Νέο φάρμακο κατά της Λεϊσμανίωσης

0

Η επιστήμη συνεχώς έχει κάτι νέο να παρουσιάσει και ΕΥΤΥΧΩΣ υπάρχει πλέον φάρμακο (και μάλιστα νομίμως διακινούμενο στην αγορά) που δεν έχει τις φοβερές παρενέργειες του Glucantime.

Από καιρό παρακολουθώ την πορεία του νέου αυτού φαρμάκου, MILTEFORAN, στην Ευρωπαϊκή αγορά επικοινωνώντας με φίλους εκτροφείς, εκπαιδευτές και συνειδητοποιημένους κυνόφιλους. Από την αρχή οι πληροφορίες μου ήταν θετικές ως προς την αποτελεσματικότητα και κυρίως στο ότι δεν έχει παρενέργειες.

Πριν σας το ανακοινώσω, επειδή δεν είμαι κτηνίατρος αφ’ ενός και δεν έχω στατιστικά στοιχεία αφ’ εταίρου, απευθύνθηκα για μία ακόμη φορά στον καθηγητή Κο Σ. Χαραλαμπίδη του εργαστηρίου Παρασιτολογίας και Παρασιτικών Νοσημάτων της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Σας παραθέτω την ερώτησή μου και την απάντηση που είχε την καλοσύνη να μου αποστείλει.

Αξιότιμε κύριε Καθηγητά, Κε Χαραλαμπίδη
Εκμεταλλευόμενος την καλοσύνη σας να απαντήσετε στο ερώτημα που σας είχα θέσει τον Νοέμβριο του 2004 (επισυνάπτεται), θα σας παρακαλούσα να με ενημερώσετε αν έχετε γράψει σχετικό άρθρο για το νέο πόσιμο φάρμακο για την Λείσμανίωση. Στο Forum μας οι ιδιοκτήτες των σκύλων είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με τα θέματα υγείας και σωστής διαβίωσης των.
Έχουμε πληροφορηθεί πως δεν υπάρχουν παρενέργειες όπως με την μέχρι τώρα γνωστή μας αγωγή. Πως το κόστος είναι σαφώς μικρότερο διότι δεν απαιτούνται συχνές εξετάσεις ή 10πλάσιο του πραγματικού κόστους του σκευάσματος λόγω ανυπαρξίας.
Μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου γιατί σαν νέο προϊόν δεν έχει τύχει να διαβάσουμε στατιστικές καθώς και αν όντως δεν υπάρχουν παρενέργειες.
Με χαρά μας θα δημοσιεύσουμε την απάντησή σας αν το επιθυμείτε.

Με εκτίμηση
Γιάννης Νικολακόπουλος

Κύριε Νικολακόπουλε,

Το Milteforan έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με εκείνη των ήδη γνωστών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στη λεϊσμανίωση του σκύλου. Παρουσιάζει όμως ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως π.χ. χορηγείται μία φορά την ημέρα μαζί με την τροφή του ζώου, παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στους ιστούς, δεν εμφανίζει νεφρο- και ηπατοτοξικότητα κ.ά. Στην πραγματικότητα το Milteforan παίρνει τη θέση του Glucantime στην αντιμετώπιση της λεϊσμανίωσης του σκύλου.

Σε κάθε περίπτωση τα καλύτερα αποτελέσματα παρατηρούνται, όταν: α) υπολογίζεται το βάρος του ζώου πριν και κατά τη διάρκεια της αγωγής και χορηγείται 1 κ.εκ. Milteforan/10 κιλά ζώου, μαζί με την τροφή, μία φορά την ημέρα, για 28 ημέρες, και β) παράλληλα χορηγούνται στο ζώο 10 mg αλλοπουρινόλη/κιλό ζώου, από το στόμα, ανά 12ωρο (πρωί-βράδυ), για 7 μήνες.

Η θεραπεία της λεϊσμανίωσης απαιτεί συνεχή παρακολούθηση από τον κτηνίατρο (τουλάχιστον για 2 χρόνια μετά την αγωγή) και εκδήλωση ουσιαστικού ενδιαφέροντος από τον ιδιοκτήτη.

Με εκτίμηση

Σ. Θ. Χαραλαμπίδης, καθ/τής
Εργαστήριο Παρασιτολογίας και Παρασιτικών Νοσημάτων
Κτηνιατρική Σχολή, Α.Π.Θ.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων