Νεκρή Περίοδος

0

Νεκρή Περίοδος

“Νεκρή” εννοούμε την περίοδο από το τέλος μιας κυνηγετικής περιόδου μέχρι την αρχή της επομένης.

O χρόνος που τα σκυλιά μένουν μακριά απ’ το κυνήγι είναι αναγκαστικά μεγάλος επτά μήνες για τα πουλόσκυλα και οκτώ για τους ιχνηλάτες. Ο νόμος επιτρέπει να βγάζουμε τα κυνηγόσκυλα για άσκηση όλο το χρόνο, με ορισμένους περιορισμούς που καθορίζονται από τα κατά τόπους Δασαρχεία.

H περίοδος αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να προετοιμάσουμε τα σκυλιά για το κυνήγι διορθώνοντας λάθη και ελαττώματα. Χωρίς το όπλο μας δίνεται η δυνατότητα να εντοπίσουμε καλύτερα τα αδύνατα σημεία του σκύλου και να αντιμετωπίσουμε πιο ορθολογιστικά το πρόβλημα.
Eπίσης, μπορούμε να φέρουμε σε επαφή με τα θηράματα τα νέα σκυλιά δίνοντάς τους την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρίες και αυτοπεποίθηση, αλλά να αποκτήσουν και τη σωματική ρώμη με τη συνεχή άσκηση.

Τα έμπειρα κυνηγόσκυλα που πιθανόν να μην χρειάζονται εκπαιδευτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να ασκούνται σωματικά συχνά ώστε να μην χάσουν τη φυσική τους κατάσταση και να μην βάλουν περιττά κιλά. Στους ιχνηλάτες την περίοδο αυτή μπορούμε να κάνουμε εκπαιδευτικές παρεμβάσεις στη τάση που έχουν να ακολουθούν τον ντόρο της αλεπούς.

Οι διατροφικές ανάγκες αυτή την περίοδο είναι λιγότερες. Για το λόγο αυτό και για να μην κάνουμε το σκύλο μας παχύσαρκο ελαττώνουμε σε ποσότητα τροφής, είτε τυποποιημένης είτε μαγειρεμένη στο σπίτι αποφεύγοντας τα λίπη, και τα πολλά κρεατικά. Η ξηρά τροφή καλό είναι να έχει λιγότερες πρωτεΐνες.
Όσοι ετοιμάζουν το φαγητό στο σπίτι, να βάζουν στα σκυλιά μαζί με άπαχο κρέας ρύζι, ζυμαρικά και λαχανικά τα οποία πρέπει να είναι βρασμένα πολύ καλά. Το νερό πρέπει να είναι αρκετό ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

* Προσέχουμε την υγεία του σκύλου και την καθαριότητά του καθημερινά.
* Ψεκάζουμε τον χώρο που μένει με ειδικά παρασιτοκτόνα για τσιμπούρια, σκνίπες, ψύλλους κ.λπ.
* Κάνουμε προληπτικές θεραπείες για ασθένειες και για προστασία από τα παράσιτα.
* Βουρτσίζουμε συχνά το τρίχωμα, ειδικά στα μακρύτριχα σκυλιά.
* Ελέγχουμε τα αφτιά, το μέρος του πρωκτού, τα γεννητικά μόρια και τα δάχτυλα, για άγανα, στάχυα, αγκάθια που τυχόν έχουν καρφωθεί στο δέρμα μετά από κάθε έξοδο.
* Κοιτάζουμε και για τσιμπούρια σε όλο το σώμα.
* Κόβουμε τα νύχια προσεκτικά να μην ματώσουν για τι μεγαλώνουν πολύ όταν ο σκύλος δεν έχει συχνές εξόδους.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων