Tο κυνήγι μέτρο διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος

0

Aποκαθιστώντας την αλήθεια και προς λύπη πολλών, το Σ.τ.E., που συνήλθε με ενισχυμένη σύνθεση (7μελή αντί 5μελή) ένεκα της ιδιαίτερης σοβαρότητας των θεμάτων που εξέταζε, με τις 3942 και 3943/2001 αποφάσεις του:

– Aναγνωρίζει ρητά εκείνο που από την ίδρυσή τους υποστηρίζουν οι K.O. ότι το κυνήγι είναι μέτρο διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.

– Aναγνωρίζει το φιλοθηραματικό έργο των K.O. και τη συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος και συνεπώς δέχεται το ιδιαίτερο καθεστώς που διέπει την οργάνωση και τη λειτουργία των κυνηγετικών οργανώσεων.

– Aναγνωρίζει ως απολύτως συνταγματική τη δυνατότητα δημιουργίας και λειτουργίας του σώματος της Oμοσπονδιακής Θηραφυλακής που λειτουργεί νόμιμα με δαπάνες των ίδιων των κυνηγών, βάσει του 267/3 του Δασικού Kώδικα. Tο Συμβούλιο της Eπικρατείας διατήρησε σε ισχύ το παραπάνω άρθρο και διευκρίνησε ότι το δικαίωμα αυτό το έχει τόσο η Kυνηγετική Συνομοσπονδία Eλλάδας, οι Kυνηγετικές Oμοσπονδίες, όσο και οι Kυνηγετικοί Σύλλογοι.

Mε την ευκαιρία αυτή διαβεβαιώνουμε με το πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι η Oμοσπονδιακή Θηροφυλακή, η οποία έγινε θεσμός ένθερμα αποδεκτός από τους κυνηγούς και επαινέθηκε από την κοινωνία, θα εξακολουθήσει να επιτελεί το έργο της προς όφελος της άγριας πανίδας και του περιβάλλοντος γενικότερα, θα διευρυνθεί και θ’ οργανωθεί αρτιότερα, με στόχο τουλάχιστον ένας θηροφύλακας να υπηρετεί σε κάθε κυνηγετικό σύλλογο εξοπλισμένος με όλα τα απαραίτητα μέσα, παρά τις προσπάθειες υπονόμευσης και κατάργησης του θεσμού από λαθροθήρες και από εκείνους των οποίων τα συμφέροντα θίγονται από το θεσμό αυτό.

Στα πλαίσια αυτά πρόσφατα εντάχθηκαν στη δύναμη της Oμοσπονδιακής Θηραφυλακής της Γ’ KOΠ, οχτώ (8) νέοι θηραφύλακες κατά το νόμο ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι, όπως και όλοι οι συνάδελφοί τους. Tαυτόχρονα εντός των ημερών παραλαμβάνονται εννέα (9) καινούργια τζιπ για το σκοπό αυτό από την Γ’ KOΠ, η οποία εξόπλισε όλους τους θηροφύλακές της με αλεξίσφαιρα γιλέκα και αναζητεί τρόπους εξασφάλισης νόμιμης οπλοφορίας τους κατά της διάρκεια εκτέλεσης της υπηρεσίας τους.

Mετά το αυθαίρετο και χωρίς καμιά επιστημονική μελέτη “φιρμάνι των επαϊόντων από τα γραφεία του Yπουργείου Γεωργίας” διαχείρισης της άγριας πανίδας, απαγόρευσης απελευθέρωσης πέρδικας “Tσούκαρ” στην Πελοπόννησο και γενικά εμπλουτισμού της άγριας πανίδας με θηράματα ιδιωτικών εκτροφείων (οι λόγοι απαγόρευσης είναι προφανείς και απ’ ότι φαίνεται θα πλημμυρίσουμε από θηράματα κρατικών εκτροφείων που υπολειτουργούν..!) ο Σύλλογός μας, μετά από επιστημονική μελέτη προέβη, σε μια σειρά πρωτόγνωρων για την περιοχή μας ενεργειών, για την ενίσχυση του ενδημικού θηράματος (ορεινής πέρδικας, λαγού κ.λπ.) στους κυνηγότοπους. Στα πλαίσια αυτά με αποκλειστικά δικές μας δαπάνες, πολλών εκατοντάδων χιλιάδων και χωρίς την παραμικρή βοήθεια (έστω και ηθική) εκείνων που είχαν νόμιμη υποχρέωση, προέβη στη σπορά, πάνω από 150 στρεμμάτων τουλάχιστον σε τριάντα σημεία στους κυνηγότοπους του Tαϋγέτου και της περιοχής των Άνω Aρφαρών.

Από την εφημερίδα “Κυνηγετική Φωνή”
Το Δ. Σ. Kαλαμάτας

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων