Έγκριση εμπλουτισμού βιότοπων ευθύνης ΚΣ Μολάων

0

Εγκρίθηκε ο εµπλουτισµός µε απελευθέρωση πενήντα ατόµων ορεινής πέρδικας (Alectoris graeca subsp. graeca) σε περιοχές των Καταφυγίων Άγριας Ζωής
Α) «Γαϊδουροβουνίου, ∆ηµοτικών ∆ιαµερισµάτων Κρεµαστής- Λαµποκάµπου ∆. Νιάτων – Ζάρακα» και
Β) «Πρατάγου – Αετοφωλιάς (Ελίκας – Αγίου Νικολάου)» Νοµού Λακωνίας, περιοχές ευθύνης του Κυνηγετικού Συλλόγου Μολάων.

Ειδικότερα στην περιοχή Α) θα απελευθερωθούν 12 ζεύγη πέρδικας ενώ στην περιοχή Β) 13 ζεύγη πέρδικας όπως προτείνεται στην έκθεση εµπλουτισµού.
Η διάθεση-προµήθεια των θηραµάτων θα γίνει αποκλειστικά από εκτροφεία θηραµάτων που λειτουργούν  νόµιµα, µετά από έγκριση των αρµοδίων υπηρεσιών στις οποίες υπάγεται και σύµφωνα µε τις παρακάτω προϋποθέσεις:
• Να έχει εξασφαλιστεί ο υγειονοµικός και γενετικός έλεγχος των ατόµων που πρόκειται να απελευθερωθούν όπως προβλέπεται στο Γ΄ Κεφάλαιο (υγειονοµικός και γενετικός έλεγχος). Τα σχετικά δικαιολογητικά παραστατικά να εκδοθούν σύµφωνα µε τις ισχύουσες κτηνιατρικές διατάξεις από τις επίσηµες τοπικές Κρατικές Κτηνιατρικές Αρχές και πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση µε το τοπικό ∆ασαρχείο, στην δικαιοδοσία του οποίου λειτουργεί νοµίµως το εκτροφείο προέλευσης(δηµόσιο ή ιδιωτικό) το οποίο και θα κάνει την δειγµατοληψία και θα φροντίσει δια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. στην οποία λειτουργεί το εκτροφείο να αποστείλει στο ΚΕΛΠΝΟ τα δείγµατα και να εξασφαλίσει τα σχετικά επίσηµα πιστοποιητικά, ενηµερώνοντας για τη µεταφορά το ∆ασαρχείο Μολάων.
Εν γένει να τηρηθούν αυστηρά και σχολαστικά οι εκ της ΥΑ 98161/4136/29-9-2008 “περί εµπλουτισµού βιοτόπων µε θηράµατα” προβλεπόµενες διαδικασίες έγκρισης, προµήθειας, διακίνησης και απελευθέρωσης του εν λόγω θηράµατος, οι οποίες θα τελούν σε κάθε στάδιο σε απόλυτη γνώση και εποπτεία του αρµόδιου ∆ασαρχείου Μολάων.
• Να ενηµερωθεί έγκαιρα το ∆ασαρχείο Μολάων για το ποιός εκ µέρους του Κ.Σ. θα παραλάβει, διακινήσει (µεταφέρει) και απελευθερώσει τα πτηνά ο οποίος µαζί µε τον εντεταλµένο δασικό υπάλληλο, θα πιστοποιήσουν την απελευθέρωση και θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη της εισαγωγής, προκειµένου να αναφέρουν τα
αποτελέσµατα της.
• Να δακτυλιωθούν όλα τα πουλιά πριν την απελευθέρωση τους. Στο σηµείο αυτό να τονιστεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση έγκρισης ανάλογου αιτήµατος απελευθέρωσης πτηνών στο µέλλον για την ίδια περιοχή είναι η σύνταξη µελέτης η οποία θα περιλαµβάνει τα αποτελέσµατα της παρούσας απελευθέρωσης (επιβίωση, κάρπωση, κ.λπ.) από τον Κ.Σ.
• Να τοποθετηθούν συνεχώς τροφοδοτούµενες ταΐστρες και ποτίστρες µέσα και γύρω από τους κλωβούς προσαρµογής. Ακόµα και µετά την αποµάκρυνση των κλωβών να συνεχίσει η τροφοδοσία και το πότισµα για περίπου 2-3 εβδοµάδες.
• Κάθε προσωρινή εγκατάσταση (κλουβιά, ποτίστρες, ταΐστρες, σκίαστρα κ.λπ.) να γίνει βεβαίως πριν την απελευθέρωση των θηραµάτων, ενώ µετά την απελευθέρωση όλων των πουλιών και τον εγκλιµατισµό τους στο φυσικό περιβάλλον, χωρίς καµιά άλλη υπηρεσιακή εντολή ή ειδοποίηση, ο Κ.Σ Μολάων να αποµακρύνει την εγκατάσταση δίχως αργοπορία.
• Επιβάλλεται η παρακολούθηση και εντατική επιτήρηση και φύλαξη των πτηνών κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδοµάδων, που πρέπει να γίνεται διακριτικά και από απόσταση, έτσι ώστε η παρουσία του παρατηρητή να µην γίνεται αντιληπτή από τα πουλιά, για να επιτευχτεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο εγκλιµατισµός τους στην ύπαιθρο.
• Κατά την απελευθέρωση θα συνταχθεί πρωτόκολλο απελευθέρωσης για τη θέση που θα πραγµατοποιηθεί η απελευθέρωση όπως προβλέπεται στο Ε΄ Κεφάλαιο της ίδιας απόφασης. Οι απελευθερώσεις θα γίνουν πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου 2020-2021 σε χρόνο όσο το δυνατόν αποµακρυσµένο από την έναρξη θήρας και σε καµία περίπτωση µικρότερο των 30 ηµερών από αυτήν.

Οι δαπάνες υλοποίησης εµπλουτισµού του παραπάνω βιοτόπου θα βαρύνουν τις φιλοθηραµατικές δαπάνες του Κυνηγετικού Συλλόγου που θα πρέπει να συµπεριλαµβάνονται υποχρεωτικά στον εγκεκριµένο από το ∆ασαρχείο Μολάων προϋπολογισµό του Κυνηγετικού Συλλόγου.

Το ∆ασαρχείο Μολάων παρακαλείται, µετά την ολοκλήρωση του εµπλουτισµού, για την ενηµέρωση και αποστολή σε αντίγραφα όλων των απαιτούµενων δικαιολογητικών τόσο στη ∆/νση µας όσο και στη ∆/νση ∆ιαχείρισης ∆ασών & ∆ασικού Περιβάλλοντος –Τµήµα Αισθητικών ∆ιαχείρισης Άγριας Ζωής & Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων