Τι ορίζεται για τρέιλερ και κοτσαδόρους με την νέα υπουργική απόφαση

0

Το θέμα αφορά όσους έλκουν με τα αυτοκίνητα τους τρέιλερ με αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, quad / atv ή μπαγκαζιέρες.

Με την Γ9/46447/2397 υπουργική απόφαση επί του ΦΕΚ 2302/12.06.19, ορίζεται τι ισχύει για ένα θέμα του ΚΟΚ, το οποίο έπρεπε να αποσαφηνιστεί και να είναι ξεκάθαρο, μιας και μέχρι τώρα επικρατούσε σύγχυση σε ότι αφορά στο κανονιστικό του πλαίσιο.

Από τις 12 Μαρτίου του 2020, όπου και θα τεθούν σε ισχύ αυτά που προβλέπονται στην τελευταία υπουργική απόφαση, τα ρυμουλκούμενα τροχοφόρα, λογίζονται ως ξεχωριστά οχήματα και ως εκ τούτου θα πρέπει να έχει εκδοθεί για αυτά, ξεχωριστή επίσης άδεια κυκλοφορίας και πινακίδα.

Η προθεσμία για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας των ρυμουλκούμενων, έχει οριστεί μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου του 2020, ενώ παύει η ισχύς του πρότερου καθεστώτος, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκούσε μια σημείωση στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος που έλκυε τρέιλερ ή μπαγκαζιέρα για είναι νόμιμη η διαδικασία.

Η έκδοση αδείας και πινακίδας ισχύει τόσο για τα καινούργια ρυμουλκούμενα όσο και για τα μεταχειρισμένα, ανεξαρτήτως της χώρας κατασκευής τους (Ελλάδα ή εξωτερικό).

Αναλυτικά, τα απαιτούμενα έγγραφα και αποδεικτικά που χρειάζονται για αυτό, περιγράφονται στο Άρθρο 3 της απόφασης, την οποία μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Σε ότι αφορά στους κοτσαδόρους, αυτοί θα πρέπει να είναι αποσπώμενοι ή αναδιπλούμενοι και δεν θα πρέπει να προεξέχουν του αμαξώματος όταν δεν έλκεται τρέιλερ ή μπαγκαζιέρα. Όσοι έχουν ήδη εγκαταστημένους σταθερούς κοτσαδόρους στα αυτοκίνητα τους, θα πρέπει να τους αντικαταστήσουν με αποσπώμενους ή αναδιπλούμενους, μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020.

Σημειώνεται ότι κατά τον περιοδικό έλεγχο σε ΚΤΕΟ, η μη συμμόρφωση με τα ανωτέρω προβλεπόμενα, θα καταγράφεται ως έλλειψη, με υποχρεωτικό επανέλεγχο μετά από ένα μήνα, για να διαπιστωθεί η αντικατάσταση σταθερών κοτσαδόρων, με αποσπώμενους ή αναδιπλούμενους.

Την σχετική υπουργική απόφαση Γ9/46447/2397/2019 – ΦΕΚ 2303/Β/12-6-2019, μπορείτε να την βρείτε ΕΔΩ.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων