Αγρότες, κυνηγοί και ψαράδες περιπολούν στον Έβρο!

0

Καθώς η κινητικότητα των μεταναστευτικών/προσφυγικών ομάδων στην τουρκική μεθόριο δείχνει να μετατοπίζεται προς τα νότιο τμήμα στην περιοχή των Ιψάλων, οι ελληνικές αρχές επιταχύνουν την οχύρωση των συνόρων ώστε να αναχαιτίσουν ενδεχόμενη πίεση στους Κήπους και στο Δέλτα του ποταμού Εβρου. Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο την αποστολή προς πάσα κατεύθυνση μηνύματος ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει, με κάθε μέσο, την παραβίαση των εθνικών της συνόρων και της ασφάλειας, χθες διεξήχθη στον κεντρικό και νότιο Έβρο στρατιωτική άσκηση από μονάδες της 12ης Μεραρχίας με πραγματικά πυρά. Ταυτόχρονα, δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού που κατέφθαναν από τα ενδότερα της χώρας, αναπτύσσονταν στο Δέλτα του ποταμού αλλά και ψηλότερα προς το Τυχερό, προς ενίσχυση των μονάδων που ήδη έχουν αναπτυχθεί εκεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο δύσκολο, όπως θεωρείται, λόγω της εδαφικής μορφολογίας, Δέλτα, η επιχειρούμενη από τις Αρχές θωράκιση ενισχύεται από τους πολλούς ψαράδες και κυνηγούς της περιοχής, οι οποίοι έχουν ήδη «λάβει θέσεις» αυτοβούλως στις περίφημες καλύβες (ξεπερνούν τις διακόσιες και είναι σχετικά μεγάλης χωρητικότητας), τις οποίες παραδοσιακά χρησιμοποιούν για το χόμπι τους και κάποιοι εξ αυτών βιοπορίζονται. Αλλοι, πάλι, περιπολούν μέρα και νύχτα με τις πλάβες (βάρκες με επίπεδη καρίνα) στα πολλά κανάλια που σχηματίζει ο Εβρος στις εκβολές του.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εγκατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Πέπλου, ατσάλινου αγκαθωτού φράχτη, στα πρότυπα εκείνου που έχει κατασκευαστεί  στην περιοχή της Νέας Βύσσας στον βορρά και στα μονοπάτια – περάσματα που οδηγούν στην ελληνική όχθη του Εβρου απλώνονται συρματοπλέγματα.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι η πίεση θα μεταφερθεί στον νότο και λόγω του ότι η διάβαση στο τελωνείο των Καστανιών έχει καταστεί απροσπέλαστη με τους καταυλισμένους στον χώρο μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού φυλακίου μετανάστες/πρόσφυγες να αρχίζουν να συνειδητοποιούν το αδύνατο της παραβίασής του και να αναζητούν άλλα σημεία για να περάσουν στην Ελλάδα.

Εξ ου και χθες παρουσιάστηκε κάποια ύφεση στην προσέλευση και άλλων αλλοδαπών προς το σημείο συγκέντρωσης στις Καστανιές αλλά και στο υπόλοιπο τμήμα του ποταμού.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην καθιερωμένη «σκούπα» των περιπόλων της ΕΛ.ΑΣ. και του στρατού προς αναζήτηση ατόμων που κατάφεραν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος η συγκομιδή, για πρώτη φορά, ήταν τόσο μικρή, σαράντα δύο άτομα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι από ώρα σε ώρα δεν μπορεί να μεταβληθεί η κατάσταση και να πολλαπλασιαστούν εκείνοι που θα επιχειρήσουν να περάσουν, καθώς θεωρείται σχεδόν αδύνατο να φρουρηθεί σε κάθε σπιθαμή του ο ποταμός Εβρος.

Ο κλεφτοπόλεμος στο «σημείο μηδέν» κατά μήκος του φράχτη στη Νέα Βύσσα, στο τελωνείο Καστανιών, συνεχίστηκε και χθες με «γιουρούσια» ομάδων αλλοδαπών να επιχειρούν να παραβιάσουν την συνοριογραμμή και τους αστυνομικούς και στρατιώτες να επιχειρούν να τους αναχαιτίσουν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Κύμα συμπαράστασης

Εν τω μεταξύ, συγκινητική εκδηλώνεται η συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας στους φρουρούς των συνόρων. Χθες, στις Καστανιές βρέθηκαν οι τρεις μητροπολίτες της Θράκης για να εμψυχώσουν τους αστυνομικούς και στρατιώτες, ενώ συνεχώς καταφθάνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνονται από απλούς ανθρώπους στα γύρω χωριά.

https://www.kathimerini.gr/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων