Τα σκοπευτήρια της Αττικής

0

του Λεωνίδα Μιτσιάλη

Μία σύντομη γνωριμία με τα σκοπευτήρια πέριξ των Αθηνών

Σκοπευτήριο Μαλακάσας
Το Σκοπευτήριο του Ο.Φ.Κ.Ο. (Όμιλος Φιλάθλων Κυνηγετικού Όπλου) ή της Μαλακάσας όπως λέγεται, βρίσκεται στην περιοχή Μήλεσι, ανάμεσα στη Μαλακάσα και στη Σκάλα Ωρωπού.
Για να φτάσουμε εκεί από την Αθήνα, παίρνουμε την Εθνική Οδό προς Θεσ/νίκη. Μετά τη Μαλακάσα στρίβουμε δεξιά προς τη Σκάλα Ωρωπού. Στα 4,2 περίπου χλμ. από την Εθνική Οδό, πάνω σε μια απότομη δεξιά στροφή, υπάρχει πινακίδα που δείχνει αριστερά προς το Σκοπευτήριο. Αυτός ο δρόμος, μήκους περίπου 1,3χλμ, είναι πλέον ασφαλτοστρωμένος και οδηγεί κατευθείαν στην πύλη του σκοπευτηρίου.
Στην πύλη δεξιά υπάρχει σκοπευτήριο για πιστόλια, εμείς προχωράμε άλλα 200μ με το αυτοκίνητο και φτάνουμε στο σκοπευτήριο των λειόκαννων.
Υπάρχει χώρος στάθμευσης καθώς επίσης και άνετος χώρος για να πιούμε τον καφέ μας (με ωραία κυνηγετική διακόσμηση). Στο σκοπευτήριο μπορούμε να ρίξουμε trap, skeet και sporting σε ένα από τα πολλά πεδία. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 22950.98084 και υπεύθυνος είναι ο κ.Γιώργος Τσάκωνας.
Το σκοπευτήριο λειτουργεί Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο από τις 9:00 το πρωί έως τη δύση του ήλιου και την Κυριακή έως τις 14:00.

(Πηγή: www.hunter.gr)

Σκοπευτήριο Πάρνηθας
Το Σκοπευτήριο Πάρνηθας, η Μενιδίου όπως αλλιώς λέγεται, είναι ένα από τα πλέον γνωστά και αγαπητά στους φίλους της σκοποβολής κατά πήλινου στόχου. Η μικρή σχετικά απόσταση από το κέντρο της πόλης και η σχετική ευκολία πρόσβασης, το έχουν κάνει να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των προπονήσεων του trap και skeet.
Κατασκευάστηκε από μια μικρή παρέα φίλων στα τέλη της δεκαετίας του 80, που ίδρυσαν παράλληλα και τον Σκοπευτικό Όμιλο Αχαρνών “Ο Πάρνης” (1988). Είχαν τη διορατικότητα και την έμπνευση να εκμεταλλευτούν την κορυφή ενός γυμνού λόφου, που είχε καταλήξει να γίνει ο σκουπιδότοπος της περιοχής. Μετά την παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου από το Δήμο Αχαρνών, χρειάστηκε να κατατεθούν πολλές ώρες προσωπικής εργασίας. Έτσι διαμορφώθηκε ο χώρος και κατασκευάστηκε το πρώτο στάντ το οποίο λειτουργούσε με μια χειροκίνητη μηχανή. Στη συνέχεια με την καθοδήγηση του προέδρου του Θρασύβουλου Στάμου, το σκοπευτήριο απέκτησε και δεύτερο στάντ, ενώ παράλληλα άλλαξε ολόκληρος ο περιβάλλον χώρος με εντυπωσιακή δενδροφύτευση, κατασκευή κήπου κλπ.
Το Σκοπευτήριο της Πάρνηθας, στο οποίο στεγάζεται ο Σ.Ο. Αχαρνών “ο Πάρνης”, λειτουργεί καθημερινά από τις 17:00 ως αργά το βράδυ (με προβολείς). Τα Σαββατοκύριακα λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ (εκτός από τις ώρες της κοινής ησυχίας), Υπάρχουν δυο stand, για skeet και trap, ενώ υπάρχει πεδίο βολής και για το Sporting.
Οι βολές ρίχνονται με φόντο την Αθήνα και την Ακρόπολη ( η βραδινή θέα είναι φανταστική).Υπάρχει ικανοποιητικός χώρος στάθμευσης και μια καντίνα όπου εκτός από τα φυσίγγια μπορούν οι επισκέπτες να προμηθευτούν τόστ, καφέ ή αναψυκτικό (μετά από συνεννόηση μπορούμε να απολαύσουμε και μαγειρευτό φαγητό).
Το Σκοπευτήριο της Πάρνηθας επίσης φημίζεται για το τζάκι του και τα “λουκούλλεια γεύματα” του.
Το τηλέφωνο του Σκοπευτηρίου Μενιδίου (Πάρνηθας) είναι 210-24.63.256, ή 210-24.61.249 (Σκοπευτικός Όμιλος Πάρνης).

(Πηγή: www.skopeftis.gr)

Για να φτάσουμε στο σκοπευτήριο, από την Εθνική Οδό, στρίβουμε στη γέφυρα προς Πάρνηθα και ακολουθούμε τη Λ. Καραμανλή. Μετά από την διασταύρωση για Θρακομακεδόνες στρίβουμε λοξά αριστερά στην οδό Μεσονυχίου προς το Στρατόπεδο Λοχαγού Καποτά (υπάρχει πινακίδα). Μετά ακολουθούμε τις μικρές πράσινες πινακίδες προς το σκοπευτήριο. (Μεσονυχίου, Πάρνηθος, Στρατηγού Καλλάρη, Αγ. Διονυσίου κλπ). Περνάμε μπροστά από την πύλη του στρατοπέδου και ακολουθούμε το δρόμο ανάμεσα από την ΕΥΔΑΠ και το στρατόπεδο.

(Πηγή: www.hunter.gr)

Σκοπευτήριο Ελευσίνας
Για το Σκοπευτήριο της Ελευσίνας παίρνουμε την Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου προς Κόρινθο. Περνάμε τη γέφυρα του Ασπροπύργου και τη διασταύρωση προς Ελευσίνα και στρίβουμε δεξιά προς τη Μαγούλα και το Θριάσιο Νοσοκομείο (υπάρχουν πινακίδες). Στα 2 χλμ περίπου συναντάμε το Νοσοκομείο στα δεξιά μας. Στη διασταύρωση που υπάρχει αμέσως μετά το νοσοκομείο συνεχίζουμε ευθεία, περνάμε πάνω από την Αττική Οδό, προσπερνάμε στα αριστερά μας τη Μαγούλα και συνεχίζουμε προς τα Δερβενοχώρια. Στα 5,5χλμ περίπου από το νοσοκομείο συναντάμε το σκοπευτήριο δεξιά επί του δρόμου (υπάρχει μικρή ταμπέλα). Σαν χαρακτηριστικό σημάδι, 100 μέτρα πριν το σκοπευτήριο, υπάρχει μια παράγκα-καντίνα που έχει μάλιστα και σχετική ενημερωτική πινακίδα 500 μέτρα νωρίτερα.
Όσοι πηγαίνουμε από την Αττική Οδό, βγαίνουμε στην έξοδο Νο2 προς τη Μαγούλα και το Θριάσιο Νοσοκομείο. Κατόπιν στρίβουμε αριστερά προς το Θριάσιο Νοσοκομείο, περνάμε πάνω από την Αττική Οδό και φτάνουμε στο δρόμο που περνάει εμπρός από το Νοσοκομείο. Εκεί στρίβουμε αριστερά και συνεχίζουμε όπως πριν.
Το σκοπευτήριο διαθέτει χώρο στάθμευσης για τα αυτοκίνητα και αίθουσα-καντίνα όπου μπορείτε να παραγγείλετε καφέ, τόστ κλπ. Υπάρχει ένα πεδίο Trap/Skeet και ένα πεδίο Sporting. Το πεδίο του sporting έχει μόνο δύο βατήρες από τους οποίους ο κάθε σκοπευτής ρίχνει τη μισή πούλα συνεχόμενα (12-13 πιάτα) πριν συνεχίσει ο επόμενος. Αφού ρίξει όλη η σειρά των σκοπευτών από τον ένα βατήρα, μετακομίζουν στον 2ο για την υπόλοιπη μισή πούλα. Στο σκοπευτήριο αυτό επιτρέπεται και δεύτερη βολή στο ίδιο πιάτο στο Sporting.

Το σκοπευτήριο λειτουργεί Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη μετά τις 15:30 και τα Σαββατοκύριακα από τις 10:00 το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-55.51.190.

(Πηγή: www.hunter.gr)

Σκοπευτήριο Πειραιά (Σχιστό)
Για το Σκοπευτήριο του Πειραιά, παίρνουμε την Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου προς Κόρινθο. Στη γέφυρα του Σκαραμαγκά πάμε δεξιά και περνώντας πάνω από τη γέφυρα προς τα αριστερά της Ε.Ο. μπαίνουμε στην Λεωφόρο Σχιστού-Σκαραμαγκά προς το Κερατσίνι.
Στο πρώτο φανάρι που συναντάμε, στα 3,5 – 4 χλμ. περίπου, στρίβουμε αριστερά στην ανηφόρα και στα 400 μέτρα είναι το σκοπευτήριο. Το σκοπευτήριο διαθέτει ένα πεδίο για skeet και μία μηχανή τύπου «ρομπότ» για υποτυπώδη προπόνηση στο trap.

Λειτουργεί τις καθημερινές το απόγευμα ενώ τα Σαββατοκύριακα όλη τη μέρα.

(Πηγή: www.hunter.gr)

Το Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής Μαρκόπουλου
Το Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής Μαρκόπουλου, το οποίο βρίσκεται στην ανατολική περιοχή της Αττικής, καλύπτει μια έκταση 312.000 τ.μ. και φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Αποτελείται από 4 κύρια κτίρια, συνολικής χωρητικότητας 4.000 θεατών. Στα κτίρια αυτά υπάρχουν εστιατόρια, ξενώνες, ανοικτά και κλειστά (για τους τελικούς) πεδία βολής, χώροι υποδοχής, χώροι για τον Τύπο, χώροι πρασίνου, όπως και χώροι στάθμευσης.
Στην εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο Σκοποβολής ISSF μεταξύ 22-30 Απριλίου 2004.

Αναλυτικά στοιχεία:
Συνολική χωρητικότητα: 4.000 θεατές
Καθαρή χωρητικότητα: 2.330 θεατές
Έκταση εγκατάστασης: 312.000 τ.μ.
Απόσταση από Ολ. Χωριό: 42χλμ.
Ολοκλήρωση έργου: Μάρτιος 2004
Έναρξη λειτουργίας: Απρίλιος 2004
Θέσεις Τύπου: 70 γραπτού τύπου, 16 φωτογράφων
Υπηρεσίες για το κοινό: εστιατόρια, μπαρ κλπ, καταστήματα διαφόρων ειδών , ιατρείο, τουαλέτες, αυτόματοι πωλητές καρτών κλπ
H Σκοποβολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004
Οι αγώνες της Σκοποβολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 έγιναν στο Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής Μαρκόπουλου.
Το Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής Μαρκόπουλου περιλαμβάνει τα παρακάτω πεδία βολής και τους απαραίτητους λειτουργικούς χώρους:
πεδίο βολής 10 μέτρων (80 θέσεων για τους αγώνες των αεροβόλων όπλων και τέσσερα stands για τον κινούμενο στόχο)
πεδίο βολής 25 μέτρων (10 stands των πέντε στόχων)
πεδίο βολής 50 μέτρων (80 θέσεων βολής)
κλειστό πεδίο βολής διεξαγωγής τελικών (10 θέσεων για τους αγώνες αεροβόλων όπλων, έξι stands για τον κινούμενο στόχο, 20 θέσεων για τους αγώνες των 50 μέτρων και έξι stands των πέντε στόχων για τους αγώνες των 25 μέτρων)
τέσσερα πεδία βολής πήλινου στόχου, τρία για τους προκριματικούς και ένα για τους τελικούς αγώνες.
Το αγωνιστικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε εννέα ημέρες, από τις 14 έως και τις 22 Αυγούστου 2004. Στους αγώνες συμμετείχαν 390 σκοπευτές και σκοπεύτριες.
Δυστυχώς, «το καλύτερο σκοπευτήριο στον κόσμο» όπως το αποκάλεσαν όσοι το επισκέφτηκαν κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, παραμένει έως σήμερα κλειστό και η μοίρα του είναι αμφίβολη, μιας και το επιβουλεύονται διάφοροι κρατικοί φορείς, και η πιθανότητα να ξαναχρησιμοποιηθεί όπως του αρμόζει, σαν προπονητήριο σκοποβολής δηλαδή και χώρος διοργάνωσης εθνικών και διεθνών αγώνων σκοποβολής, να είναι πολύ μικρή.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων