Τρυγόνι, τα μυστικά της επιτυχίας

0

1638-gavas.jpg

Το τρυγόνι είναι το πρώτο θήραμα της κυνηγετικής σαιζόν. Μπορεί να κυνηγηθεί από όλους τους κυνηγούς όλων των ηλικιών. Δεν χρειάζεται δηλαδή πόδια γερά στο περπάτημα, γίνεται σε εποχή με καλές κλιματολογικές συνθήκες και ακόμα δεν είναι απαραίτητο το σκυλί.
Ειδικά το τρυγόνι έχει πολλούς φανατικούς από όλα τα στρώματα των κυνηγών. Λαγοκυνηγοί, μπεκατσοκυνηγοί, τσιχλοκυνηγοί κυνηγοί τριχωτού όλοι σχεδόν αναζητούν ένα μέρος με τρυγόνια για να κάνουν τις πρώτες φαντασμαγορικές τουφεκιές. Να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και τα αντανακλαστικά τους μετά από μία εξάμηνη αποχή . Και αυτό όχι άδικα γιατί το ντόπιο τρυγόνι έχει δύσκολη τουφεκιά. (Από πληροφορίες καμία σχέση καμία σχέση με τα τρυγόνια του Μαρόκου). Αναπτύσσει με τις πρώτες τουφεκιές μεγάλη ταχύτητα, ξέρει τις ποιο γρήγορες διαδρομές διαφυγής προς το δάσος δεν περιπλανάται άσκοπα και μοιραία δεν πέφτει πάνω στα καρτέρια. Δεν μας δίνει δυνατότητα για πολλές τουφεκιές γι αυτό πρέπει να έχουμε φτάσει σε ένα υψηλό βαθμό ετοιμότητας.
Δίκαννο η καραμπίνα ανάλογα τι μας βολεύει, κατάλληλο τσόκ, φυσίγγια, καθώς και τα αντανακλαστικά μας πρέπει όλα να λειτουργήσουν τέλεια και αρμονικά για να έχουμε πετυχημένη τουφεκιά. Θέλει καλό καρτέρι να βλέπεις ορίζοντα να μπορείς να τουφεκίσεις σχετικά χαμηλά αλλά πάντα με ασφάλεια και κυρίως να μπορείς να τουφεκίσεις και πίσω το τρυγόνι που θα σε «καβαλήσει» Γιατί τα πρωινά πουλιά πολλές φορές περνάνε «γλύφοντας» σαν σαίτες από πάνω μας. Το τρυγόνι δεν αλλάζει την πορεία του θα περάσει από πάνω σου ιδικά τα περασματιάρικα το Σεπτέμβριο. Αυτό ισχύει σε γενικές γραμμές αρκεί να μην κουνηθείς έστω και αν είσαι ακάλυπτος.
Η τουφεκιά πρέπει να έχει ανάλογη προσκόπευση από 10 πόντους μέχρι και ενάμισι και δυο μέτρα ανάλογα την απόσταση την ταχύτητα και την γωνία που περνάει το τρυγόνι. Μια τουφεκιά στα 32 μέτρα τραβέρσα ένα μέτρο μπροστά με ήρεμο πέταγμα του πουλιού με τρία αστέρια τσόκ και 8 νούμερο σκάγια συνήθως είναι επιτυχημένη. Τα πρωινά πουλιά στο μπάσιμο τα χαμηλωμένα μπορεί να χρησιμοποιήσουμε μούφα και σκάγια Νο 9. Δεν τουφεκάμε σε τρελές αποστάσεις. Το πιθανότερο είναι να μην κρατήσουμε το πουλί, να φύγει τραυματισμένο η να πέσει πολύ μακριά και να μην το βρούμε. Ακόμα θα χάσουμε πολύ χρόνο και μπορεί στο διάστημα να περάσουν πουλιά ατουφέκιστα.

Τα πρώτα πουλιά
Στις 6 η ώρα το πρωί πρέπει να είμαστε στα καρτέρια με μπόλικο καφέ ήρεμοι ,όχι ξενύχτηδες όχι δύο δύο μαζί γιατί πιάνουμε την κουβέντα, και όχι κοντά πολύ τα καρτέρια εκτός εάν το διπλανό καρτέρι έχει άλλο προσανατολισμό.Κατά τις επτά παρά είκοσι παρά τέταρτο περίπου “σκαει” το πρώτο τρυγόνι. Τα πρώτα πουλιά είναι συνήθως τα προγκηγμένα γι αυτό και «σκανε» χαμηλά σίρριζα μερικές φορές και από εκεί που δεν τα περιμένουμε. Αν έχει πουλιά αρχίζουν ένα ένα δύο δύο να μπαίνουνε χαμηλωμένα συνήθως από την ίδια κατεύθυνση. Εκεί θέλει μούφα.

Το δίκαννο
Ένα δικαννάκι 66 η 71 πόντους δισκάνδαλο με τσόκ στις κάνες 5* και 3*αστέρια που σημαίνει δυνατότητα επιλογής ανοιχτής η κλειστής τουφεκιάς. Δηλαδή εφόσον είσαι ψύχραιμος τη στιγμή που θα σκάσει μύτη το τρυγόνι κοντά η μακριά να κάνεις την επιλογή σου εάν θα τουφεκίσεις με την ανοιχτή κάνη η με την κλειστή. Σε αυτή την περίπτωση το δισκάνδαλο δίκαννο είναι εξυπηρετικό απλό εύχρηστο και πιο αθλητικό.
Με το δίκαννο λόγω των δύο μηχανισμών σκανδάλης και στο τρυγόνι αισθάνομαι πιο σίγουρος όσο αφορά τον κίνδυνο βλάβης. Ιδικά εάν έχω φύγει μακριά για κυνήγι. Ακόμα έχω δυνατότητα να «παίξω» με τα φυσίγγια και τα όπλα εάν θέλουμε να το ψάξουμε πιο πολύ. Δηλαδή την πρώτη μέρα που τα πουλιά είναι πολλά και έρχονται πιο ανυποψίαστα (σαν τα τρυγόνια του Δ/ντή στο Μαρόκο) μπορούμε να πάρουμε την καραμπίνα με μούφα και εννιάρια. Από την δεύτερη μέρα και μετά το δικαννάκι θα μας δώσει καλύτερες τουφεκιές. Κοντά τουφεκάμε με τη δεξιά κάνη την ανοιχτή και σκάγια εννιάρια η οκτώρια. Στα μακρινά τρυγόνια θα έχουμε επιτυχίες ανέλπιστες με την αριστερή κάνη εφτάρια και πολλή προσκόπευση.

Η καραμπίνα
Αν οι δύο σκανδάλες μας μπερδεύουν και τα χάνουμε είναι καλύτερα να πάμε στο μονοσκάνδαλο δίκαννο η στην καραμπίνα. Η καραμπίνα είναι το πιο δημοφιλές όπλο στο τρυγόνι και πιθανόν όχι άδικα. Με μούφα η βελτιωμένο κύλινδρο έχουμε σχετικά εύκολα επιτυχίες. Με με τρία αστέρια η με δύο θέλει λίγο πιο πολύ προσοχή γιατί έχουμε μικρότερο άνοιγμα δέσμης σκαγιών αλλά και πιο μακρινές τουφεκιές. Μην φανταστείτε όμως φοβερά πράγματα.
Το τρίτο φυσίγγι της καραμπίνας πιο πολύ το βλέπω ότι βοηθάει στην ψυχολογία παρά σε αυτό καθεαυτό το κυνήγι. Τα πιο πολλά πουλιά πάντως την πρώτη μέρα αν πάρω καραμπίνα τα παίρνω με τη μούφα. Στο κορύφωμα του μπασίματος των τρυγονιών που είναι από τις επτά έως οκτώ, οκτώ και τέταρτο είναι πιο χρήσιμη η καραμπίνα. Μετά τα πουλιά αρχίζουν να αραιώνουν. Το τοπιάρικο τρυγόνι κάθε μέρα ακολουθεί το ίδιο δρομολόγιο. Θα αλλάξει τόπο μόνο εάν τουφεκιστεί πολύ και εάν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες. Εάν πιάσουν τίποτα καλοκαιρινές απογευματινές μπόρες θα τραβηχτεί πιο ψηλά. Θα πρέπει να πω εδώ ότι πρέπει να προσέχουμε τις τουφεκιές μας όσο πιο λίγες σίγουρες τουφεκιές τόσο καλύτερα γιατί το τρυγόνι που θα τουφεκιστεί το πρωί αν φάει λίγες τουφεκιές μετά από μία μπορεί και λιγότερο ώρες θα γυρίσει στο ίδιο χωράφι. Φυσικά θα τα βρείτε και την επόμενη μέρα. Δεν είμαι «κολλημένος» στο δίκαννο η στην καραμπίνα. Χρησιμοποιώ και τα δύο με επιτυχία. Βασική προϋπόθεση είναι να τουφεκάμε το ίδιο καλά με το δίκαννο η την καραμπίνα διαφορετικά καλύτερα να μην κοιτάξουμε τίποτα άλλο παρά μόνο με πιο όπλο αισθανόμαστε σιγουριά, εμπιστοσύνη έχουμε ψυχολογία του νικητή ,και το αίσθημα ότι το πουλί μετά την τουφεκιά θα πέσει..

Για να μην ζαλιζόμαστε με πολλά.
Μπορούμε να συνοψίσουμε και να γενικεύσουμε κάποια πράγματα γιατί δεν είναι εύκολο ούτε χρηστικό να αλλάζεις φυσίγγια , τσόκ και όπλα.
Με ένα όπλο λοιπόν με ανοιχτό τσόκ μέχρι το πολύ τρία αστέρια και ένα φυσίγγι 32 γραμμάρια και Νο 8 θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Πάντως μπορώ να πώ ότι εάν έμπαινε το δίλημμα να διαλέξω ένα τσόκ για το κυνήγι του τρυγονιού μεταξύ μούφας και δύο αστέρια θα διάλεγα χωρίς προβληματισμό τη μούφα. Για το όπλο μεταξύ καραμπίνας και δίκαννου πιθανόν εάν ήμουν σε μέρος με πολλά τρυγόνια (π.χ. Βουλγαρία) θα διάλεγα την καραμπίνα. Στην Ελλάδα μας ίσως η καραμπίνα να είναι πιο χρήσιμη μόνο την πρώτη μέρα. Μετά την πρώτη μέρα και για γενικό κυνήγι θα διάλεγα ένα καλό δίκαννο δισκάνδαλο με ανοιχτά τσόκ.

Μπάμπης Γκαβάς Μεγαλόπολη 9/8/2005

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων