Περιβαλλοντικό πρόγραμμα 13ου και 21ου Δημοτικών Σχολείων Κερατσινίου

0

 

Εκκόλαψη – Εκτροφή – Απελευθέρωση, Πέρδικας Τσούκαρ (Alektoris chukar ) στο όρος Αιγάλεω. Σχολικό έτος 1999 – 2000

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ:

Το θέμα αυτό επιλέχθηκε μετά από την έντονη επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν, να μελετήσουν και να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία αναπαραγωγής των πτηνών.

Επιλέξαμε να αναπαράγουμε πέρδικες, γιατί :
•Είναι ένα πτηνό, πολυτραγουδισμένο, σύμβολο λεβεντιάς και περηφάνιας του τόπου μας από τους πανάρχαιους χρόνους.
•Μας δίνεται η δυνατότητα να τις απελευθερώσουμε μετά στο γειτονικό με την περιοχή μας, όρος Αιγάλεω, και να συμβάλλουμε έτσι στον αναπληθυσμό της .
• Θεωρήσαμε αδύνατη την εκτροφή κότας για να μη δημιουργηθεί στα παιδιά το εξής ηθικό δίλημμα: Ποια θα είναι η τύχη των πτηνών αυτών και σε ποιο πιάτο θα καταλήξουν τελικά;

Οι μαθητές – μαθήτριες του σχολείου μας γεννημένοι και μεγαλωμένοι στην πόλη δεν έχουν ξαναδεί αυτό το πτηνό και στους περισσότερους δε θα δοθεί ποτέ η ευκαιρία να ζήσουν για λίγο μαζί του τόσο κοντά, να το παρατηρήσουν, να το αγγίξουν, να το απελευθερώσουν, να το αγαπήσουν.

Η διαδικασία εκτροφής του γίνεται ήδη σε κρατικά και ιδιωτικά εκτροφεία, άρα υπάρχει η σχετική τεχνολογία, γνώση, και το απαραίτητο υλικό για να προχωρήσουμε σε αυτό μας το εγχείρημα.

ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:
Το πρόγραμμα προβλέπεται να ξεκινήσει τέλος Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου και να ολοκληρωθεί με τη λήξη του διδακτικού έτους.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:
•Να γνωρίσουν και να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με το ενδημικό μας πτηνό.
• Να κάνουν έρευνα μέσα από τραγούδια, μύθους, παραδόσεις, φωτογραφικό υλικό και να παρατηρήσουν άμεσα το πτηνό.
• Να αναπτύξουν έντονη περιβαλλοντική συνείδηση και δράση για την προστασία της φύσης.
• Να κατανοήσουν τη συνεισφορά της τεχνολογίας στον αναπληθυσμό των βιοτόπων.
•Να ενθαρρυνθούν στην ομαδική εργασία και να καλλιεργηθεί κλίμα συνεργασίας μεταξύ τους .
•Να εξασκηθούν στην αναζήτηση πηγών πληροφόρησης ,στην παρατήρηση και συσχέτιση διαφόρων φαινομένων και στην καταγραφή αυτών.
•Να παρατηρήσουν τις διαδικασίες τεχνητής εκκόλαψης-εκτροφής της πέρδικας.
•Να αντιληφθούν , να καταγράψουν και να μετρήσουν τις συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας, εξαερισμού του χώρου εκκόλαψης των αβγών.
•Να δημιουργήσουν ημερολόγιο ομάδας , που θα καταγράφουν τις μετρήσεις τις παρατηρήσεις τις εντυπώσεις τους και τα συναισθήματά τους από την ημέρα που θα αντικρίσουν τα αβγά μέχρι και μετά την απελευθέρωση των πτηνών.
•Άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, μέσα από τη συνεργασία των παιδιών με ειδικούς επιστήμονες συλλόγους, οργανώσεις.
•Να αναπτύξουν τα παιδιά συναίσθημα υπευθυνότητας, υποχρέωσης και συνέπειας απέναντι σε ζωντανούς οργανισμούς που τα έχουν άμεση ανάγκη για να ζήσουν .

ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:
•Να πλάσουμε μαθητές με ανήσυχες περιβαλλοντικές ιδέες.
•Να αγαπήσουν μέσα από τις πέρδικες όλα τα πτηνά του τόπου μας.
•Να σέβονται το βιότοπό τους.
•Να προστατεύουν τη φύση γιατί αυτό είναι το σπίτι τους.
•Να αναπτύξουν εθελοντική δράση και συμμετοχή σε κάθε δραστηριότητα που ωφελεί το οικοσύστημα.
•Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αναδάσωσης με σπορά που θα κάνουμε πιστεύουμε να δημιουργήσουμε στο κοντινό όρος Αιγάλεω ένα χώρο αναψυχής και επίσκεψης πνιγμένο στο πράσινο και γεμάτο πτηνά.
•Να παρακινήσουμε και άλλα σχολεία να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και να δημιουργήσουμε έτσι ένα πυρήνα μαθητών και αυριανών πολιτών που θα σέβονται, θα αγαπούν τη φύση και θα αγωνίζονται για την προστασία της.
•Να παρακινήσουμε συλλόγους και οργανισμούς ώστε να προσφέρουν και να προβλέπουν κονδύλια για τέτοια ενδοσχολικά προγράμματα .

ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ:
Με δασολόγους, θηραματολόγους, με τον κυνηγετικό σύλλογο Πειραιά και με εκτροφείς.

Με δασολόγους-θηραματολόγους θα συνεργαστούμε γιατί πιστεύουμε ότι είναι οι ειδικοί επιστήμονες, που θα μας ενημερώσουν με το απαραίτητο υλικό και τις γνώσεις τους. Θα τους καλέσουμε στο σχολείο μας, να μας μιλήσουν για τις ιδιαιτερότητες, το βιότοπο, τους εχθρούς και τους τρόπους αναπαραγωγής της ελληνικής πέρδικας. Με προβολή βίντεο, σλάιτς και φωτογραφίες θα κάνουμε ακόμα πιο παραστατικό το έργο αυτό.

Η συνεργασία μας με τον κυνηγετικό σύλλογο Πειραιά είναι απαραίτητη και αναγκαία. Γιατί έχει ήδη προβεί σε απελευθερώσεις στο ίδιο όρος (Αιγάλεω) κι έχει δημιουργήσει ένα τεχνητό βιότοπο, υποστηρίζοντας την αφιλόξενη περιοχή με νερό και τροφή για όσο διάστημα απαιτείται, φροντίζοντας ακόμη για την πυροπροστασία και πάταξη της λαθροθηρίας στην περιοχή αυτή. Πρέπει λοιπόν να συνεργαστούμε έτσι ώστε να προμηθευτούμε αβγά από το ίδιο εκτροφείο που προμηθεύονται πέρδικες και οι ίδιοι, για να αποφύγουμε τυχόν γενετικό πολυμορφισμό των φυσικών πληθυσμών του βουνού. Έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι δε θα απελευθερώσουμε πέρδικες με διαφορετικό γενετικό απόθεμα από αυτό που υπάρχει και θα αποφύγουμε τον υβριδισμό τους.

Διαθέτουν γνώση και εμπειρία από προηγούμενες απελευθερώσεις που έχουν κάνει και δέχτηκαν να μας συμπαρασταθούν χρηματικά, υλικά και εμπειρικά σ’ αυτή μας την προσπάθεια.

Έχουν τις απαιτούμενες γνωριμίες και πληροφορίες για να μας φέρουν σε επικοινωνία με τους εκάστοτε “ακροδέκτες” των προσπαθειών μας.

Θα συνεργαστούμε με εκτροφείς πέρδικας για να μας πληροφορήσουν για οτιδήποτε πρέπει να προσέξουμε, τυχόν προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν και να μας προμηθεύσουν με αβγά για την εκκόλαψη.

http://users.hol.gr/~premio/
Υπεύθυνος δάσκαλος: Βυζανιάρης Συμεών

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων