Κρίσιμη συνεδρίαση για το Σκοπευτήριο Τρίπολης

0

http://www.traveltripolis.gr/wp-content/themes/traveltripolis/timthumb.php?src=http://www.traveltripolis.gr/wp-content/uploads/2011/11/w-30050413.jpg&h=&w=650&zc=1&q=92

skopeftis.gr

Συνεδριάζει σήμερα (5/6/2012) η εκ του Νόμου αρμοδία Επιτροπή της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας που αποφασίζει για την χορήγηση αδείας λειτουργίας στο Σκοπευτήριο της Τρίπολης. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σοβαρή απόφαση που αφορά το μέλλον της ιστορικής εγκατάστασης.

 

Το Σκοπευτήριο της Τρίπολης, που βρίσκεται στο Αλσος του Αγίου Γεωργίου, δυστυχώς παραμένει κλειστό για περισσότερο από έναν χρόνο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν το πρόβλημα στην αδειοδότηση του αθλητικού αυτού χώρου ξεκίνησε μετά από «παράπονα περιοίκων» (σπίτια σε δασική έκταση;). Και η έκδοση της σχετικής απόφασης καθυστερεί μολονότι ο Σκοπευτικός Όμιλος της Τρίπολης έχει δικαιωθεί από τα αστικά δικαστήρια.

 

Η Τρίπολη είναι μια πόλη με μεγάλη παράδοση στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Είναι μια πόλη που διέθετε θέατρο από τον 18ο αιώνα. Εξ ίσου μεγάλη είναι και η παράδοση της στον αθλητισμό. Έχει αναδείξει πολλούς γνωστούς πρωταθλητές στο στίβο, έχει ομάδα μπάσκετ γυναικών που πρωταγωνιστούσε στην Α1 και ποδοσφαιρική ομάδα Α Εθνικής. Στην περιοχή υπάρχουν πέντε σωματεία σκοποβολής (ένα πρακτικής). Διαθέτει επίσης έναν από τους πρώτους σκοπευτικούς συλλόγους στην Ελλάδα. Το Δημοτικό Σκοπευτήριο της Τρίπολης που λειτουργεί από τη δεκαετία του 50, θεωρείται από τα καλύτερα περιφερειακά. Εκτός από το σταντ για σκητ και τραπ διαθέτει και σκοπευτήριο αεροβόλων όπλων στο οποίο πρόσφατα έγιναν έργα ανακαίνισης. Διαθέτει είκοσι θυρίδες, βοηθητικούς χώρους, γραφεία και ένα πολύ καλό κυλικείο – εστιατόριο που κάνει την διαμονή άνετη και ευχάριστη.

 

Η σκοποβολή έχει κατακτήσει μια σημαντική θέση στην παγκόσμια αθλητική οικογένεια χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Αποτελεί ένα πολύ οικογενειακό άθλημα, καθώς συγκεντρώνει στις κερκίδες, αλλά και μπροστά στην τηλεόραση όλα τα μέλη της ελληνικής οικογένειας που μπορούν να απολαύσουν και να χειροκροτήσουν τις προσπάθειες των αθλητών και των αθλητριών για τη νίκη. Ο φίλος της σκοποβολής χειροκροτεί όλους τους αθλητές: Δεν υπάρχουν βωμολοχίες, συλλογικός φανατισμός, και οι εκδηλώσεις βίας από τους “οπαδούς”…

 

Η σκοποβολή λοιπόν έχει τη δική της κουλτούρα που εκφράζεται από αθλητικό πνεύμα και δημιουργεί ατμόσφαιρα συναδέλφωσης μεταξύ των αθλητών και των αθλητριών. Πραγματοποιεί τους αγώνες σε συνθήκες που προάγουν την ευγενή άμιλλα, την αξιοκρατία και την βράβευση των καλυτέρων. Τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν τη σκοποβολή εκφραστή των ακατάλυτων Ολυμπιακών ιδανικών και των αρχών του “ευ αγωνίζεσθε”. Οι ειδικοί της φυσικής αγωγής λένε ότι αποτελεί ιδανικό σχολείο για κάθε παιδί που θέλει να γνωρίσει την άθληση και να δοκιμαστεί σε ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων.

 

Η σκοποβολή και οι σκοπευτικοί αγώνες έχουν τις ρίζες τους από τα χρόνια της Απελευθέρωσης της Τρίπολης, Στο εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, στον ιστορικό λόφο που αποκαλείται και «το μπαλκόνι της Τρίπολης», πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, αγώνες σκοποβολής. Η ιστορία λέει ότι ο Κολοκοτρώνης και τα παλικάρια του στον ιστορικό λόφο πραγματοποιούσαν σκοπευτικούς αγώνες για να εξασκούνται στο σημάδι και να είναι ετοιμοπόλεμοι. Την ευθύνη διεξαγωγής των αγώνων έχουν ο Κυνηγετικός και Σκοπευτικός Σύλλογος Τρίπολης.

 

Η αγωνιστική αυτή εκδήλωση ίσως αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της σκοποβολής σταθερού στόχου στην πόλη. Ο «σκοπευτής» καλεί τους φίλους της σκοποβολής να μετάσχουν στους τοπικούς αγώνες και να βοηθήσουν στην αναβίωση της σκοποβολής στην περιοχή. Για την ανάπτυξη όμως του σπορ στην περιοχή είναι απαραίτητη η λειτουργία του σκοπευτηρίου της Τρίπολης.

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων