Γενικά περί Υγιεινής

0

Η καλή υγεία του σκύλου είναι θέμα καθαρά του ιδιοκτήτη, σε αυτόν ανήκει κάθε σχετική πρωτοβουλία. Ένας υγιής σκύλος είναι σίγουρο ότι μπορεί να εκτελέσει καλύτερα τα καθήκοντά του ενώ παράλληλα μπορεί να ζει δίπλα ή μέσα στην οικογένεια χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης κάποιας ασθένειας. Η πρόληψη αρχίζει πριν ακόμη την σύλληψη των κουταβιών με αποπαρασίτωση της μητέρας με VALANEQ (αυτή η ουσία απαγορεύεται στα κόλεϋ).

Προσέχουμε ο χώρος γέννησης να είναι καθαρός και το ζώο να είναι ήρεμο και να μην δέχεται επισκέψεις χωρίς λόγο. Μετά την γέννηση απολυμαίνουμε τον ομφάλιο λώρο με αντιβιοτικό σπέϋ ή πλύση με μπανταντίν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία του σκύλου είναι να θηλάσει αμέσως μετά
την γέννησή του γιατί τότε το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε αντισώματα (κολόστρο, πρωτόγαλο). Σε ηλικία 21 ημερών κάνουμε αποπαρασίτωση των κουταβιών για τις ασκάριδες που παίρνουν κατά τον θηλασμό από τη μητέρα. Για την αποπαρασίτωση υπάρχουν διάφορα σκευάσματα που ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία αυτών των παρασίτων για τα οποία θα σας συμβουλέψει ο κτηνίατρός σας. Θα ακολουθήσει δεύτερη αποπαρασίτωση, εγώ συνιστώ κατά την 41η ημέρα, και αμέσως μετά από μια εβδομάδα να γίνει απαραίτητα ο εμβολιασμός προφύλαξης των βασικών νοσημάτων του ζώου.

Βασικά νοσήματα για τα οποία είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός είναι PARVOVIRUS (γαστρεντερίτιδα) LEPTOSPIRA, CIMURO (μόρβα) και ηπατίτιδα. Ετσι φτάνουμε σε μια ηλικία που το ζώο αρχίσει να αντιμετωπίζει την ζωή χωρίς κινδύνους και χωρίς να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης νοσημάτων.
Σε επόμενο άρθρο θα απαντήσουμε σε απορίες σας για διάφορα νοσήματα.

Dr Κουμαρέλας Ιωάννης

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων