Χ. Μπρέχας (ΚΟ Ηπείρου)-Αφήστε τα περήφανα βουνά μας ήσυχα από τις ανεμογεννήτριες…

0

“Με την ψήφιση του νέου περιβαλλοντικού νομοσχεδίου άνοιξε ένας μεγάλος κύκλος παρεμβάσεων στην φύση και στο περιβάλλον.Ένα , μεγάλου όγκου , έργο πρόκειται να γίνει στην περιοχή του Περιστερίου,στην δικιά μας χωροκράτεια γι’ αυτό και σας μιλάω αυτή την στιγμή, θα γίνουν και άλλα απ’ότι ξέρω σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας,από μια Γερμανική εταιρεία.Το ζητούμενο σ’αυτή την περίπτωση είναι να γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα έχει το έργο αυτό, θα αναβαθμίσει ή θα υποβαθμίσει την περιοχή και όλα αυτά που αφορούν την τοπική κοινωνία.Η δική μας άποψη και η προσωπική μου άποψη είναι ότι ένα τόσο μεγάλου όγκου έργο σε μια περιοχή όπως είναι το Περιστέρι , σε μια ευαίσθητη περιοχή που αφ’ενός ζουν προστατευόμενα ζώα και πουλιά και αφ’ετέρου υπάρχουν δράσεις ανθρώπων που θα υποβαθμιστούν ,θα υπάρχουν αρκετές επιπτώσεις σε ομάδες ανθρώπων ,όπως είναι οι ορειβάτες,οι κυνηγοί, οι ψαράδες ,οι κτηνοτρόφοι…”. Αυτά υπογράμμισε ο Χαράλαμπος Μπρέχας ,ταμίας της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου , σε συνέντευξή του στην εκπομπή “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος),στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Στην συνέχεια ανέφερε πως “δυστυχώς την έγκριση της μελέτης αυτής την έχει το Υπουργείο ,σύμφωνα με τον νέο περιβαλλοντικό νόμο ,στην διάσταση του έργου αυτού, γιατί είναι ένα έργο κάποιας κατηγορίας που αποφασίζει ο Υπουργείο αν θα γίνει ή όχι,με 29 ανεμογεννήτριες και με 88,4 MW,και απλώς η Περιφέρεια και ορισμένοι άλλοι φορείς απλώς γνωμοδοτούν,με μια γνωμοδότηση η οποία δεν είναι υποχρεωτικό να ληφθεί υπ’ όψιν”.

Στην συνέχεια μίλησε για ελλείψεις στην μελέτη ,τόνισε “πως ενώ αναφέρει η μελέτη πως στην περιοχή υπάρχουν σπάνια πουλιά ,δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος κατασκευής ώστε τα σπάνια αυτά πουλιά να μην σκοτωθούν και λέει ότι θα συγκεντρώνονται τα νεκρά πουλιά και οι ίδιοι το αποδέχονται αυτό, και θα γίνονται κάθε τρία χρόνια καταγραφές ώστε να δούμε τι θα βελτιώσουμε…” και πρόσθεσε: “Και λέω εγώ τώρα..Εάν μέσα στην τριετία αυτή διαπιστώσουμε ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν αρνητικές έως πολύ κακές συνέπειες στον φιδαετό, χρυσαετό ,κιρκινέζι,πετρίτη κ.λ.π ,που εμείς ως Κυνηγετική Ομοσπονδία κάνουμε αγώνα για την διάσωσή τους,όπως και τα λίγα αγριόγιδα που υπάρχουν στην περιοχή εμείς τα προστατεύουμε μέσω της Θηροφυλακής προκειμένου να αναπτυχθούν , τι μπορεί να γίνει….Θα τις κλείσουν ,θα τις μεταφέρουν;”

Επισήμανε επίσης πως “αυτές οι μεγάλες κατασκευαστικές επεμβάσεις έχουν επιπτώσεις στην φύση με τα τσιμέντα,την διάνοιξη δρόμων ,και αντιλαμβάνεστε τι τρομερή παρέμβαση θα γίνει στον χώρο, στις κορυφές του Περιστερίου,και ως άνθρωπος πιστεύω ότι αυτά τα βουνά, το Περιστέρι, η Αστράκα ,η Νεμέρτσικα ,δεν μπορούν να υποβαθμίζονται με τέτοιου είδους δράσεις”.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης έστειλε το μήνυμα: “Αφήστε τα περήφανα βουνά μας ήσυχα,Κάντε ήπιες δράσεις στα βουνά μας προκειμένου οι τοπικές κοινωνίας να ζουν από αυτές τις ήπιες δράσεις και να μην καταστρέφεται η φύση και το περιβάλλον. Να είμαστε ξεκάθαροι ..Δεν είμαστε αντίθετοι με τις ήπιες ενέργειες ή με τις πράσινες ενέργειες .Αλλά αυτή δεν είναι μια μορφή πράσινης ενέργειας στο συγκεκριμένο μέρος. Επίσης θα πρέπει να ξέρουν οι ακροατές σας ότι το ρεύμα που παράγεται από αυτές τις ενέργειες είναι 400% ακριβότερο από τις συμβατικές πηγές ενέργειας. Δεν ωφελεί σε κάτι τους καταναλωτές ένα τέτοιο έργο. Και μάλιστα σε κράτη όπως η Γερμανία και σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη ,έχουν αρχίσει την κατάργηση αυτών των ανεμογεννητριών και έχουν στραφεί σε άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας γιατί δεν τις θεωρούν σωστές και συμφέρουσες. Εμείς ό,τι πετάνε θα το μαζέψουμε και θα το τοποθετήσουμε στα περήφανα βουνά μας;”

www.dimotikoradiofono.gr/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων