Ο Όμιλος Μπεκάτσας Ελλάδος μέλος της F.A.N.B.P.O

0

2201-mpekatsa.jpg

ΟΜΙΛΟΣ ΜΠΕΚΑΤΣΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το 2004 ιδρύθηκε ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΠΕΚΑΤΣΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Η ίδρυση του ομίλου έγινε σε συνεννόηση με την Κ.Σ.Ε , με την οποία ο όμιλος μας συνεργάζεται.

Από την ίδρυση του ο όμιλος έκανε μια προσπάθεια να αντλήσει γνώση ή πληροφόρηση για ότι αφορά την μπεκάτσα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έρθει σε επαφή με τους άλλους ομίλους σε ολόκληρη την Ευρώπη, αντλώντας εμπειρία και στοιχεία που διαθέτουν εδώ και δεκαετίες.

Έτσι λοιπόν το 2006 παραβρεθήκαμε στο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ το οποίο έγινε στην Ιταλία. Εκεί έγινε μια ανταλλαγή απόψεων και είχαμε την τιμή να μας δεχθούν και να μας εντάξουν , μέλος στην Πανευρωπαϊκή οργάνωση μετά από αίτημα μας.

Η οργάνωση έχει τον διακριτό τίτλο F.A.N.B.P.O και οι χώρες που συμμετέχουν είναι: ΙΣΠΑΝΙΑ –ΕΛΒΕΤΙΑ –ΓΑΛΛΙΑ –ΙΤΑΛΙΑ –ΟΥΓΓΑΡΙΑ -ΕΛΛΑΔΑ-ΒΕΛΓΙΟ και ΙΡΛΑΝΔΙΑ.
Οι παραπάνω χώρες διαθέτουν εδώ και δεκαετίες επιστημονικό δυναμικό που εργάζεται αδιάκοπα για την συλλογή μελετών που οδηγούν σε συμπεράσματα για την βιολογία της μπεκάτσας και την μεταναστευτικότητα της.

Μετά την ένταξή μας, πετύχαμε την πρόσβαση στην γνώση αλλά και στις μεθόδους που εφαρμόζουν όλες αυτές οι χώρες για την συλλογή στοιχείων τα οποία διαθέτουν στον όμιλο μας και εμείς με την σειρά μας θα τα διαθέτουμε στους φίλους κυνηγούς μέσω του τύπου.

Στην Ελλάδα από το 2006 με αποκλειστική ευθύνη της Κ.Σ.Ε άρχισε το πρόγραμμα φαινολογίας της μπεκάτσας.

Η χρονιά που πέρασε ίσως ήταν η πιο στείρα για την μπεκάτσα τα τελευταία χρόνια κατά κοινή ομολογία όλων. Σε πολλές άλλες χώρες υπήρχαν κενά στην μετανάστευση της μπεκάτσας.
Αυτό και κάποια άλλα χαρακτηριστικά ήταν το αντικείμενο του Πανευρωπαϊκού συνεδρίου που έγινε στην Ουγγαρία τον Ιούνιο του 2007, στο οποίο είχε συμμετάσχει και ο πρόεδρος του ΟΜΙΛΟΥ ΜΠΕΚΑΤΣΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ , Νίκος Πάλλας.

Εκεί ανταλλάξαμε απόψεις κατά την διήμερη διάρκεια του συνεδρίου και έγιναν επιστημονικές τοποθετήσεις .

Εκπροσωπώντας τον Όμιλο μας ο πρόεδρος κύριος Νίκος Πάλλας τοποθετήθηκε ως εξής
«Αρχικά θα ήθελα να κάνω μια γενική τοποθέτηση στον απολογισμό της μπεκάτσας την χρονιά που μας πέρασε. Από την πληροφόρηση που έχουμε από πάρα πολλά σημεία της Ελλάδας διαπιστώνουμε κοινά αποτελέσματα. Δηλαδή ότι η χρονιά που μας πέρασε ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές στην διέλευση της μπεκάτσας. Τα πιθανά αίτια είναι η παρατεταμένη καλοκαιρία που είχαμε φέτος και η μεγάλη ξηρασία στο έδαφος. Τα στοιχεία που είχαμε από την μετεωρολογική υπηρεσία είναι ότι παρόμοιες καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα δεν είχαμε τα τελευταία 100 χρόνια.
Τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες είχαμε τον υψηλότερο μέσο όρο θερμοκρασίας και την μικρότερη στάθμη βροχοπτώσεων.»

Την συγκεκριμένη τοποθέτηση επιβεβαιώνουν τα επιστημονικά συμπεράσματα του φετινού συνεδρίου: Παρατεταμένος θερμός χειμώνας σε ολόκληρη την Ευρώπη ανάγκασε την μπεκάτσα σε μεγάλο βαθμό να ξεχειμωνιάσει στους τόπους αναπαραγωγής και να κάνει εσωτερικές μετακινήσεις. Αποτέλεσμα να έχουμε μικρή επισκεψιμότητα στην Ελλάδα.
Παρατηρήθηκαν πολύ μεγάλες μετακινήσεις μπεκάτσας τον μήνα Φεβρουάριο σε πολλές χώρες κάτι που δείχνει ότι δεν είχαμε πληθυσμιακή μείωση.

Αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει και θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτό το πουλί που λέγεται μπεκάτσα και τόσο πολύ λατρεύουμε , πρέπει να τυγχάνει σεβασμού και καλής διαχείρισης.

Επίσης ο πρόεδρος του ομίλου μας ανακοίνωσε στο συνέδριο ότι άρχισε η εφαρμογή του προγράμματος της φαινολογίας της μπεκάτσας. Ένα πρόγραμμα που γίνεται με αποκλειστική ευθύνης της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας το οποίο στηρίζεται και οικονομικά από αυτήν.
Ο Όμιλος μπεκάτσας Ελλάδος βρίσκεται σε συνεννόηση με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα ανακοινωθούν όταν εκείνη είναι έτοιμη.
Είμαστε ευτυχείς που διαπιστώνουμε το ενδιαφέρον των Ελλήνων κυνηγών για τον Όμιλό μας και ελπίζουμε ότι στο προσεχές μέλλον ο Όμιλος θα αποκτήσει στέρεα βάση.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για μια είδηση που λάβαμε στις 3 Οκτωβρίου 2007 από τον Όμιλο Μπεκάτσας της Ουγγαρίας ότι η επιστημονική ομάδα αυτού παρακολούθησε αυξημένη κινητικότητα μπεκατσών στην περιοχή των Καρπαθίων το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, η μεταναστευτική γραμμή η οποία αφορά άμεσα την Ελλάδα.

ΟΜΙΛΟΣ ΜΠΕΚΑΤΣΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων