Καραμπίνες

0

Απ’ την αρχή πρέπει να κάνουμε μια απαραίτητη διευκρίνιση. Γιατί ημιαυτόματη και όχι αυτόματη καραμπίνα; Ο λόγος είναι απλός, αυτόματα είναι τα όπλα που κρατώντας πατημένη τη σκανδάλη τους συνεχίζουν να οπλίζουν και να ρίχνουν μόνα τους. Ημιαυτόματα είναι τα όπλα που πρέπει να πατήσουμε την σκανδάλη κάθε φορά που θέλουμε να ρίξουμε μια βολή.

Η ημιαυτόματη καραμπίνα λοιπόν, είναι το πλέον χρησιμοποιούμενο όπλο τα τελευταία 40 χρόνια στο χώρο των κυνηγών. Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων την έχει φέρει αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα των πολλών βολών.

Οι τρόποι λειτουργίας όπλισης των ημιαυτόματων όπλων είναι τρεις:
1. Με σύστημα ελατηρίου
2. Με σύστημα αερίων και
3. Με σύστημα αδράνειας.

Η πρόοδος της τεχνολογίας και η εξειδίκευση σε κάθε ένα από τους παραπάνω τρόπους λειτουργίας είχε σαν αποτέλεσμα να κατασκευάζονται πολύ καλά όπλα χωρίς να παρουσιάζουν εμπλοκές κατά τη διάρκεια της χρήσης τους. Οι εμπλοκές είναι ένα από τα βασικά μειονεκτήματα των ημιαυτόματων καραμπινών, αν και υπάρχει και η πιθανότητα αυτό να μη συμβεί ποτέ. Επίσης το ότι διαθέτουν έναν και μοναδικό μηχανισμό και μια και μοναδική κάννη ίσως αποθαρρύνει κάποιον οπαδό του παραδοσιακού κυνηγιού να αγοράσει καραμπίνα. Στην Ελλάδα απαγορεύεται οι ημιαυτόματες καραμπίνες που παίρνουν περισσότερα από 3 φυσίγγια. Aυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μεταστροφή του αγοραστικού κοινού προς πιο παραδοσιακές μορφές κυνηγετικών όπλων (δίκαννα). Οι τιμές βέβαια είναι πιο προσιτές από των δίκαννων και μπορεί να βρει κάποιος αξιόλογα μοντέλα που να κυμαίνονται από 200.000 έψς 500.000 χιλ δραχμές.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων