Οι μπεκάτσες θα ξανάρθουν

0

657-gavas9.jpg

Φέτος η χρονιά κατά γενική ομολογία ήτανε χάλια. Λίγα πουλιά μπήκανε στο τέλος Οκτωβρίου και μετά τίποτα. Καμία σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Επειδή κρατάω στατιστικά πολλών χρόνων όσο αφορά την μπεκάτσα θα ήθελα να επιχειρήσω μία εξήγηση χωρίς βεβαίως να είμαι ιδικός και χωρίς να υποστηρίζω ότι η δικιά μου άποψη είναι η σωστή.

Μπορεί να κάνω και λάθος. Είναι εκτιμήσεις που στηρίζονται καθαρά απλές σε καταγραφές και εμπειρίες από τα τόσα κυνήγια που έχω κάνει μέχρι τώρα. Στο διάγραμμα είναι ο αριθμός των μπεκατσών που έχω συναντήσει εγώ (Μπάμπης Γκαβάς η κόκκινη γραμμή) και ο αριθμός των μπεκατσών που έχει συναντήσει ο φίλος και συνάδελφος ( Νίκος Παπαγγελής η μαύρη γραμμή). Για να διαβάσουμε τώρα το διάγραμμα πάμε στο κάτω μέρος και επιλέγουμε μία ημερομηνία. Παράδειγμα 2000-01. Κάθετα προς τα επάνω ξεκινάει μία αχνή γραμμή και κόβει τη κόκκινη στο 122 και την μαύρη στο 227. Άρα λοιπόν την κυνηγετική σαιζόν ο Γκαβάς συνάντησε 122 μπεκάτσες και ο Παπαγγελής 227. Κατ αυτόν τον τρόπο βλέπουμε ότι τη χρονιά 2002-03 εγώ συνάντησα 51 μπεκάτσες και ο φίλος μου 70.

Αξίζει να σημειώσω ότι κάθε χρόνο ο αριθμός των κυνηγίων μας είναι σχεδόν ο ίδιος γύρω στα 50 με 55. Ακόμη κυνηγάμε στα ίδια δικά του μπεκατσοτόπια ο καθένας οπότε τις παραμέτρους αυτές χοντρικά τις θεωρώ σταθερές γι αυτό και δεν τις αναγράφω.

Φέτος λοιπόν είχαμε παρατεταμένους νοτιάδες και βροχές όλο σχεδόν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπαίνουν τα πουλιά. Δηλαδή από τέλη Οκτωβρίου έως μετά τα μέσα Δεκεμβρίου.

Γράφω αναλυτικά τι καιρό έκανε ανα μήνα σε γενικές γραμμές στην Αρκαδία και τι συναντήσεις είχα.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Νοτιάς και βροχές. Συνάντησα λίγες μπεκάτσες με ΒΑ κα ΒΔ άνεμο
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Πολύ βροχή χιόνια στη Β. Ελλάδα. Στις 12 του μηνός έβγαλα πουλιά με ΒΑ και ΔΥΤΙΚΟ άνεμο. Στις 15 Δεκεμβρίου με δυτικό άνεμο έβγαλα (4 )πουλιά. Όλα στο δάσος
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: Βροχές. Πολλές βροχές. Μπεκάτσες βγάζουμε λίγες μόνο σε πουρνάρι.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Πάγος. Ευτυχώς που έκανε κάποιες μέρες πάγο και φανήκανε μπεκάτσες. Τις τελευταίες μέρες μπήκανε μπεκάτσες αλλά εμείς απογοητευμένοι , θέλαμε βέβαια και να τουφεκίσουμε πηγαίναμε για τσίχλες όπου οι αριθμοί ήτανε ικανοποιητικοί όχι όμως όπως οι άλλες χρονιές.

Στο διάγραμμα εάν παρατηρήσετε μία κακή χρονιά σαν την φετινή ήταν και το 1993-94 όπου εγώ έβγαλα 45 μπεκάτσες και ο Νίκος ο Παπαγγελής 60. Τότε οι καιρικές συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές. Ανομβρία. Ο Οκτώβριος και Νοέμβριος πέρασε χωρίς να βρέξει καθόλου. Το 1965 πάλι ο Δάσκαλός μου στη μπεκάτσα τώρα 65 χρονών ο Γιαννακόπουλος Γιώργος η Γωγάς μου ανέφερε ότι είχαν μία πολύ άσχημη χρονιά. Τον άλλο χρόνο γέμισαν πάλι τα μπεκατσοτόπια από μπεκάτσες.

gavas_grafima.gif
Δεν πιστεύω λοιπόν ότι η μπεκάτσα μειώθηκε. Τέτοια μείωση για να συμβεί πάντα κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να έχει πέσει πυρηνική βόμβα στα μπεκατσοτόπια όπου αναπαράγεται.

Ακόμα κι όταν η χρονιά έχει μπεκάτσες καταγράφω πώς όταν βάζει παρατεταμένο Νοτιά και βροχές τα πουλιά εξαφανίζονται για μέρες . Την πρώτη δεύτερη μέρα που θα βάλει Βόριο, ΒΑ άνεμο, κρύο η πάγο ξαναεμφανίζονται. Πιστεύω ότι οι μπεκάτσες με γλυκό καιρό και Νοτιάδες πιάνουν σε μέρη που δεν μπορεί εύκολα να τις βρεί ο κυνηγός. Το ίδιο πιστεύω έγινε και στην Ευρώπη γι αυτό δεν βρήκανε ούτε εκεί πουλιά. Οι μπεκάτσες τραβηχτήκανε σε μέρη όχι στα γνωστά μπεκατσοτόπια αλλά σε μέρη απάτητα.

Πάντως μπορεί σίγουρα να υπήρξε κάποια μείωση λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη στα μεγάλα πουλιά στους γεννήτορες έτσι ώστε να μην είχαμε πέρσι τη άνοιξη την αναμενόμενη αναπαραγωγή. ¨όμως κατά την γνώμη μου δεν δικαιολογείται αυτό το κακό παρά μόνο λόγω καιρού.

Η γνώμη μου πάντα με κάθε επιφύλαξη.
Η μπεκάτσα θα κάνει την εμφάνισή της και πάλι σε επαρκείς αριθμούς.
Αυτοί που έχουν λατρέψει τη Βασίλισσα ας μην απογοητεύονται. Καλύτερα είναι να προετοιμάζονται.
Σκυλιά ,όπλα, φυσίγγια, προγράμματα μην εγκαταλειφθούν. Και κυρίως η ελπίδα να μείνει ζωντανή.

Σημείωση: Ο φίλος ο Παπαγγελής κυνηγάει πιο πολλές ώρες από μένα, σχεδόν τις διπλάσιες σε μέρη με μεγαλύτερο υψόμετρο (800 μ εγώ 400) Αλλά κυνηγάει και σε πουρναρωτά. Εγώ κυνηγάω ελάχιστα σε πουρνάρι. ¨Όλο δέντρο και ποταμιές. Είμαι λίγο καλοπερασάκιας απ ότι καταλάβατε. Γι αυτό όλα τα χρόνια σχεδόν βγάζει πιο πολλές μπεκάτσες. Πέρυσι το 2002-03 έβγαλα εγώ πιο πολλές γιατί λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και του παρατεταμένου παγετού οι μπεκάτσες κατεβήκανε πιο Νότια και πιο χαμηλά.
Μπορεί όμως να είναι και πιο καλός κυνηγός από μένα ??? (Που λεει ο λόγος έ Χα Χα).
Το ζητούμενο πάντως για μας όχι πολλά πουλιά στην τσάντα αλλά να έχουμε πολλές συναντήσεις.

Μπάμπης Γκαβάς
gavas@tri.forthnet.gr

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων