Τα θηραματικά είδη μειώνονται στις αγροτικές εκτάσεις της Ευρώπης

0

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε την αξιολόγησή του σχετικά με το κατά πόσον η γεωργική πολιτική της ΕΕ συνέβαλε στη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας των γεωργικών εκτάσεων. Δεν αποτελεί έκπληξη η διαπίστωση ότι η βιοποικιλότητα στις αγροτικές περιοχές συνεχίζει να μειώνεται.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου έρχεται εγκαίρως για να διενεργήσει έναν άλλο έλεγχο της πραγματικότητας σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της βιοποικιλότητας των γεωργικών εκτάσεων της Ευρώπης. Διαπίστωσαν ότι ο αριθμός και η ποικιλία των ζωικών ειδών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις παρουσιάζει σημαντική πτώση. Ωστόσο, η ΕΕ είχε δεσμευτεί να σταματήσει την απώλεια βιοποικιλότητας έως το 2020. Για να το επιτύχει αυτό, η Επιτροπή σχεδίαζε να διαθέσει 66 δισεκατομμύρια ευρώ από την κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) μεταξύ 2014 και 2020.

Ο Viorel Ștefan, μέλος του ECA που είναι υπεύθυνο για την έκθεση δήλωσε: « Η Κοινή Γεωργική Πολιτική μέχρι στιγμής δεν ήταν επαρκής ώστε να καταφέρει  να αντισταθμίσει τη φθίνουσα βιοποικιλότητα στις γεωργικές εκτάσεις, μια σημαντική απειλή τόσο για τη γεωργία όσο και για το περιβάλλον ».

Συνολικά, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε στην εκτίμησή τους για τη γεωργική πολιτική της ΕΕ έναντι της βιοποικιλότητας των γεωργικών εκτάσεων ότι:

– Η διαμόρφωση των γεωργικών στόχων στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα καθιστά δύσκολη τη μέτρηση της προόδου·
– Ο τρόπος με τον οποίο η Επιτροπή παρακολουθεί τις δαπάνες για τη βιοποικιλότητα στον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι αναξιόπιστος·
– Ο αντίκτυπος των άμεσων πληρωμών της ΚΓΠ στη βιοποικιλότητα είναι περιορισμένος ή άγνωστος.

Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη τάχθηκαν υπέρ των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης χαμηλού αντίκτυπου.
Σύμφωνα με τον Δρ David Scallan, Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των Κυνηγετικών Οργανώσεων: «Η FACE τονίζει την ανάγκη για ισχυρούς στόχους για τη βιοποικιλότητα στην επόμενη ΚΓΠ. Οι εθνικές ενώσεις κυνηγιού της Ευρώπης θα υποστηρίξουν τη FACE στη διασφάλιση του αποτελεσματικού σχεδιασμού και της παράδοσης της επόμενης ΚΓΠ, ώστε οι κυβερνήσεις να δώσουν μεγάλη προσοχή στην επίτευξη των στόχων της βιοποικιλότητας. Η δραματική μείωση των πληθυσμών των θηραματικών ειδών, όπως της πεδινής πέρδικας και του λαγού είναι ανησυχητική ».

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο κατέληξε με τη σύσταση ότι η Επιτροπή πρέπει:

Να Βελτιώσει τον σχεδιασμό της επόμενης στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα.
Να ενισχύσει την συμβολή στη βιοποικιλότητα μέσω άμεσων ενισχύσεων και δράσης αγροτικής ανάπτυξης·
Να παρακολουθεί τις δαπάνες που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Να αναπτύξει αξιόπιστους δείκτες που να είναι κατάλληλοι για την παρακολούθηση της προόδου στη βιοποικιλότητα των γεωργικών εκτάσεων.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων