Πλαγιόκαννα

0

Το δίκαννο είναι το όπλο με την μεγαλύτερη συνέχεια στην πορεία του κυνηγίου. Τουλάχιστον 160 χρόνια τώρα έχει υπηρετήσει και συντροφεύει ακόμη όχι μόνο τους παλιούς κυνηγούς στις κυνηγετικές τους εξορμήσεις αλλά και πολλούς νεότερους. Βέβαια όταν μιλάμε για δίκαννο οδηγούμαστε απ’ ευθείας στο πλαγιόκαννο δίκαννο, αφού για το αλληλεπίθετο δίκαννο έχει επικρατήσει η ονομασία SUPER POSE. Το πλαγιόκαννο δίκαννο λοιπόν , έχει πολλά πλεονεκτήματα που μαζί με την ποιότητα κατασκευής και την διακόσμηση το θέτουν σε υψηλή θέση στις προτιμήσεις των φτασμένων κυνηγών και αυτών που “ξέρουν”. Η δυνατότητα των δύο διαφορετικών βολών, η εξάλειψη του κινδύνου εμπλοκής (πρόβλημα που παρουσιάζεται στις καραμπίνες), το τέλειο ζύγισμα που συνήθως έχει, και η εντελώς ανεξάρτητη λειτουργία της κάθε κάννης και του συστήματος σκανδάλης, επιτρέπουν στον κυνηγό, όταν για οποιοδήποτε λόγο τεθεί εκτός λειτουργίας η μια κάννη του όπλου του, να συνεχίσει να κυνηγάει με τη δεύτερη κάννη.

Το μεγάλο πλεονέκτημα στα δίκαννα όπλα είναι η δυνατότητα δύο διαφορετικών βολών με διαφορετική ιδανική κατανομή σκαγιών, αφού, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, η δεξιά κάννη είναι κατασκευασμένη να δίνει ιδανική κατανομή σκαγιών στα 25 μέτρα, ενώ η αριστερή στα 35 μέτρα.

Στα μειονεκτήματα του πλαγιόκαννου δίκαννου μπορούμε να εντάξουμε την σχετικά ακριβή τιμή του και την μη τυποποίηση πολλών ανταλλακτικών του.
Πολλοί κατασκευαστικοί οίκοι έχουν ειδικευτεί στην παραγωγή δίκαννων με κορυφαίους τους Aγγλικούς και Bέλγικους οίκους, ενώ αρκετά καλή θέση κατέχουν και τα όπλα της Γαλλίας και της Γερμανίας σε πιο προσιτές τιμές. Χειροποίητα και κορυφαία σε επίπεδο ζυγίσματος και βλητικής δίκαννα κατασκευάζονται μέχρι σήμερα, με εξαιρετικές διακοσμητικές προτάσεις. Τέτοια όπλα μπορούν να φτάσουν σε υψηλές τιμές (ακόμη και πάνω από 10.000.000 δρχ). Όμως υπάρχουν και πιο οικονομικές και εξίσου ποιοτικές προτάσεις. Σήμερα οι περισσότεροι “οπαδοί” του δίκαννου χρησιμοποιούν SUPER POSE, όμως το πλαγιόκαννο δίκαννο παραμένει η πιο αξιόλογη επιλογή και μια καλή επένδυση, λόγοι ικανοί για να το φέρουν και πάλι στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των κυνηγών, θέση που άλλωστε είχε μέχρι πριν 20 χρόνια.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων