Η εκτροφή της Ορεινής Πέρδικας

0

alectorisgreaca2.jpg

alectorisgreacasaxatilis.jpg
Στο εξωτερικό πολλά χρόνια τώρα εκτρέφεται η ορεινή πέρδικα Alectoris greace Στην Ιταλία μάλιστα εκτρέφεται η alectoris greace saxatillis η οποία είναι ίδια με την δικιά μας αλλά υποείδος που ζει στις Άλπεις και η Al. greace της Κεντρικής Ιταλίας η οποία με γενετικές αναλύσεις τελευταίων ετών αποδείχθηκε ότι αποτελεί το ίδιο υποείδος!

Τώρα οι Ιταλοί εκτροφείς που χρόνια εκτρέφουν ορεινές με τεράστια επιτυχία, μάλιστα συγκεκριμένο εκτροφείο (Urogallo) το οποίο θα σας παρουσιάσω αναλυτικά (μελλοντικά) πως είναι οργανωμένο έχει φτάσει στην παραγωγή 5.000 (πέντε χιλιάδων) ορεινών τον χρόνο!

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι Ιταλοί έχουν συλλάβει πέρδικες από την Αλβανία που είναι ακριβώς ίδιες με τις δικές μας, και έχουν αρχίσει να τις εκτρέφουν!
Δεν υπάρχουν βέβαια διαθέσιμες σε μεγάλα νούμερα διότι δεν μπορούν να τις δώσουν πουθενά αλλού, αλλά σε ερώτηση μου, μου είπαν ότι σε 3-5 χρόνια με τους υπάρχοντες γεννήτορες μπορούν να φτάσουν σε παραγωγή 4000-5000 πουλιών την χρονιά!

Όλοι αυτοί φυσικά που κατά καιρούς έχουν εκφράσει “θεωρίες” περί μη αυθεντικότητας των ορεινών και οι οποίοι εμμένουν στην ιδέα ότι δεν είναι ορεινές αλλά υβριδισμενες κλπ., είναι πλέον 100% αποδείξιμο ότι αυτό δεν αληθεύει αφού παίρνοντας και μόνο τα φτερά από μια ζωντανή πέρδικα εκτροφείου και αποστέλλοντας τα στο κατάλληλο εργαστήριο (τέτοιο υπάρχει και στην Θεσσαλονίκη, υπό την εποπτεία του καθηγητού κ.Τριανταφυλλιδη), μπορούμε επιστημονικά να αποδείξουμε την αυθεντικότητα τους, και ότι οι εκτρεφομενες προέρχονται από σύλληψη άγριων ορεινών!

Αυτή την στιγμή Πανεπιστήμια της Ιταλίας αγοράζουν 100% σίγουρα πιστοποιημένες πέρδικες από Ιταλικά εκτροφεία και “τρέχουν” προγράμματα επανεμπλουτισμού της ορεινής σε περιοχές που είχε εκλείψει, φτάνοντας να απελευθερώνουν μέχρι 3000 ορεινές σε περιοχές κατάλληλες.

Εδώ φυσικά πρέπει να πούμε ότι αν κάποια στιγμή γίνει αυτό, όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν ομιλίες ειδικών (κ. Χατζηνικος και άλλων ) θα πρέπει να λάβουν μέτρα στην απελευθέρωση των ορεινών με κλωβούς εξοικείωσης, καταπολέμηση επιβλαβών κλπ!

Έτσι πρέπει σε λίγο καιρό να γίνουνε και στην Ελλάδα τα πρώτα βήματα για οργάνωση εκτροφείων ορεινών ώστε οι Κ.Σ. να έχουν στην διάθεση τους πλέον για τις απελευθερώσεις ορεινές!

Τώρα όσον αφορά λεπτομέρειες σε κόστος εγκατάστασης ..γνώσεις και εμπειρίες των εκτροφείων σύντομα θα αναφερθώ εκτενώς σε ένα από τα πιο επιτυχημένα της Ιταλίας που έχει καταφέρει και εκτρέφει και Lirurus Tetrix το οποίο είναι ακόμα πιο ανθρωποφόβο από την ορεινή πέρδικα!
Κ.Γκριτζαλας!

Κ. Γκριτζάλας

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων