Έρευνα για την κατάστασης της πέρδικας και του λαγού στη Νάξο

0

Το Τμήμα Διαχείρισης Αγριας Ζωής  & Θήρας του ΥΠΕΝ  χορήγησε άδεια έρευνας των πληθυσμιακών τάσεων της νησιώτικης πέρδικας και του λαγού στην Κυνηγητική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας στην περιοχή της νήσου της Νάξου. Ο στόχος της έρευνας είναι ο υπολογισμός της πληθυσμιακής πυκνότητας των ειδών Πέρδικα (Alectoris chukar) και του Λαγού (Lepus europaeus) στη νήσο της Νάξου και η διερεύνηση της αύξησης της πληθυσμιακής πυκνότητας τους μέσω της εφαρμογής στοχευμένων διαχειριστικών μέτρων.

Μεθοδολογία:
Νησιώτικη Πέρδικα: η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί με τη μεθοδολογία των γραμμικών διαδρομών από ιδιωτικούς φύλακες Θήρας της Δ΄ΚΟΣΕ με τη χρήση εκπαιδευμένων σκύλων δεικτών σε επιτρεπόμενες και απαγορευμένες στο κυνήγι περιοχές. Σε ετήσια βάση θα πραγματοποιούνται 2 μετρήσεις σε κάθε διαδρομή. Μία
μέτρηση κατά τη διάρκεια του Μαρτίου όπου έχουν σχηματιστεί τα ζεύγη και μία τον Αύγουστο καθώς αυτή την
περίοδο έχει ολοκληρωθεί η αναπαραγωγική περίοδος. Κατά τη διάρκεια των καταμετρήσεων, ο ιδιωτικός φύλακας Θήρας θα βηματίζει επί των επιλεγμένων γραμμικών διαδρομών ενώ οι σκύλοι θα κινούνται δεξιά και  αριστερά για τον εντοπισμό των περδίκων. Η πληθυσμιακή πυκνότητα του είδους θα υπολογιστεί με τη χρήση του λογισμικού Distance.

Λαγός: Η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της σάρωσης δειγματοληπτικών επιφανειών από
ιδιωτικούς φύλακες Θήρας με τη χρήση σκύλων ιχνηλατών σε επιτρεπόμενες και απαγορευμένες στο κυνήγι περιοχές. Σε ετήσια βάση θα πραγματοποιούνται 2 μετρήσεις σε κάθε επιφάνεια. Μία μέτρηση κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου πριν την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου και μία τον Αύγουστο, καθώς αυτή την περίοδο έχει ολοκληρωθεί η αναπαραγωγική περίοδος. Οι επιλεγμένες επιφάνειες θα διαβηματίζονται από ιδιωτικό φύλακα Θήρας με την παρουσία σκύλων ιχνηλατών προσπαθώντας να εντοπιστούν όλοι οι λαγοί που υπάρχουν μέσα στην επιλεγμένη έκταση. Επίσης από τα κόπρανα και από τα ίχνη που θα εντοπίσουν οι ιχνηλάτες θα γίνει προσπάθεια να προσδιοριστεί ο αριθμός των λαγών που βρίσκονται μέσα στην επιφάνεια.
Η πληθυσμιακή πυκνότητα του είδους θα υπολογιστεί με τη χρήση του λογισμικού Distance.

Τα άτομα που αποτελούν την ερευνητική ομάδα στο πεδίο είναι οι:
 Χατζηνίκος Ευάγγελος, Δασολόγος Msc Βιοοικολόγος,
 Κιούσης Δημήτριος, Δασοπόνος,
 Ιγγλίζογλου Φωτεινή, ιδιωτικός φύλακας Θήρας,
 Καλλίθρακας Κων/νος, ιδιωτικός φύλακας Θήρας

Περίοδος ισχύος της άδειας: Η παρούσα άδεια ισχύει την περίοδο από 1 Αυγούστου 2020 έως 31 Μαρτίου 2022 και είναι ανεξάρτητη από άδειες πιστοποιητικά, που τυχόν απαιτούνται από άλλες κεντρικές ή περιφερειακές υπηρεσίες,στρατιωτικές αρχές κ.α. Υποχρεώσεις των ερευνητών:
Ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας πριν την έναρξη των εργασιών θα επικοινωνήσει με την Διεύθυνση
Δασών Κυκλάδων, προκειμένου να την ενημερώσει για τις ημερομηνίες των ερευνητικών εργασιών, προκειμένου να παρακολουθήσουν και να εποπτεύσουν τη διαδικασία και να επιβάλλουν, εφόσον ειδικοί λόγοι το απαιτήσουν, τυχόν απαραίτητους συμπληρωματικούς όρους, για την αποφυγή ενδεχόμενης αρνητικής επίπτωσης στην κατάσταση διατήρησης των ειδών και των οικοτόπων τους στις περιοχές και κατά τις ασκούμενες αντίστοιχα αρμοδιότητες τους.
Τέλος θα αποσταλεί στη Δ/νση μας περιληπτική αναφορά των πεπραγμένων ανά έτος και μετά το πέρας των
ερευνητικών εργασιών ο υπεύθυνος της έρευνας υποχρεούται να αποστείλει τα πλήρη αποτελέσματα της στην
Υπηρεσία μας, προκειμένου να είναι δυνατή η πιθανή επαναχορήγηση σχετικής αδείας στο μέλλον

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων