχε εγκεφαλική βλάβη λόγω χρόνιων επιληπτικών κρίσεων που δεν αντιμετωπίστηκαν ιατρικά, απλά αφέθηκε το ζώο στη μοίρα του. Έκτοτε το ζώο φιλοξενείται και λαμβάνει καθημερινά θεραπεία και ειδική τροφή, με τα έξοδα να βαραίνουν αποκλειστικά τον εθελοντή και μεγάλη ανάγκη για ειδική μεταχείριση.

Αύγουστος 2018: Κυνηγόσκυλο θηλυκό, χρώματος καφέ με μαύρο, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, χωρίς ηλεκτρονική σήμανση, εντοπίστηκε σε ανοιχτή δεξαμενή γεμάτη με υγρή πίσσα σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο μανιταριών στο χωριό Αγνάντια Έβρου. Οι άνδρες που εντόπισαν το ζώο παγιδευμένο στο ρευστό πετρέλαιο κάλεσαν σε βοήθεια τους πυροσβέστες και την πρόεδρο του φιλοζωικού σωματείου Αλεξανδρούπολης «Φροντί-ΖΩ». Παραμένει άγνωστο το πόσες ώρες ή μέρες ήταν το ζώο κολλημένο στην πίσσα και η προσπάθεια απεγκλωβισμού του ήταν πολύωρη. Το συγκεκριμένο σημείο και η συγκεκριμένη δεξαμενή χρησιμοποιείται από τους ντόπιους για την εξόντωση των ανεπιθύμητων ζώων, καθώς μέσα εκεί βρέθηκαν και τα πτώματα δύο ακόμα σκυλιών. Το συγκεκριμένο γεγονός δημοσιεύθηκε και από ΜΜΕ. Πηγή: zoosos.gr

Μάρτιος 2019: Εντοπίστηκε στην περιοχή της Κίρκης, κυνηγόσκυλο αρσενικό, τρομερά υποσιτισμένο με δυσκολία στο περπάτημα από την ασιτία. Έλαβε κτηνιατρική βοήθεια και στην συνέχεια επανεντάχθηκε όπου και εξαφανίστηκε στην πορεία.

Οκτώβριος 2017: Εντοπίστηκε κυνηγόσκυλο θηλυκό νεαρής ηλικίας και ράτσας Σεγκούτσι, υποσιτισμένο, αστείρωτο σε οίστρο και χωρίς ηλεκτρονική σήμανση. Έλαβε κτηνιατρική βοήθεια από προσωπική παρέμβαση, στειρώθηκε και υιοθετήθηκε.

«Η εγκατάλειψη είναι εξόφθαλμη μορφή κακοποίησης»
Όπως σημειώνουν οι πολίτες, «στην περιοχή της Νίψας, αλλά και σε άλλες περιοχές του Δήμου, συναντάμε τουλάχιστον δύο με τρία εγκαταλελειμμένα κυνηγόσκυλα ανά μήνα, κάθε χρόνο, με έξαρση κατά την κυνηγετική περίοδο. Τα ζώα αυτά είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους υποσιτισμένα, ανεμβολίαστα, αστείρωτα, άρρωστα, κακοποιημένα και χωρίς ηλεκτρονική σήμανση. Αποτέλεσμα αυτού, είναι ανεξέλεγκτες γέννες και δυναμική αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, πολυάριθμα περιστατικά δηλητηριάσεων (φόλες), κακοποίηση και βασανισμός ζώου, όπως επίσης και ζώα υποσιτισμένα να τρώγονται μεταξύ τους. Επιπρόσθετα, όλη αυτή η κατάσταση λειτουργεί εις βάρος των κυνηγών, δυσφημώντας τους, των λοιπών ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, οι οποίοι είναι τυπικοί απέναντι στις υποχρεώσεις τους, αλλά και των ευσυνείδητων φιλόζωων πολιτών/εθελοντών, οι οποίοι παλεύουν καθημερινά για να σώσουν τα ζώα που κάποιοι εγκαταλείπουν. Η εγκατάλειψη είναι εξόφθαλμη μορφή κακοποίησης και υπάρχει διοικητικό πρόστιμο, το οποίο βεβαιώνει η αστυνομία ανεξαρτήτως της ποινικής διαδικασίας».

Παράλληλα, παραθέτουν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων, αλλά και τις προβλεπόμενες κυρώσεις και απευθύνουν έκκληση προς:

«- Το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης για τις νόμιμες ενέργειες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ώστε να συμβάλλει στην εφαρμογή του νόμου αυτού, με εντατικούς και συστηματικούς ελέγχους της τήρησης των υποχρεώσεων του κάθε κυνηγού, όσον αφορά την ηλεκτρονική σήμανση του σκύλου ή των σκύλων που κατέχει με την επίδειξη του/των ενημερωμένου/ων βιβλιαρίου/ων υγείας ή του/των διαβατηρίου/ων του/των σκύλου/ων του, καθώς και για την τήρηση των κανόνων ευζωίας του ζώου.
– Τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης και τον Σύλλογο Φίλων Κυνηγών Ν.Έβρου, να ενημερώνουν τακτικά τα μέλη τους για τις υποχρεώσεις τους ως ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, εστιάζοντας στην υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση των ζώων τους η οποία συνδέεται με την κατοχή άδειας κυνηγίου.
– Την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης να προβεί στις νόμιμες ενέργειες.
– Τον Δήμο Αλεξανδρούπολης να προβεί στις νόμιμες ενέργειες».

https://www.gnomionline.gr/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων