Διατροφή

0

Ο θηλασμός των κουταβιών είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την σωστή ανάπτυξη το σκύλου και πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 35 ημέρες από τη γέννηση.
Από την 25η ημέρα βοηθάμε διατροφικά τα κουτάβια λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε γέννα αποτελείται από 5 κουτάβια μέσο όρο τα οποία επιβαρύνουν πολύ τη μητέρα αφού αρχίζουν να έχουν μεγάλες διατροφικές ανάγκες με αποτέλεσμα να μην επαρκεί το μητρικό γάλα.

Μετά την 35η ημέρα αρχίζει η περίοδος σταδιακού απογαλακτισμού. Η τροφή πλέον που θα αντικαταστήσει το μητρικό γάλα θα πρέπει να βασίζεται στην λεγόμενη λειτουργία εντέρου από πλευράς πέψεως. Σε αυτή την ηλικία τα ένζυμα που εκκρίνονται στον γαστρεντερικό σωλήνα του κουταβιού είναι επί το πλείστον λακτάζη για την πέψη του γάλακτος και σε μικρότερη ποσότητα λυπάζη και πρωτεάζη, ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη των λιπαρών στοιχείων και των πρωτεϊνών οπότε και η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα δηλαδή γάλα αγελαδινό πλήρες ή αιγοπροβάτων φυσικά βρασμένο σε καθημερινή βάση. Δύο φορές την εβδομάδα είναι απαραίτητο να προστίθεται στο γάλα κρόκος αυγού ωμός χωρίς καθόλου ασπράδι, το οποίο περιέχει ουσίες (CELANDI) που δεσμεύουν το ασβέστιο και το κάνουν μη απορροφίσιμο εντείνοντας ραχιτικά προβλήματα, ο δε κρόκος όπως και το γάλα είναι δύο φυσικά προϊόντα αναντικατάστατα πλούσια σε βιταμίνες και αμινικά οξέα.

Στα γαλακτοκομικά προϊόντα συμπεριλαμβάνονται το γιαούρτι το τυρί κλπ στα οποία προστίθενται προοδευτικά αμυλούχες τροφές (ζυμαρικά χυλοπίτες τραχανάς κλπ) και αρχίζουμε να προσθέτουμε κρέας από την 45η ημέρα ώστε να επιτευχθεί η λεγόμενη γυμναστική εντέρου και να αυξήσουμε και τις υπόλοιπες ενζυματικές εκκρίσεις που θα βοηθήσουν στην πέψη.

Το κουτάβι πρέπει σε ηλικία 3 μηνών περίπου χωρίς να διακοπεί το γάλα να παίρνει αυξημένο ποσοστό πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες στο γεύμα πρέπει να φτάσουν το 28% περίπου. Τα σαρκοφάγα ζώα δεν μπορούν να χωνέψουν φυτικές ουσίες οι οποίες μπορούν να προξενήσουν διάρροιες. Σε αυτές τις ηλικίες απαγορεύονται τα όσπρια, καρυκεύματα, σάλτσες, πατάτες. Απαραίτητο στοιχείο στο γεύμα είναι μια κουταλιά λάδι ωμό και περίσσεια ασβεστίου για την αποφυγή ραχιτικών προβλημάτων. Τα γεύματα δίνονται κατά βούληση τρία ανά ημέρα μέχρι 3 μηνών, δύο γεύματα από 3 μέχρι 8 μηνών και από 8 μέχρι 18 μηνών λίγο γάλα το πρωί και το κυρίως γεύμα το βράδυ. Πάντοτε η τροφή που είναι φτιαγμένη στο σπίτι είναι καλύτερης ποιότητας, αλλά κυκλοφορούν στο εμπόριο καλής ποιότητας τροφές, προσωπικά προτείνω να αποφεύγονται οι κονσέρβες όχι από πλευράς ποιότητας ή διατροφικής αξίας αλλά αν σε περίπτωση αμέλειας μείνουν εκτός ψυγείου μπορούν να παρουσιάσουν, λόγω της υγρασίας, τοξικά προβλήματα κάτι που στις κροκέτες, λόγω έλλειψης υγρασίας, δεν ισχύει. Προσέχουμε οι κροκέτες να είναι από επώνυμους παρασκευαστές και πολύ καλής ποιότητας.

DR Κουμαρέλας Ιωάννης
Κτηνίατρος

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων