Οικολόγοι Ακτιβιστές εναντίον Κυνηγών

0

Δελτίο Τύπου

Κύκνους, κορμοράνους, φαλαρίδες, και άλλα προστατευόμενα είδη, εναπόθεσαν στην είσοδο του Υπουργείου Γεωργίας, ακτιβιστές του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων. Ο Υφυπουργός κ. Χατζημιχάλης προσερχόμενος στο Υπουργείο έκανε δηλώσεις μπροστά από τα σκοτωμένα αυτά πουλιά και στη συνέχεια δέχτηκε για διάλογο τους εκπροσώπους των Οικολογικών Οργανώσεων.

Σημειώνουμε ότι τα πουλιά ήταν περίπου 40 και μαζεύτηκαν από ένα συγκεκριμένο σημείο του Αλιάκμονα. Μπορεί να φανταστεί κανείς τι έγινε σε όλη την Ελλάδα. Το Δίκτυο για την ενέργεια αυτή έβγαλε το εξής Δελτίο τύπου: Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝ.Δ.ΟΙ.Ο) πιστεύει ότι τα τελευταία γεγονότα έπεισαν και τον πλέον δύσπιστο για την τραγική κατάσταση της πανίδας στη χώρα μας, κυρίως εξαιτίας της κυνηγετικής δραστηριότητας. Τέτοια μαζική μετανάστευση πουλιών από τις βόρειες χώρες, λόγω των καιρικών συνθηκών, είχε να γίνει ξανά από το 1993. Οι άσχημες όμως καιρικές συνθήκες και στη χώρα μας εξάντλησαν τις αντοχές των πληθυσμών με αποτέλεσμα να γίνουν εύκολη λεία στους ασυνείδητους κυνηγούς. Δεν αποδεκατίστηκαν μόνο τα επιτρεπόμενα θηρεύσιμα είδη, αλλά τα σκάγια βρήκαν και σπάνια και προστατευόμενα είδη, με αποτέλεσμα τα Κέντρα Περίθαλψης να μην προλαβαίνουν να αντιμετωπίσουν επαρκώς την κατάσταση. Από την άλλη μεριά η άτολμη πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας, επέτρεψε τον αποδεκατισμό κύκνων, γερακιών και κάθε άλλου κινούμενου στόχου. Το Υπουργείο Γεωργίας οφείλει να μην είναι θεατής, αλλά να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του πολύτιμου φυσικού κεφαλαίου της χώρας μας. Το ΠΑΝ.Δ.ΟΙ.Ο πιστεύει στην κατάργηση του κυνηγιού.

Είναι όμως γεγονός πως με τις παρούσες συνθήκες η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ως πρώτα βήματα προτείνουμε: Είναι ανόητο η απαγόρευση του κυνηγιού να γίνεται μόνο στις χιονισμένες περιοχές και να επιτρέπεται το κυνήγι πριν ανακάμψουν οι πληθυσμοί. Να επεκταθούν οι ελεγχόμενες περιοχές. Να μην αρχίζει το κυνήγι πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου και να τελειώνει τέλος Ιανουαρίου. Να υπάρξουν αξιόπιστα προγράμματα έρευνας για την κατάσταση της πανίδας. Να ενισχυθούν τα Κέντρα Περίθαλψης. Να γίνουν αυστηρές οι εξετάσεις για την παροχή άδειας κυνηγιού, όπως π.χ. στη Γερμανία. Να υπάρξει αξιόπιστη θηροφυλακή με την ευθύνη του Κράτους. Το ΠΑΝ.Δ.ΟΙ.Ο καλεί την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Γεωργίας να αναθεωρήσουν την τακτική τους στο θέμα του κυνηγιού. Ανάγκη προστασίας έχει η πανίδα και όχι οι κυνηγοί. Πλειοψηφία είναι οι πολίτες που δε θέλουν το κυνήγι και όχι οι κυνηγοί.

πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων