Η ευθύνη των αδέσποτων ζώων μεταφέρεται στους Δήμους

0

715-stray_dog.jpg
Το σχέδιο νόμου για τα αδέσποτα ζώα παρουσίασε ο υπουργός Γεωργίας κ. Δρυς. Ο νόμος θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και όπως τόνισε ο υπουργός στόχος του είναι η σταδιακή μείωση των αδέσποτων, ο καθορισμός των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, η υιοθέτηση συστήματος ελέγχου των προσώπων που αναπαράγουν, ο έλεγχος των εκτροφέων και των εμπόρων ζώων συντροφιάς και των εγκαταστάσεών τους. Την ευθύνη των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα το έχουν οι Δήμοι

Σχέδιο Νόμου
Δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις

Άρθρο 1
Ορισμοί
Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α) Ως δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς νοείται κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στο σπίτι του. Ως ζώα συντροφιάς νοούνται και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη κοπαδιών, το κυνήγι, τη φύλαξη χώρων, την προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και τα ζώα που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης.
β) Ως αδέσποτο ζώο συντροφιάς νοείται κάθε ζώο το οποίο είτε δεν έχει κατοικία, είτε βρίσκεται εκτός των ορίων της κατοικίας του ιδιοκτήτη του ή του συνοδού του και δεν βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη ή τον έλεγχο ιδιοκτήτη ή συνοδού. Εξαιρούνται οι ποιμενικοί σκύλοι, οι κυνηγετικοί καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγίου, της έρευνας και της διάσωσης, αντίστοιχα.
γ) Ως επικίνδυνο ζώο συντροφιάς νοείται το ζώο που εκδηλώνει έντονη επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα. Σοβαρό νόσημα χαρακτηρίζεται οποιοδήποτε νόσημα το οποίο με βάση τεκμηριωμένες επιστημονικές αποδείξεις κρίνεται ότι είναι άμεσου και υψηλού κινδύνου για την υγεία του ανθρώπου και των άλλων ζώων, του ίδιου ή και άλλου είδους.
δ) Ως καταφύγιο αδέσποτων ζώων νοείται η μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εγκατάσταση, όπου μπορούν να συντηρούνται, σε σημαντικό αριθμό, αδέσποτοι ή ανεπιθύμητοι σκύλοι ή άλλα είδη ζώων συντροφιάς.

Άρθρο 2
Υποχρεώσεις ιδιοκτητών σκύλων
1. Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου υποχρεούται:
α)Να δηλώνει στο φορέα που είναι αρμόδιος για την τήρηση των σχετικών αρχείων το σκύλο του και να καταγράφει και να σημαίνει αυτόν εντός προθεσμίας εξήντα ημερών από τη συμπλήρωση της ηλικίας των δύο μηνών.
β)Να μεριμνά για την ευζωία και την ετήσια, κατ? ελάχιστον, κτηνιατρική εξέταση του σκύλου του.
γ)Να εφοδιάζεται με βιβλιάριο υγείας του σκύλου, στο οποίο, με την ευθύνη του θεράποντος κτηνίατρου, καταχωρούνται οι εμβολιασμοί, οι κτηνιατρικές εξετάσεις και οι πράξεις.
δ)Να μην εγκαταλείπει το σκύλο του αδέσποτο.
ε)Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του σκύλου του.
2. Τις υποχρεώσεις των περιπτώσεων β?, γ? και δ? της προηγούμενης παραγράφου έχει και κάθε ιδιοκτήτης γάτας.
3. Η δήλωση, η καταγραφή και η σήμανση των σκύλων, καθώς και η κατάρτιση του σχετικού μητρώου, γίνονται από κτηνίατρους που ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα στα ιδιωτικά κτηνιατρεία, στα καταφύγια αδέσποτων ζώων, καθώς και στα κτηνιατρεία ή στους ειδικά, για το σκοπό αυτό, διαμορφωμένους χώρους που διατηρούνται από τους δήμους, τις κοινότητες ή/και τα ζωοφιλικά σωματεία. Κατ? εξαίρεση και προκειμένου για ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας, όπου δεν δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ιδιώτες κτηνίατροι, η δήλωση, η καταγραφή και η σήμανση των σκύλων μπορεί να γίνει και στα αγροτικά κτηνιατρεία των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Η δαπάνη της καταγραφής και σήμανσης του σκύλου βαρύνει τον ιδιοκτήτη. Κατ? εξαίρεση η δήλωση, η καταγραφή και η σήμανση των σκύλων είναι προαιρετική για τα ποιμενικά σκυλιά, όταν αυτά εκτρέφονται για τη φύλαξη κοπαδιών.
4. Δεν επιτρέπεται η περιφορά σκύλων χωρίς συνοδό, έστω και αν αυτοί φέρουν σήμανση. Οι ιδιοκτήτες σκύλων οφείλουν να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να είναι αδύνατη η ελεύθερη έξοδος των σκύλων που διατηρούν από το χώρο της ιδιοκτησίας τους, σε χώρους άλλων ιδιοκτητών ή σε κοινόχρηστους γενικά χώρους. Προς αποφυγή ατυχημάτων ο ιδιοκτήτης ή συνοδός του σκύλου υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου, να κρατεί το σκύλο του προσδεδεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Από τους περιορισμούς της παραγράφου αυτής εξαιρούνται οι ποιμενικοί, οι κυνηγετικοί σκύλοι καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια της φύλαξης του κοπαδιού, του κυνηγίου της έρευνας και της διάσωσης, αντίστοιχα.
5. Απαγορεύεται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση σκύλων για κυνομαχίες καθώς και η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση άλλων ζώων για παρόμοιες εκδηλώσεις. Επίσης απαγορεύεται η εκτροφή και η χρησιμοποίηση σκύλων και γατών για την παραγωγή γούνας, δέρματος και κρέατος.
6. Ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου ευθύνεται σε κάθε περίπτωση για οποιαδήποτε σωματική βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από αυτόν σε ανθρώπους ή ζώα.
7. Οι κάτοχοι θηλυκών σκυλιών θα πρέπει να μεριμνούν για τη διάθεση των νεογέννητων ζώων σε νέους ιδιοκτήτες. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλουν να μεριμνούν είτε για την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης του ζώου είτε για τη στείρωσή του.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, καθορίζονται η προθεσμία και η διαδικασία υποβολής της δήλωσης κατοχής σκύλου της περίπτωσης α? της παραγράφου 1, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και ο τρόπος καταγραφής και σήμανσης των σκύλων, ο αρμόδιος φορέας για την τήρηση των μητρώων των καταγεγραμμένων και σημασμένων σκύλων, ο τύπος του βιβλιαρίου υγείας της περίπτωσης γ? της παραγράφου 1, η διαδικασία και οι αρμόδιοι φορείς για τη χορήγηση και θεώρηση αυτού, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

Άρθρο 3
Εκτροφή? Αναπαραγωγή και εμπορία σκύλων και γάτων
1. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αναπαράγει, εκτρέφει για εμπορικούς σκοπούς ή πωλεί ζώα συντροφιάς, οφείλει να είναι κάτοχος άδειας που εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή δικαιοδοσίας της οποίας έχει την κατοικία ή την έδρα του, σύμφωνα με τους όρους του παρόντος, να υπόκειται στον έλεγχο της αρχής αυτής και να συμμορφώνεται με τους όρους που προβλέπονται στο π.δ. 184/1996 (ΦΕΚ 137 Α). Η άδεια αυτή απαιτείται στις περιπτώσεις όπου εκτρέφονται περισσότεροι από δύο θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί, σε θηλυκά ζώα εκτροφής. Για τη χορήγηση της ανωτέρω άδειας από την προαναφερόμενη Υπηρεσία εξετάζεται αν συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Διατήρησης των σκύλων σε χώρους κατάλληλους, όσον αφορά τα υλικά κατασκευής τους, τις διαστάσεις, τον αριθμό των διατηρούμενων ζώων, την ύπαρξη χώρων εξάσκησης, τη θερμοκρασία, το φωτισμό, αερισμό και καθαριότητα.
β) Παροχής στα διατηρούμενα ζώα της απαραίτητης φροντίδας με τη χορήγηση της κατάλληλης και επαρκούς ποσότητας τροφής, νερού, στρωμνής και τη δυνατότητα άσκησης.
γ) Λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για τον έλεγχο και τη μη εξάπλωση των ασθενειών μεταξύ των σκύλων.
δ) Λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των ζώων σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλων φυσικών κινδύνων.
ε) Λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή μεταφορά των σκύλων από και προς την εγκατάσταση εκτροφής.
στ) Μη γονιμοποίησης των θηλυκών ζώων που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή νωρίτερα από το πρώτο έτος της ηλικίας τους και σε καμία περίπτωση αργότερα από τα εννέα έτη της ηλικίας τους.
ζ) Μη γονιμοποίησης των θηλυκών ζώων αναπαραγωγής πριν από το β? οιστρικό κύκλο μετά τον τελευταίο τοκετό και σε καμία περίπτωση πριν από την παρέλευση εννέα μηνών από τον τελευταίο τοκετό. η)Τήρησης βιβλιαρίων υγείας των ζώων, στα οποία θα καταγράφονται οι εμβολιασμοί αυτών, οι κτηνιατρικές εξετάσεις και οι πράξεις και
θ) Τήρησης μητρώων για κάθε θηλυκό ζώο αναπαραγωγής, τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται στις εγκαταστάσεις εκτροφής και να είναι διαθέσιμα, ανά πάσα στιγμή, για έλεγχο από την αρμόδια αρχή που χορηγεί την άδεια και επιθεωρεί τις εγκαταστάσεις.
2. Κάθε πρόσωπο που επιλέγει ζώα συντροφιάς για αναπαραγωγή, οφείλει να λαμβάνει υπόψη τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά καθώς και τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς των ζώων, τα οποία μπορούν να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου και των απογόνων του.
3. Τα προς πώληση ζώα, τα οποία δεν πρέπει να είναι ηλικίας μικρότερης των επτά εβδομάδων, φέρουν υποχρεωτικά σήμανση, σύμφωνα με το άρθρο 2. 4. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

Άρθρο 4
Διοργάνωση εκθέσεων και λοιπών κυνολογικών εκδηλώσεων
1. Όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο διοργανώνει οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις με ζώα συντροφιάς, οφείλει να κατέχει σχετική άδεια, την οποία εκδίδει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
2. Οι σκύλοι που συμμετέχουν στην έκθεση πρέπει να είναι δηλωμένοι, καταγεγραμμένοι, σημασμένοι και να φέρουν βιβλιάριο υγείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2, στο οποίο φαίνεται ότι είναι εμβολιασμένοι και ότι έχουν υποβληθεί σε πρόσφατο αποπαρασιτισμό.
3. Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης τα ζώα πρέπει να βρίσκονται υπό την άμεση επίβλεψη του ιδιοκτήτη ή συνοδού τους, ο οποίος με τη συμπεριφορά του, οφείλει να μην προξενεί στο ζώο φόβο, αγωνία ή πόνο. Ζώα που εκδηλώνουν αναίτια επιθετική συμπεριφορά προς τα άλλα ζώα ή τον άνθρωπο, φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο ή απομακρύνονται από την εκδήλωση.
4. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τις εκθέσεις ή λοιπές εκδηλώσεις που διοργανώνονται με γάτες, με εξαίρεση την περίπτωση της παραγράφου 1 του άρθρου 2.

Άρθρο 5
Περισυλλογή αδέσποτων σκύλων
1. Για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων, αρμόδιοι είναι οι δήμοι ή οι κοινότητες οι οποίοι, με την ευθύνη τους, συγκροτούν ειδικά συνεργεία περισυλλογής. Η περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων μπορεί να πραγματοποιείται και από ζωοφιλικά σωματεία, μετά από έγκριση του αρμόδιου δήμου ή κοινότητας. Τα συνεργεία περισυλλογής συγκροτούνται από άτομα τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία σε θέματα που αφορούν στην αιχμαλωσία των ζώων και κατέχουν τις τεχνικές χειρισμού τους. Κατά την αιχμαλωσία και την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων δεν πρέπει να προκαλείται σε αυτούς άσκοπα πόνος, οδύνη ή αγωνία.
2. Τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο συνεργεία, καθοδηγούνται στο έργο τους και ελέγχονται από κτηνίατρο τον οποίο ορίζει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
3.1. Τα ζώα που περισυλλέγονται κατά τα ανωτέρω, οδηγούνται στα καταφύγια αδέσποτων ζώων που ιδρύονται και λειτουργούν από τους δήμους, τις κοινότητες και τα ζωοφιλικά σωματεία, καθώς και από νομικά ή φυσικά πρόσωπα.
3.2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων σκύλων. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι όροι για την εναρμόνιση των καταφυγίων που ήδη λειτουργούν με τους όρους του παρόντος.
4. Οι σκύλοι που περισυλλέγονται σύμφωνα με την παράγραφο 1, οδηγούνται σε καταφύγια ζώων όπου, μετά από κτηνιατρική εξέταση παραμένουν μέχρι να υιοθετηθούν. Δεν επιτρέπεται η υιοθεσία των περισυλλεγμένων σκύλων από άτομα ηλικίας μικρότερης των δεκαέξι ετών, χωρίς την έγγραφη συναίνεση των γονέων ή των κηδεμόνων τους. Σκύλοι που δίδονται για υιοθεσία σημαίνονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 2, αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται και στειρώνονται. Σκύλοι που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από τη σήμανσή τους ότι έχουν ιδιοκτήτη που έχει δηλώσει την απώλειά τους, επιστρέφονται σε αυτόν. Σε περίπτωση μη υιοθεσίας τους οι σκύλοι, εφόσον σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου του καταφυγίου κρίνονται υγιείς, είναι δυνατόν να επανατοποθετούνται, με απόφαση της οικείας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής, στο περιβάλλον των διοικητικών τους ορίων, αφού προηγουμένως σημανθούν, αποπαρασιτωθούν, εμβολιαστούν και στειρωθούν. Την ευθύνη για την επίβλεψη, τη φροντίδα και την ευζωία τους έχουν τα πρόσωπα της παραγράφου 3.1. Για την κατά τα ανωτέρω επανατοποθέτηση των αδέσποτων σκύλων λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού αυτών στην περιοχή επανατοποθέτησής τους. Η επανατοποθέτηση δεν επιτρέπεται σε περιοχές όπου βρίσκονται νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομοι ταχείας κυκλοφορίας και αεροδρόμια.
5. Σκύλοι οι οποίοι έχουν περισυλλεγεί και μετά από κτηνιατρική εξέταση διαπιστώνεται ότι είναι επικίνδυνοι σύμφωνα με τον ορισμό της περίπτωσης γ? του άρθρου 1, ή ανιάτως πάσχοντες, ευθανατώνονται. Σκύλοι ανίκανοι να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας ευθανατώνονται, εφόσον μετά από κτηνιατρική εξέταση διαπιστώνεται ότι η υγεία τους είναι επιβαρημένη και η διατήρησή τους στη ζωή είναι αντίθετη με την ευζωία τους. Σκύλοι, που κατά την κτηνιατρική εξέταση διαπιστώνεται ότι είναι τραυματισμένοι ή πάσχουν από κάποιο ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή εντός των καταφυγίων, με την ευθύνη της Διοίκησης αυτών.
6. Στο άρθρο 46 του ν. 998/1979 (ΦΕΚ 289 Α) προστίθεται παράγραφος 7, που έχει ως εξής: « 7. Με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις της παραγράφου 5 επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία κέντρων περίθαλψης και διαμονής αδέσποτων, παντός είδους ζώων. Η σχετική αίτηση συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων β? και γ? του άρθρου 2 του π.δ. 190/1981 (ΦΕΚ 54 Α) και εξετάζεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 3 έως 7 αυτού?.
7. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται θέματα που αναφέρονται στον τρόπο, τη διαδικασία και το αρμόδιο όργανο για τη σήμανση των περισυλλεγόμενων αδέσποτων σκύλων, στη δημιουργία δικτύου ενημέρωσης των πολιτών για τα προς υιοθεσία διατιθέμενα ζώα, στην υιοθεσία και την παράδοση αυτών στο νέο ιδιοκτήτη, στη δήλωση απώλειας, στην επιστροφή των σημασμένων σκύλων στον ιδιοκτήτη, στην επανατοποθέτηση στο περιβάλλον των αδέσποτων σκύλων σε περίπτωση όπου αυτό επιτρέπεται, στην παράδοση των σκύλων σε καταφύγια ζώων από τους ιδιοκτήτες που δεν επιθυμούν τη διατήρησή τους, στην ευθανασία στις περιπτώσεις που επιτρέπεται και γενικώς ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα αναγκαίο για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.
8. Οι υπεύθυνοι σφαγείων, κρεοπωλείων ή άλλων καταστημάτων διάθεσης τροφίμων, νοσοκομείων, στρατοπέδων, κατασκηνώσεων και, γενικώς, χώρων και εγκαταστάσεων μαζικής εστίασης, υποχρεώνονται να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποτροπή της πρόσβασης των αδέσποτων ζώων στα απορρίμματα των εγκαταστάσεών τους.
9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας μπορεί να παρέχεται οικονομική ενίσχυση στους φορείς της παραγράφου 3.1. Στην ανωτέρω απόφαση καθορίζονται ο σκοπός, το ύψος, ο επιχορηγούμενος φορέας, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Άρθρο 6
Εκπαίδευση, επιμόρφωση, προαγωγή ζωοφιλίας
1. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας μεριμνούν για την οργάνωση ή για τη συνδιοργάνωση, με συναφείς φορείς που εμπλέκονται στην υλοποίηση του παρόντος νόμου, επιμορφωτικών σεμιναρίων και προβολής στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, προγραμμάτων πληροφόρησης και εκπαίδευσης τόσο των ατόμων που είναι κάτοχοι ζώων συντροφιάς, με σκοπό την αποθάρρυνσή τους από τις δραστηριότητες που περιγράφονται στην περίπτωση β? του άρθρου 14 του ν. 2017/1992 (ΦΕΚ 31 Α) όσο και των ατόμων που ασχολούνται με την εκτροφή, εκπαίδευση, εμπόριο και φύλαξη των ζώων συντροφιάς, καθώς και για την ενημέρωση των προαναφερόμενων προσώπων στο περιεχόμενο των διατάξεων για την προστασία των ζώων συντροφιάς.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να χρηματοδοτούνται δραστηριότητες της προηγούμενης παραγράφου, καθώς και να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την οικονομική ενίσχυση των φορέων που εμπλέκονται και συμβάλλουν στην εφαρμογή του παρόντος νόμου.

Άρθρο 7
Διαχείριση πτωμάτων ζώων.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες που επιβλέπουν την καθαριότητα ή την συντήρηση των οδών του εθνικού και του επαρχιακού δικτύου οφείλουν να μεριμνούν για την απομάκρυνση των πτωμάτων των νεκρών ζώων.

Άρθρο 8
Κατάρτιση και εφαρμογή προγραμμάτων
Η πρόληψη και αντιμετώπιση των νοσημάτων, που είναι δυνατό να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο, ή/και σε άλλα ζώα του ίδιου ή άλλου είδους, προβλέπονται σε ειδικά προγράμματα που καταρτίζονται από την αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Γεωργίας, και εφαρμόζονται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των οικείων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος λύσσας σε ζώο οποιουδήποτε είδους, η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, στα πλαίσια διασφάλισης της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων, μπορεί να λαμβάνει και πρόσθετα μέτρα είτε για συγκεκριμένη περιοχή της χώρας είτε για όλη την επικράτεια, πέραν των όσων προβλέπονται από τις διατάξεις των ν. 1197/1981 (ΦΕΚ 240 Α), 2017/1992 και των κατ? εξουσιοδότηση αυτών των νομών, εκδιδομένων προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων.
2. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας καθορίζεται κάθε θέμα αναγκαίο για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

Άρθρο 9
Όροι κατοχής κυνηγετικού σκύλου κατά τη διάρκεια του κυνηγιού
1. Κάθε κυνηγός κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, υποχρεούται να φέρει μαζί του το βιβλιάριο εμβολιασμών του σκύλου του. Στο βιβλιάριο αυτό καταχωρούνται τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, η φυλή και το φύλο του σκύλου, η ημερομηνία γέννησης του, η ηλικία του , το χρώμα του και ο αριθμός της σήμανσής του.
2. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος καταγραφής και σήμανσης των κυνηγετικών σκύλων, η διαδικασία υποβολής της δήλωσης, ο αρμόδιος φορέας για τη σύνταξη και την τήρηση των μητρώων των καταγεγραμμένων και σημασμένων σκύλων και κάθε άλλο θέμα αναγκαίο για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

Άρθρο 10
Ποινικές κυρώσεις
1. Οι παραβάτες των διατάξεων των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 2 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι πέντε μηνών και χρηματική ποινή δύο χιλιάδων τετρακοσίων έως πέντε χιλιάδων ευρώ.
2. Οι παραβάτες των διατάξεων των άρθρων 3,4 και 7 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή με χρηματική ποινή τετρακοσίων έως δύο χιλιάδων τετρακοσίων ευρώ.
3. Οι παραβάτες κάθε επιτακτικής ή απαγορευτικής διάταξης του ν. 1444/1984 (ΦΕΚ 78 Α), καθώς και οι παραβάτες των διατάξεων των άρθρων 9,10 και 11 της Σύμβασης που κυρώθηκε με το ν 2017/1992, τιμωρούνται με τις ποινές που προβλέπονται από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν. 1197/1981, όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 1 του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.
4. Στην περίπτωση της παράβασης των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 1 του ν. 1197/1981 μπορεί, με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα, να αφαιρεθεί το ζώο από την κατοχή του παραβάτη και να παραδοθεί σε ζωοφιλικό σωματείο.
5. Το άρθρο 8 του ν.1197/1981 (ΦΕΚ 240 Α) αντικαθίσταται ως εξής:
Άρθρο 8
1. Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 1 παράγραφοι 1, 2, 3 και 4 τιμωρούνται με φυλάκιση ή με χρηματική ποινή τριακοσίων ευρώ έως χιλίων πεντακοσίων ευρή ή και με τις δύο ποινές.
2. Οι παραβάτες των διατάξεων των άρθρων 2,3 και 4 παράγραφοι 2 και 3, καθώς και των, σε εκτέλεση αυτού εκδιδομένων διαταγμάτων και αποφάσεων, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι πενήντα ημερών ή με χρηματική ποινή εξήντα έως τριακοσίων ευρώ ή και με τις δύο ποινές.
3. Σε περίπτωση υποτροπής τα ανώτερα και κατώτερα όρια ποινών που ορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους διπλασιάζονται.
4. Οι ποινές της παραγράφου 2 επιβάλλονται και για παραβάσεις κάθε επιτακτικής ή απαγορευτικής διάταξης του ν. 586/1977 (ΦΕΚ 140Α)?.

Άρθρο 11
Διοικητικές κυρώσεις
1. Εκτός από τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στο προηγούμενο άρθρο, στους παραβάτες των διατάξεων των παραγράφων 1, 4 και 6 του άρθρου 2, του άρθρου 3 και του άρθρου 4, επιβάλλεται και πρόστιμο τριακοσίων έως χιλίων πεντακοσίων ευρώ. Για τον καθορισμό του ύψους του επιβαλλόμενου προστίμου λαμβάνονται υπόψη η πρόθεση ή μη του παραβάτη, η σοβαρότητα και διάρκεια της παράβασης και η περίπτωση της υποτροπής.. Στην περίπτωση της, καθ΄ υποτροπήν, παράβασης των διατάξεων των άρθρων 3 και 4, μπορεί η άδεια που χορηγείται σύμφωνα με αυτές να αναστέλλεται για διάστημα έξι μηνών μέχρι τριών ετών, ή και να αφαιρείται οριστικώς.
2. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του αρμόδιου, κατά τόπο, δημάρχου ή κοινοτάρχη, ύστερα από εισήγηση του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου και μετά από κλήτευση του παραβάτη, πριν από πέντε τουλάχιστο εργάσιμες ημέρες. Για την επίδοση της απόφασης του προστίμου καθώς και για την άσκηση κατ? αυτής προσφυγής από το πρόσωπο σε βάρος του οποίου επιβάλλεται το πρόστιμο, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2717/1999 (ΦΕΚ 97 Α), όπως κάθε φορά ισχύουν.
3. Τα πρόστιμα του άρθρου αυτού εισπράττονται από τους οικείους δήμους και κοινότητες, περιέρχονται σε ειδικό λογαριασμό αυτών και διατίθενται για την αντιμετώπιση των δαπανών που προκύπτουν από την εφαρμογή του παρόντος νόμου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης των προστίμων καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Με όμοια απόφαση τα πρόστιμα του άρθρου αυτού μπορεί να αναπροσαρμόζονται.

Άρθρο 12
Τροποποιήσεις και συμπληρώσεις διατάξεων
1. Στο άρθρο 6 του ν. 604/1977 (ΦΕΚ 163Α) προστίθενται τα ακόλουθα:
α) στην παράγραφο 1 αυτού μετά τις λέξεις «Δια την λειτουργίαν? προστίθενται οι λέξεις: «κτηνιατρείων μικρών ή μεγάλων ζώων,?
β) στην ίδια παράγραφο μετά το «Εφ? όσον? προστίθεται καινούργια περίπτωση α? με υποπεριπτώσεις αα, ββ και γγ: «α) Προκειμένου περί κτηνιατρείων μικρών ή μεγάλων ζώων: αα) Υποδεικνύεται με την αίτηση κτηνίατρος ως επιστημονικός υπεύθυνος, ο οποίος τηρεί τις προϋποθέσεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 10. ββ)Συνυποβάλλεται τοπογραφικό διάγραμμα με κάτοψη των εγκαταστάσεων και απαιτούμενων χώρων σε κλίμακα 1:100. γγ) Έκθεση περιγραφική του εξοπλισμού?
γ) Η περίπτωση α? γίνεται β?, και η περίπτωση β? γίνεται γ?.
2. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 10 του ν. 604/1977 μετά τις λέξεις «Την επιστημονικήν ευθύνη? προστίθενται οι λέξεις «κτηνιατρείων μικρών ή μεγάλων ζώων,?
3. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 11 του ν. 604/1977 μετά τις λέξεις «την επιστημονική ευθύνη? προστίθενται οι λέξεις «κτηνιατρείων μικρών ή μεγάλων ζώων,?
4. Στο άρθρο 3 του π.δ. 463/1978 (ΦΕΚ 96 Α) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:
α) οι περιπτώσεις στ? και η? της παραγράφου 1 αντικαθίστανται ως εξής: «στ) Ατομική αίθουσα διαμονής φιλοξενούμενων σκύλων η) Ατομικό προαύλιο άσκησης σκύλων.?
β) Η παράγραφος 2 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Οι χώροι που αναφέρονται στις περιπτώσεις α? έως και ε? της προηγούμενης παραγράφου πρέπει να έχουν συνολική επιφάνεια τουλάχιστον 60 μ2 , και οι χώροι των περιπτώσεων στ? και ζ? της ίδιας παραγράφου να έχουν επιφάνεια ανάλογη με τον αριθμό των φιλοξενούμενων ζώων, έχοντας υπόψη ότι για κάθε φιλοξενούμενο σκύλο υπολογίζεται ξεχωριστός χώρος φιλοξενίας και άσκησης, διαστάσεων αντίστοιχα, τουλάχιστο μήκους δύο μέτρων, πλάτους δύο μέτρων και ύψους δύο μέτρων. Οι χώροι αυτοί πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από περισσή υγρασία, να εξαερίζονται καλώς καθώς και να εξασφαλίζουν την προστασία των ζώων από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
5. Τα κτηνιατρεία μικρών ή μεγάλων ζώων που λειτουργούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος, υποχρεούνται μέσα σε έξι μήνες από την ισχύ του παρόντος νόμου να προσαρμοστούν με τις διατάξεις του.

Άρθρο 13
Καταργούμενες διατάξεις Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται:
α) Οι διατάξεις του ν.829/1978 (ΦΕΚ 203 Α), όπως αντικαταστάθηκαν με την περίπτωση α? της παραγράφου 2 και της παράγραφο 3 του άρθρου 32 του ν. 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α) και το π.δ. 400/1983 (ΦΕΚ 151 Α), όπως αντικαταστάθηκε με το π.δ. 289/1992 (ΦΕΚ 148 Α), καθώς και κάθε άλλη κανονιστική πράξη που εκδόθηκε κατ? εξουσιοδότηση των διατάξεων του ν.829/1978.
β) Το άρθρο τρίτο του ν. 1444/1984. γ) Το άρθρο τρίτο του ν. 2017/1992. δ) Τα άρθρα 255 παρ 1,2,3,4,5,6,7,8 και 9 και 287 παρ 3α,, 3β?, 6, 10α? και 12 του ν.δ. 86/1969 (ΦΕΚ 7 Α) καθώς και κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει θέματα του παρόντος ή αντίκειται στις διατάξεις αυτού.

Άρθρο 14
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα 2003

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΝ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ Α.Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΩΝ. ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΓΕΩΡ. ΔΡΥΣ ΦΙΛ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων