Ζευγάρωμα πέρδικας

0

Αυτή την εποχή έχουν σχηματισθεί πλέον τα ζευγάρια της πέρδικας! Το ζευγάρι ψάχνει για το μέρος το οποίο θα είναι κατάλληλο για να φτιάξει την φωλιά του να πληροί τους κανόνες κάλυψης, τροφής νερού κλπ!

Είναι γνωστό ότι η πέρδικα από την στιγμή που έχει ζευγαρώσει μετακινείται για να μπορέσει να βρει τον κατάλληλο βιότοπο, τον οποίο αφού οριοθετήσει θα μπορέσει να φτιάξει την φωλιά της!

Τώρα πόσο μετακινούνται οι πέρδικες?

Σε αυτό το ερώτημα υπάρχουν διάφορες απόψεις, αλλά εδώ σας παραθέτω δυο τεκμηριωμένες περιπτώσεις! Και οι δυο με alectoris graeca saxatillis ίδιο δηλαδή είδος με την δικιά μας που ζει στις Άλπεις, αλλά διαφορετικό υποείδος!

Η πρώτη λοιπόν στις Γαλλικές Άλπεις, αιχμαλωτίσθηκε και δακτυλιώθηκε (άγρια 100%) και μετά θηρεύτηκε σε απόσταση 22χιλ. μαζί με άλλες που ήταν μέρος κοπαδιού!

Η δεύτερη ήταν απελευθερωμένη πέρδικα Graeca (η ορεινή εκτρέφεται κανονικά) στις Ιταλικές Άλπεις, θηρεύθηκε σε 28χιλ μακριά από το μέρος που είχε απελευθερωθεί και είχε ζευγαρώσει επιτυχώς με άγριο αρσενικό, και αποτελούσαν κοπάδι με 6 νεοσσούς!

Όλα αυτά δείχνουν την μεγάλη δυνατότητα μετακίνησης της Πέρδικας, και μάλιστα σε χώρους που έχουμε συνέχεια των ορεινών όγκων χωρίς διακοπή τους η δυνατότητα μετακίνησης είναι μεγάλη.
Έτσι οι περιοχές που είναι μεγάλοι ορεινοί όγκοι και συνορεύουν έχουν την δυνατότητα να εμπλουτίζονται από άλλες περιοχές που είναι φυσική συνέχεια των εν λόγω ορεινών όγκων.
Φαντασθείτε περιοχές που είναι στα Άγραφα πχ. Και έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί σε ένα κύκλο με ακτίνα 28 χιλ.!!

Ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει και εμείς να κάνουμε μια συντονισμένη ενέργεια με δακτυλιομένα άγρια θηράματα για να εξακριβώσουμε πόσο μετακινούνται και στον δικό μας χώρο αν και ουσιαστικά η μετακίνηση πρέπει να κυμαίνεται στια ίδια επίπεδα με τις αναφερόμενες πέρδικες Γαλλίας.
Εδώ θα πρέπει να μελετηθεί περισσότερο η δυνατότητα μετακίνησης σε ζώνες που υπάρχουν διάφορες λόγω ανάγλυφου του ελληνικού εδάφους που είναι πιο έντονο ..και ίσως περιορίζει περισσότερο αλλά αυτές είναι υποθέσεις που πρέπει να ελεγχθούν!

Επίσης πολλά προγράμματα που έχουν την δυνατότητα εναλλαγής των απαγορευμένων ζωνών ανά χρόνο η διετία βοηθάνε στο εξωτερικό και μάλιστα στην Γαλλία για τις πέρδικες και τον αγριόκουρκο υπάρχει επίσημο πρόγραμμα που λειτουργεί με ελεγχόμενες φωτιές σε εκτάσεις που λόγω εγκατάλειψης έχουν ψηλή βλάστηση που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό της πέρδικας μειώνοντας τον βιότοπό της.

K.Γκριτζαλας!

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων