Κατατέθηκε το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο στη Βουλή

0

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις». Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός ΠΕΝ, Κ. Χατζηδάκης με το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία ενώ αναδεικνύεται ο φυσικός πλούτος της χώρας.

Το νομοσχέδιο θα το επεξεργαστεί η επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σε τρεις συνολικά συνεδριάσεις, ξεκινώντας από τη Τρίτη 28 Απριλίου (συζήτηση επί της αρχής). Την Τετάρτη 29 Απριλίου, θα διεξαχθούν οι δύο επόμενες συνεδριάσεις, σε μία εκ των οποίων θα γίνει η ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων «με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης».

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια θα γίνει σε δύο συνεδριάσεις, την Δευτέρα 4 Μαΐου, και την Τρίτη 5 Μαΐου.

Στο νομοσχέδιο έχουν προβλεφθεί μόνιμες επιτροπές συντονισμού (steering groups or committees) για τη συνδιαμόρφωση των διαχειριστικών σχεδίων (υπάρχουν σε πολλές χώρες όπως η Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο Λουξεμβούργο, Λετονία κ.ά.). Οι επιτροπές αυτές θα περιλαμβάνουν τις τοπικές αρχές και τους εκπροσώπους των τοπικών χρηστών και δραστηριοποιούμενων στις προστατευόμενες περιοχές. Επιπλέον, στις επιτροπές αυτές μπορούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι επαγγελματικών ομάδων, φορείς που δραστηριοποιούνται στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στη γεωργία, στη δασοκομία, στο κυνήγι, στην αλιεία, στον αθλητισμό και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

4.3 Καταφύγια Αγριας Ζωής (Wildlife refuges)
α) Ως καταφύγια άγριας ζωής χαρακτηρίζονται φυσικές περιοχές (χερσαίες, υγροτοπικές ή θαλάσσιες), που έχουν ιδιαίτερη σημασία ως σημαντικοί τόποι ανάπτυξης της άγριας χλωρίδας ή ως βιότοποι αναπαραγωγής, διατροφής, διαχείμασης ειδών της άγριας πανίδας, ή ως περιοχές αναπαραγωγής ψαριών και συγκέντρωσης γόνου, ή, τέλος, ως σημαντικοί θαλάσσιοι οικότοποι. Ως καταφύγια άγριας ζωής μπορούν να χαρακτηρίζονται και οι οικολογικοί διάδρομοι μεταξύ άλλων κατηγοριών προστατευόμενων περιοχών των παραγράφων 1, 2, 3, 4 και 5.
β) Μέσα στα καταφύγια άγριας ζωής απαγορεύονται η θήρα, οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, η σύλληψη της άγριας πανίδας, η συλλογή της άγριας χλωρίδας, η με κάθε τρόπο καταστροφή ζώνης με φυσική βλάστηση, η καταστροφή των φυτοφρακτών, η αμμοληψία, η αποστράγγιση, η επιχωμάτωση και αποξήρανση ελωδών εκτάσεων, η ρύπανση των υδατικών συστημάτων, η διάθεση ή απόρριψη αποβλήτων, η διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων, καθώς και η υπαγωγή έκτασης του καταφυγίου σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό. Επιτρέπεται η εγκατάσταση παρατηρητηρίων της άγριας πανίδας και η λειτουργία εκτατικών ιχθυοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

….

Πόροι και Οικονομική Διαχείριση του ΟΦΥΠΕΚΑ «Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής» 

ζ) Έσοδα από την εφαρμογή εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές για οικοτουριστικούς σκοπούς και ποσοστό από έσοδα από τις άδειες θήρας, το οποίο καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων