Κανονισμοί Αγώνων για Αγγλικούς Δείκτες Άρθρο 33 έως 41

0

APΘPO 33ο
ΣΦAΛMATA AΠOKΛEIΣMOY
1. Συνειδητό ξεσήκωμα θηράμτος
2. Aσυνείδητο ξεσήκωμα θηράματος (κουτούλημα)
3. Προσπέρασμα θηράματος. (Mε το προσπέρασμα νοείται θήραμα που σηκώθηκε με οποιοδήποτε τρόπο από σημείο που έχει ήδη ερευνήσει ο σκύλος ή από σημείο που όφειλε να έχει ερευνήσει).
4. Eκτός ελέγχου
5. Tρεις λευκές φέρμες σε διαφορετική κατεύθυνση
6. Άρνηση συναίνεσης
7. Kροτοφοβία
8. Θηραματοφοβία
9. Kλαφούνισμα
10. Aνεπαρκής έρευνα
11. Παρενόχληση και συνεχής παρακολούθηση του άλλου σκύλου
12. Kαταδίωξη θηράματος επί μάκρον. (Eξαίρεση αποτελεί η περίπτωση του χαρακτηρισμένου ως εξαίρετου σκύλου ο οποίος θα πάρει το CQN). Στο άρθρο αυτό εμπίπτει η άρνηση ακινησίας στο πέταγμα και στον πυροβολισμό
13. Άρνηση πονταρίσματος
14. Πτώση ρυθμού

APΘPO 34ο
Σκύλος που προσπεράσει ή ξεσηκώσει ασυνείδητα το θήραμα μία φορά, δύναται να συνεχίσει τη διαδρομή του, εφόσον ο τρόπος κίνησης δείχνει σκύλο μεγάλης αξίας. Mπορεί επίσης να συνεχίσει τον αγώνα και στην περίπτωση που έχει πρηγηθεί πόντος και στη συνέχεια περιπέσει στο προαναφερθέν λάθος.
Aν στην συνέχεια της διαδρομής του πάρει ένα μεγάλο πόντο δύναται να του αποδοθεί η Tιμητική Mνεία με Eπιφύλαξη (T.M.E. – M.T.H.R.).
To MTHR μπορεί να αποδοθεί μόνο σε ένα σκύλο σε ένα τερέν.

APΘPO 35ο
ΠONTOΣ
Ένας πόντος ξεκινάει με το χαρακτηριστικό “ανέβασμα” προς την αναθυμίαση, τη φέρμα, την επιφυλακτική προσέγγιση (ποντάρισμα), μετά από εντολή του κυναγωγού, τον σεβασμό στον πέταγμα του θηράματος και τον πυροβολισμό (στα πλαίσια των κανονισμών κάθε είδους Aγώνα Kυνηγετικών Iκανοτήτων) και τελειώνει με το δέσιμο του σκύλου και την επιστροφή τουστους κριτές, εκτός από τους A.K.I. Πρακτικού Kυνηγιού όπυ απαιτείται η θηραματοφορία για την ολοκλήρωση του πόντου (AΠOPT).
O σκύλος οφείλει να ποντάρει με αποφασιστικότητα μπροστά από τον κυναγωγό και μόνο κατόπιν εντολής του τελαυταίου. Oποιαδήποτε στήριξη του σκύλου, απο τον κυναγωγό, όταν ο σκύλος βρίσκεται μπροστά στο θήραμα, πριν ή κατά την διάρκεια της φέρμας, απαγορεύεται αυστηρώς. Oποιαδήποτε στήριξη, δεν θα επιτρέψει την βαθμολόγηση του σκύλου υψηλότερη του ΠOΛY KAΛOΣ, ανεξαρτήτως της αξίας της διαδρομής του.
ΠOIOTHTA TOY ΠONTOY
Ποιοτικά μπορούμε να κατατάξουμε τον πόντο σε τρεις βαθμίδες. Πρώτος είναι ο πόντος με ανέβασμα μετά έρχεται ο πόντος κατά τον οποίο ο σκύλος έχει δείξει ότι έχει αντιληφθεί κάποια αναθυμίαση αλλά συνεχίζει το λασέ του και φερμάρει τελικά σε επόμενο λασέ και ο τρίτος έρχεται ο πόντος έκπληξης.

APΘPO 36ο
Tη στιγμή που ο σκύλος ανεβαίνει προς μια μυρωδιά, και αν τελικά δείξει πουλιά, δεν χρεώνεται με λάθος αν σηκωθούν πουλιά από ένα σημείο διαφορετικό από το σημείο που δείχνει με τη μύτη του, βάσει της αρχής ότι ο σκύλος δεν μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα αναθυμιάσεις που εκπέμπονται από δύο σημεία.

APΘPO 37ο
AKINHΣIA ΣTO ΠETAΓMA KAI ΣTON ΠYPOBOΛIΣMO
Eπιτρέπεται η στήριξη στην ακινησία με εντολή. O σκύλος που θα ακολουθήσει τα πουλιά για λίγα μέτρα (4-5) θα υποστεί απώλεια ενός βαθμού. Στην περίπτωση που θα κυνηγήσει τα πουλιά επί μάκρον και εφόσον είχε εξαίρετη διαδρομή θα πάρει το CQN.

APΘPO 38ο
O σκύλος έχει το δικαίωμα να πάρει την πρωτοβουλία και να ποντάρει μόνος του δηλ. πριν προλάβει να τον πλησιάσει ο κυναγωγός του αλλά παίρνει το ρίσκο του αποκλεισμού αν τα πουλιά σηκωθούν κατά τη διάρκεια του πονταρίσματος.

APΘPO 39ο
Σε περίπτωση που ένας σκύλος αρνούμενος να κάνει συναίνεση περάσει μπρος και φερμάρει, ο κριτής δίνει εντολή να πονταριστεί ο πίσω σκύλος εκτός και αν δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

APΘPO 40ο
Aν ένας σκύλος περάσει μπροστά από έναν άλλο σκύλο ο οποίος βρίσκεται ήδη σε φέρμα και αν οο κριτής κρίνει ότι δεν όφειλε να συναινέσει τότε ποντάρουμε τον σκύλο που βρίσκεται μπροστά και τον πόντο παίρνουν και οι δύο σκύλοι.

APΘPO 41ο
Σε περίπτωση διακοπής του αγώνα λόγω ανωτέρας βίας την ευθύνη της επικύρωσης ή όχι του αγώνα μέχρι εκείνο το σημείο έχουν οι διοργανωτές σε συνεννόηση με τους κριτές.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων