Συμμετοχή της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ σε εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα δασοπονίας

0

ΣΤ’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ 4
T.Θ. 18447 – Τ.Κ. 540 03
ΤΗΛ. & FAX (2310) 219.656, 246.640, 218.448, 6973 808934
http://www.hunters.gr
e-mail: komath@spark.net.gr, hunters@hunters.gr

Συμμετοχή της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ σε εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα δασοπονίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας.

Η εκδήλωση έγινε στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και συνδιοργανωτές ήταν το Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη Δ/νση Δασών, το ΕΘΙΑΓΕ με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και το ΓΕΩΤΕΕ.
Οικονομικός χορηγός ήταν η ΣΤ’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ).

Στην εκδήλωση ο ομότιμος Καθηγητής κ. Δημ. Κωτούλας παρουσίασε με ιδιαίτερα εποπτικό τρόπο το θέμα “Δάση και Υδατικά Προβλήματα”.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν περισσότερα από 200 άτομα, μεταξύ των οποίων βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, ο Νομάρχης Θεσ/νίκης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δημάρχου Θεσ/νίκης, φορέων και υπηρεσιών, πολλοί Καθηγητές και μέλη ΔΕΠ, ειδικοί επιστήμονες, φοιτητές, κλπ.

Επισημάνθηκε η ευγενική οικονομική χορηγία της ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ, την οποία οι διοργανωτές ευχαρίστησαν ιδιαίτερα. Είναι άλλωστε κοινή πεποίθηση η συνέχιση και ενδυνάμωση της συνεργασίας ανάμεσα στην ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, τις αρμόδιες Περιφερειακές Δ/νσεις Δασών, το Πανεπιστήμιο, το ΕΘΙΑΓΕ και τους άλλους επιστημονικούς φορείς, για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

Ο Γενικός Δ/ντής της Ομοσπονδίας Δρ Π. Μπίρτσας ανέγνωσε εκ μέρους του Προέδρου κ. Δέλλιου, σύντομο χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους. Το κείμενο του χαιρετισμού ήταν το ακόλουθο:

Κυρίες και Κύριοι,

Η καθιέρωση της 21ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, έγινε για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την προστασία των δασών. Σήμερα σε μεγάλο βαθμό, η σημασία των δασικών οικοσυστημάτων είναι μεν αναγνωρισμένη από όλους, αλλά δεν φαίνεται να ευαισθητοποιεί ικανοποιητικά για ανάληψη ουσιαστικών δράσεων ,προς αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, ειδικά της ελληνικής Δασοπονίας. Επιγραμματικά τα κύρια εξ αυτών είναι:

• πυρκαγιές,
• καταπατήσεις,
• εκχερσώσεις,
• παράνομες οικοπεδοποιήσεις,
• αδιαφορία,
• υποβάθμιση δασών,
• καταστροφή βιοτόπων,
• αποδυνάμωση της δασικής υπηρεσίας,
• μη εφαρμογή, ούτε του υπάρχοντος, νομοθετικού πλαισίου,
• Έλλειψη πιστώσεων προς τη Δασοπονία, κ.ά,.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα πλέγμα που ασφυκτικά πιέζει για τον περιορισμό του δασικού πλούτου της χώρας μας.

Για πολλούς δυστυχώς το δάσος αποτελεί το “φρένο” στην ανάπτυξη, που κάποιοι μάλιστα ονομάζουν και ως βιώσιμη. Αναρωτιόμαστε ποια η σχέση της “βιώσιμης ανάπτυξης” με την οικοπεδοποίηση και την υποβάθμιση των δασών μας;

Η ΣΤ’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ εργάζεται συστηματικά για την ανάπτυξη συνεργασιών με τους εμπλεκόμενους φορείς και για την ανάληψη δράσεων προστασίας και ανόρθωσης των δασικών εκτάσεων. Και οι προσπάθειες μας αυτές δεν κινούνται μονομερώς γύρω από τη θήρα, αλλά είναι ενταγμένες στο πλαίσιο της πολλαπλής λειτουργίας του δάσους, της Δασοπονίας πολλαπλών σκοπών.

Η ΣΤ’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ) θα είναι συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια που θα κινείται στην αειφορική προστασία των δασών και καλεί και τους 61 κυνηγετικούς Συλλόγους αρμοδιότητας της, με τα 60.000 μέλη τους, αλλά και κάθε φορέα και πολίτη, να εντείνουν τις ενέργειες τους για την αποτελεσματική προστασία των ελληνικών δασών.

Η παρουσία μας σήμερα μαζί σας, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς. Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία, τόσο στη σημερινή σας όμορφη εκδήλωση, όσο και στους σκοπούς που η ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας “υπηρετεί”.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων