Ένα «κουμάσι» από το Α έως το Ω

0

Ένα κυνοστάσιο μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, αναλόγως των χρημάτων που μπορούμε να διαθέσουμε. Μπορεί να είναι χτιστό με τούβλα, τσιμεντόλιθους ή Alfablock, να είναι περασμένο με σοβά ή τσιμεντοκονία, να έχει πλακάκια στους τοίχους μέχρι εκεί όπου πατάει ο σκύλος όταν είναι όρθιος, να έχει μόνωση και άλλα πολλά.

Διαθέσιμες είναι ξύλινες και μεταλλικές κατασκευές, με ή χωρίς μόνωση. Υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν έτοιμα τυποποιημένα κυνοστάσια, με ή χωρίς προαύλιο (εννο­ούμε τον κλειστό στεγασμένο χώρο όπου περιορίζουμε τον σκύλο μας αντί να τον δένουμε με αλυσίδα και όχι όλη την αυλή ή την ταράτσα μας), σε πολλούς τύπους, για έναν ή πε­ρισσότερους σκύλους. Όσο πιο πολλά προσφέρουμε τόσο περισσότερα κερ­δίζουν οι σκύλοι μας από άποψη υγείας και μακροζωίας, επομένως τό­σο περισσότερο τους χαιρόμαστε στο κυνήγι.

Κείμενο: Γιάννης Νικολακόπουλος

Σε γενικές γραμμές, ένα κλειστό δω­ματιάκι 170×200 εκατοστά με παράθυ­ρο με σήτα για τα κουνούπια και τις σκνίπες, καθώς και μια μικρή [σιδερέ­νια] πόρτα στο ύψος ενός ανθρώπου, στο κάτω μέρος της οποίας θα υπάρχει πορτάκι για να μπαινοβγαίνει ο σκύλος στον προαύλιο χώρο του (με διαστάσεις 200×300 εκ.], είναι ικανοποιητικά για ένα ζευγάρι σκύλων.

Η σκεπή πρέπει να καλύπτει σπίτι και προαύλιο. Το μέρος της που σκεπάζει το σπίτι πρέπει να είναι καλά «ταβανωμένο» προκειμένου να μην μπαίνουν κουνούπια, καθώς και να εξέχει τόσο ώ­στε να προστατεύει το προαύλιο από τον ήλιο ή τη βροχή. Τα χωρίσματα των αυλών μπορούν να γίνουν με πλέγμα 5×10 (όχι απλό συρματόπλεγμα όπου μπορεί να μπλεχτεί πόδι ή νύχι) ή κάθε­τες βέργες.

Σε μερικές περιπτώσεις που δεν θέ­λουμε ο ένας σκύλος να έχει επαφή με τον άλλο, το χώρισμα μπορεί να γίνει με τοίχο, πλαισιωμένη λαμαρίνα, τσιμεντοσανίδες ή ξυλοκατασκευή. Μέσα στο δωματιάκι μπορούμε να φτιάξουμε στα­θερή στρωμνή [παλέτα, πλαίσιο μεταλ­λικό και ύφασμα) ή να είναι με μεντεσέ στον τοίχο (σον πάγκος) για να καθαρί­ζουμε εύκολα από κάτω.

Πιο φθηνή κατασκευή είναι μια απλή περίφραξη για κάθε σκύλο, όπου στην πιο απάγκια μεριά και πάνω σε βάση 10-15 εκ. (για να αποφεύγουμε την υ­γρασία) βάζουμε ένα σπιτάκι ξύλινο ή πλαστικό και μια υποτυπώδη σκεπή.

Μεγάλη σημασία έχει το στέγαστρο του προαυλίου χώρου, ενώ χρειάζεται ιδι­αίτερη προσοχή στον ήλιο, στις υψηλές θερμο­κρασίες (κίνδυ­νος θερμοπλη­ξίας) και στη συνεχή έκθεση σε υγρασία. Αν βάλουμε μόνο λαμαρίνα, το καλοκαίρι θα είναι «φούρ­νος» από κάτω. Αρκεί πάνω από τη λαμαρίνα να ρίξουμε καλά­μια με τα φύλλα τους ή κάτι ανάλογο. Ικανοποιητική προ­στασία, επίσης, παρέχει η λευκή μπογιά.

Για το δάπεδο του προαυλίου και του κυνοστασίου υπάρχουν αρκετές λύσεις.

Αναφέρω τις πιο εφικτές απ’ όσες έχω συναντήσει σε κυνοστάσια εκτροφέων κι εκπαιδευτών, εδώ και σε άλλες χώ­ρες. Η επιλογή εξαρτάται από το πού θα στηθεί ο χώρος, από το αν πρόκειται για έναν ή περισσότερους σκύλους, από το αν το ζώο είναι μεγαλόσωμο ή μικρό­σωμο και φυσικά από το κόστος.

Βιομηχανικό δάπεδο (αυτό που έχουν τα σύγχρονα βενζινάδικα): Είναι αντιολι­σθητικό κι επομένως δεν δημιουργεί προβλήματα στους προσαγωγούς, οπό­τε δεν έχουμε το φαινόμενο των «ξύλι­νων» σκελών. Είναι λείο, γι’ αυτό καθα­ρίζεται και απολυμαίνεται εύκολα. Με κατάλληλη αποχέτευση στε­γνώνει γρήγορα. Αντιθέτως, όπως όλα τα σκληρά δάπε­δα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους τένοντες και κα­κώσεις στις φά­λαγγες, στα μετατάρσια και τα μετακάρπια, κυρίως σε νεαρούς υπερκινητικούς σκύλους που συνηθίζουν να χοροπηδάνε. Επειδή η κατασκευή του γίνεται με ειδικό εργαλείο (έλικα), δεν ενδείκνυται για λί­γα τετραγωνικά. Πρόκειται για ακριβή κατασκευή.

Πλάκες βιομηχανικού δαπέδου; Τα υ­πέρ και τα κατά της συγκεκριμένης κα­τασκευής είναι περίπου ίδια, εκτός του ότι μπορείς να βάλεις όσα τετραγωνι­κά θέλεις. Πρόκειται επίσης για ακριβή κατασκευή.

Αντιολισθητικές πλάκες (πεζοδρομί­ου): Συγκεντρώνει τα ίδια πλεονεκτήμα­τα που έχουμε ήδη αναφέρει, ενώ είναι και αρκετά φθηνότερες. Είναι όμως πο­ρώδεις και «ποτίζουν» με ούρα, ενώ δύ­σκολα απομακρύνονται οι ακαθαρσίες.

Τσιμεντοκονία (επίχρισμα άμμου θα­λάσσης με τσιμέντο πάνω από το μπε­τό): Είναι αρκετά αντιολισθητικό, ενώ αν προσθέσεις άμμο γρανίτη θα έχει μεγα­λύτερη διάρκεια. Στα μειονεκτήματα του ότι λειτουργεί σαν γυαλόχαρτο στα πέλματα, ενώ καθαρίζει πολύ δύσκολα.

Σημειώνουμε πως όλα τα παραπάνω δάπεδα το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα ζε­στά αν δεν διαθέτουν στέγαστρο.

Γαρμπίλι: Είναι πολύ καλό για τα πέλ­ματα και γενικώς για τα πόδια, ιδιαί­τερα για τα κουτάβια και τους σκύ­λους σε ανάπτυξη. Στραγγίζει τα ούρα και τη βροχή, είναι δροσερό το καλο­καίρι και το κόστος του είναι χαμηλό. Από την άλλη, το καθάρισμα είναι δύ­σκολο, ενώ χρειάζεται αντικατάσταση ανά περιόδους.

Ποταμίσια άμμος: Τη χρησιμοποιούν πολύ στην Αγγλία. Στα «υπέρ» της το γε­γονός ότι δεν είναι όπως εκείνη της θα­λάσσης, γι’ αυτό δεν ενοχλεί τα μάτια, δεν εισπνέετε και δεν εισχωρεί στο τρίχωμα. Είναι αρκετά στραγγιστική, ι­δίως αν υπάρχει υπόστρωμα κροκάλας (μεγάλο βότσαλο]. Τέλος, οι ακαθαρσίες καθαρίζονται εύκολα, ενώ δεν πυρώνει

το καλοκαίρι. Χρειάζεται, όμως, αλλαγή από καιρού εις καιρόν, ενώ τη βρίσκου­με πιο δύσκολα.

Γκαζόν: Υπάρχουν ποικιλίες που α­ντέχουν το πολύ πάτημα και τα ούρα. Προϋποθέτει μεγάλο χώρο (π.χ. στον κήπο). Είναι πολύ καλό για τα πόδια, δροσερό, καθαρίζει εύκολα, στραγγί­ζει αρκετά αν υπάρχει υποδομή και α­ποτελεί ωραίο περιβάλλον για όλους. Στον αντίποδα, απαιτεί τη συνήθη συντήρηση του γκαζόν, μα­ζεύει σκνίπες και κουνούπια ό­πως όλες οι πρασι­νάδες και τα φυτά, ενώ μουσκεύει τους μακρύτριχους κυρίως σκύλους αν δεν υπάρχει κα­τάλληλη υποδομή.

Υπάρχουν επίσης ρητίνες ή συνδυασμοί ρητινών και ειδικών χρωμάτων, που αδιαβροχοποιούν το τσιμέντο και το κάνουν α­ντιολισθητικό. Η εφαρμογή γίνεται από ειδικά συνεργεία, κυρίως σε αποθηκευ­τικούς χώρους.

Η μόνιμη παροχή νερού είναι χρήσι­μη για την καθαριότητα του χώρου και των σκευών (με τα σύγχρονα πλαστικά υλικά γίνεται εύκολα και φθηνά), ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την ηλεκτροδότη­ση, έστω με μια μπαλαντέζα, καθώς ε­κτός από φωτισμό είναι απαραίτητη για τα ηλεκτρικά εντομοαπωθητικά και τη θέρμανση των νεογέννητων.

Τα ανοξείδωτα μπολ για φαΐ και νερό είναι τα πιο υγιεινά και καθαρίζονται εύκολα. Υπάρχουν πιπίλες νερού για σκύλους (όπως των κουνελιών, αλλά μεγαλύτερες] που βιδώνουν στη βρύση και οι οποίες σας απαλλάσσουν απ’ αυ­τή την έννοια (ο σκύλος δεν θα διψάει αν συνηθίζει να αναποδογυρίζει το νε­ρό του).

Όσο καλό κυνοστάσιο με προαύλιο κι αν κατασκευάσουμε, δεν πρέπει να ξε­χνάμε ότι οι σκύλοι -και μάλιστα οι κυ­νηγητικοί- θέλουν την έξοδο τους για ά­σκηση, για τις φυσικές ανάγκες τους (καλό είναι να μάθουν να λερώνουν έ­ξω) αλλά, κυρίως, για να έχουν επαφή μαζί μας.

Αν θέλουμε ένα σκύλαρο για συνερ­γάτη, υγιέστατο, με ρώμη και μυαλό, θα πρέπει να τον τρέφουμε και να τον φροντίζουμε καλά. Η εποχή της αλυσί­δας, του χαρτόκουτου ή του βαρελιού σαν σπίτι, του σκουριασμένου κουβά για νερό και του ξεροκόμματου ανήκει σ’ ένα παρελθόν που δεν αξίζει να το θυμόμαστε…

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων