Κινδυνεύει η Δοϊράνη

0

699-ducks.jpg

Έκκληση για τη διάσωση της λίμνης Δοϊράνης η οποία απειλείται από την ξηρασία απηύθυνε προς τη διεθνή κοινότητα η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Η λίμνη, έκτασης 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία ήταν κάποτε γνωστή για τα πολλά ψάρια της, τώρα κινδυνεύει να αποξηρανθεί. Από την ξηρασία η στάθμη των υδάτων έχει υποχωρήσει σημαντικά, ενώ έχουν φανεί πάνω από πενήντα νησάκια στο μέσον της.

Αιτίες η ξηρασία και η υπέρ- εκμετάλλευση.
Η υποχώρηση της στάθμης οφείλεται τόσο στην ξηρασία, όσο και στην εκμετάλλευση της λίμνης και τα ποτιστικά κανάλια, όπως αναφέρουν παρατηρητές.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της ΠΓΔΜ διαπίστωσε ότι η στάθμη της λίμνης έχει πέσει περίπου τέσσερα μέτρα και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μία σοβαρή κρίση για τις πόλεις που εξαρτώνται από την λίμνη, την ώρα μάλιστα που διάφορες ασθένειες έχουν οδηγήσει στην εξαφάνιση μεγάλου αριθμού ψαριών, φυτών και ζώων.
Η Λίμνη Δοϊράνη είναι σημαντικός υδροβιότοπος στα σύνορα με τα Σκόπια, και μέχρι πρότινος θεωρούταν η καθαρότερη λίμνη της Ευρώπης. Καταλαμβάνει έκταση 39,1τ.χλμ. από τα οποία το 37% (δηλαδή 14,4τ.χλμ.) ανήκει στην Ελλάδα και το υπόλοιπο 63% (24,7τ.χλμ.) στα Σκόπια. Το μέσο βάθος της είναι 5,5 μέτρα.

πηγή ΕΡΤ

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων