“Ένα Περιβάλλον για την Ευρώπη”

0

718-mountains.jpg

Στην υπογραφή κοινής διακήρυξης για το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, κατέληξε η 5η Πανευρωπαϊκή Υπουργική Διάσκεψη “Ένα Περιβάλλον για την Ευρώπη”, που ολοκλήρωσε τις εργασίες την Παρασκευή στο Κίεβο της Ουκρανίας. Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Βάσω Παπανδρέου επεσήμανε ότι στόχος των 55 χωρών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη είναι να χτίσουν μια ευρεία πολιτική πλατφόρμα περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών και συνεργασιών.

Στο πλαίσιο αυτό:

1. Υιοθετήθηκαν και υπεγράφησαν τρία Πρωτόκολλα για τη Στρατηγική Περιβαλλοντική Αξιολόγηση, για τα Μητρώα Έκλυσης και Μεταφοράς Ρύπων και για την Αστική Ευθύνη και Αποζημίωση για Βλάβες που προκαλούνται από τις Διασυνοριακές Επιπτώσεις των Βιομηχανικών Ατυχημάτων στα Διασυνοριακά Ύδατα. Τα πρωτόκολλα αυτά, σύμφωνα με την κ. Παπανδρέου, αποτελούν ένα πολύ θετικό βήμα για τη διατύπωση ενός ικανοποιητικού νομοθετικού πλαισίου.

2. Υιοθετήθηκε η έκθεση για την ενεργειακή απόδοση και οδηγίες για τη μεταρρύθμιση των ενεργειακών τιμών και επιδοτήσεων που αποτελούν δυο σημαντικές πολιτικές δεσμεύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας.

3. Επικυρώθηκε η έκθεση για την Εκπαίδευση στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία σηματοδοτεί δέσμευση για την προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σ’ όλα τα επίπεδα, από την προσχολική έως την ανώτερη εκπαίδευση.

4. Επικυρώθηκε απόφαση για την Βιοποικιλότητα, με την οποία τα 55 κράτη δεσμεύονται να επιδιώξουν την ανακοπή της μείωσής της, μέχρι το 2010, μέσα από εθνικές προσπάθειες και περιφερειακή συνεργασία.

5. Επικυρώθηκε η έκθεση που αφορά την Πρωτοβουλία της Ε.Ε για το νερό στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας.

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επεσήμανε σημαντικά θέματα που έθιξε η Ε.Ε κατά τη διαδικασία προετοιμασίας δεν αντικατοπτρίζονται επαρκώς στη Διακήρυξη.

“Δυστυχώς, τόνισε η κ. Παπανδρέου, δεν υιοθετήθηκαν φιλόδοξοι και χρονικά οριοθετημένοι εθνικοί στόχοι για την περιοχή, όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Ε.Ε, όμως, θα συνεχίσει να αναλαμβάνει δράση για την εκπλήρωση των στόχων του Πρωτοκόλλου του Κιότο και να αυξάνει ουσιαστικά το παγκόσμιο ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, δεν αντικατοπτρίζεται επαρκώς στη Διακήρυξη το θέμα των προτύπων βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής και ο διαχωρισμός της οικονομικής ανάπτυξης από την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Εξάλλου, δεν υπήρξε ομοφωνία να περιληφθεί στη Διακήρυξη, αναφορά στην ανάγκη ασφαλούς λειτουργίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων και διακοπής της λειτουργίας εκείνων που είναι παλαιάς τεχνολογίας, με αποτέλεσμα η Ε.Ε να προχωρήσει στην έκδοση μονομερούς δήλωσης για το θέμα αυτό”.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων