Προϋποθέσεις για εκπαίδευση και αρμονική συμβίωση κυνηγού και κυνηγόσκυλου

0

761-dog.jpg

1. Επαινέστε το σκύλο σας, όταν εκτελεί σωστά μία εντολή ή μία άσκηση. Στην πραγματικότητα αυτό ζητά τον έπαινο και την αναγνώριση. Γι’ αυτό καλύτερα χρησιμοποιείται κίνητρα παρά καταναγκασμό.

2. διορθώστε τα λάθη του και προσπαθήστε να δείτε τι φταίει, αν σε κάτι είχατε μία αποτυχία για να καταλάβει και ο σκύλος σας τι πρέπει να πράξει

3. Σκεφτείτε σαν σκύλος. Όσο και αν αυτό φαίνεται παράξενο ή αστείο θα πρέπει να βάλετε νοητά τον εαυτό σας στη θέση του και να εξετάστε την πιθανότητα να μην κατάλαβε αυτή την εντολή που του δώσατε για εκτέλεση.

4. Υπομονή. Λέξη επιτυχία. Αν χάστε την ψυχραιμία σας θα του προκαλέστε κακό, παρά το καλό που προσπαθείτε για να επιτύχετε.

5. Οι επαγγελματίες εκπαιδευτές μπορεί να σας δώσουν χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές, καθώς και ένα ειδικό βιβλίο εκπαίδευσης στη ράτσα που ασχολείστε σε πρώτο στάδιο.

6. Προσελκύατε την προσοχή του. Μιλήστε του με ενθουσιασμό, ανακαλύψτε τεχνάσματα για να τον κάνετε να σας προσέχει. Μην ξεχνάτε ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι μία ευχάριστη εμπειρία για τον τετράποδο φίλο σας.

7. Μην τον φωνάζετε κοντά σας για να τον τιμωρήστε μετά. Ο σκύλος θα εκλάβει ότι τιμωρείται επειδή ήλθε κοντά, ανταποκρινόμενος στο αίτημα σας. Όχι χρήση βίας, υπάρχουν και άλλοι τρόποι.

8. Εξασκηθείτε καθημερινά, ανεξάρτητα καιρικών συνθηκών, σε ήλιο, σε βροχή και σε διαφορετικά μορφολογικά τοπία. Ο σκύλος σας πρέπει να γνωρίσει διαφορετικές καταστάσεις και εκπαιδεύσεις.

9. δώστε του αγάπη, σεβασμό και φροντίδα όταν θα μάθει να εκτελεί. Η εμπειρία θα έλθει με την πάροδο του χρόνου.

10. Είστε το αφεντικό του μη ζητάτε από το σκύλο σας να κάνει κάτι, απλά πείτε τo. Ο Σκύλος πρόθυμα θα ανταποκριθεί και θα εκτελέσει την εντολή ενός αφεντικού που σέβεται. Όσο πιο αυστηρός είστε με το σκύλο σας, τόσο πιο πολύ θα σας αγαπήσει.

11. Συνέπεια. Ο σκύλος δεν θα μάθει να ξεχωρίζει το καλό από το λάθος όταν τιμωρείται για κάτι για το οποίο επαινέθηκε την προηγούμενη ημέρα. Η συνέπεια να χρησιμοποιείται και στον τρόπο με τον οποίο θα δίνονται οι συγκεκριμένες εντολές.

12. Επιβράβευση. Όταν εκτελεί σωστά, δώστε του ένα απαλό χάδι και ένα μικρό γλύκισμα για ταυτοποιηθεί και η σχέση σας και η αγάπη σας προς εκείνον.

13. Δουλέψτε σκληρά και μεθοδικά με εντολές και συνεχόμενα παραγγέλματα, ώστε να του γίνουν συνήθεια και βίωμα και στην υπακοή του και στην εκτέλεση της κυνηγετικές εργασίας του.

14. Υπακοή Λέξη κλειδί. Χωρίς αυτήν δεν μπορέσουμε να βγούμε στον κυνηγότοπο για να εκπαιδεύσουμε ένα κουτάβι. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ξεκινάμε υπακοή και βασικά παραγγέλματα και το επόμενο στάδιο βαδίζουμε για τη φέρμα και το άγριο θήραμα.

15. Κτηνιατρική φροντίδα. Απαραίτητη, βιταμίνες και καλή διατροφή περιποίηση τριχώματος και δέρματος ολοκληρώνουν το κυνηγόσκυλο μας που πρέπει να βγει στο βουνό σαν αθλητής, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις κακουχίες και στα σκληροτράχηλα εδάφη της πατρίδας μας.

16. Εύχομαι σε κάθε κυνηγό καλές επιτυχίες και προσέξετε τα κυνηγόσκυλα σας γιατί οι παλαιοί έλεγαν «Μία λίρα το ντουφέκι και δέκα το σκυλί».

Από το περιοδικό “Θηρευτής & Φύση”

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων